Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć. Chciałbym sobie sprawić nową wędkę do suchej muchy. Budżet jakim dysponuję to 1500zł (absolutne maksimum), ale jakby udało się zamknąć w kwocie 1000zł to byłbym dużo bardziej szczęśliwy :) Potrzebuję wędki na niewielkie, miejscami zakrzaczone rzeki, ale również na 2-3 razy w roku na San. Szukam wędki fabrycznie nowej, nie z pracowni, z możliwie najdłuższą gwarancją producenta. Do tej pory byłem fanem Orvisa. Mam Streamline'a i Western'a. Bardzo podoba mi się 25 letnia Orvisowska gwarancja bezwarunkowa, dlatego wstępnie typując wędki wybrałem jako faworyta Orvisa Clearwater 7' #4 (zastanawiam się też nad klasą #3 ewentualnie, bo spotkałem się kiedyś z opinią że w/w wędki są mocniejsze niż opisana klasa - z tym że opinia ta dotyczyła pierwszej wersji wędki, nie wiem jak jest w przypadku generacji drugiej). Wędka jest 4 częściowa co też mi bardzo odpowiada. Nie cierpię szybkich wędek do suchara, wolę iść w kierunku wolniejszych kijków.

Ewentualnie biorę też pod uwagę Redingtona Classic Trout lub Echo Solo. Wszystkie z wieczystą gwarancją, z tym że nie wiem czy bezwarunkową - p. Talma jeszcze mi nie odpisał.
Przez moment myślałem też o Vision Nite lub Vipu, ale 5 letnia gwarancja mnie trochę odstrasza (wiadomo, że i tak jest długa, ale lepiej mieć 5x dłuższą, daje to spokój psychiczny, że co by się nie działo, wyślą nową wędkę za darmo). Poradźcie coś Panowie. Dzięki

Edited by Guest
  • 2 weeks later...
Posted

Na takie niewielkie i zakrzaczone rzeczki osobiście używam Fibatube 7' #3/4 (wędka zbrojona z blanku). Jak dla mnie sprawdza się znakomicie i ma akcję jaką sam preferuję i pewnie jakiej sam poszukujesz. Zastanów się nad kijami w więcej niż dwóch kawałkach, bo akurat w tej długości i klasie wędek wg. mnie każde łączenie tylko usztywnia patyk co czyni wędkę szybszą......a przecież nie o to nam chodzi :). Życzę owocnych poszukiwań.

• 2 weeks later...
Posted

Jeśli chodzi o clearwatera to posiadam troszkę inny kijek mianowi cie 9' #5 jest on dość szybki, łowiłem również 10' #7 (obie 2 generacji) i również szybki nie wiem jak krótsze wersje ale jeśli lubisz wolniejsze kijki to polecam poszukać czegoś innego. 

• 4 weeks later...
Posted
Dnia 6.02.2016 at 10:19, Szwagier napisał:

Ewentualnie biorę też pod uwagę Redingtona Classic Trout lub Echo Solo. Wszystkie z wieczystą gwarancją, z tym że nie wiem czy bezwarunkową - p. Talma jeszcze mi nie odpisał.

Ja niestety z gwarancją  Redingtona mam złe doświadczenia. Gwarancja oczywiście jest, ale trzeba zapłacić za transport do ameryki w obie strony. W moim wypadku było to 250 PLN - wcale nie mało.

Posted

Orvis kiedyś podawał flex - czyli akcję kija. I można było kupić 9' do #4 w 3 akcjach - wolnej, średniej lub  szybkiej - każdy mógł wybrać co lubi. Nie wiem dlaczego najnowszy Clearwater nie jest opisywany flex'em. Może jeszcze z czasem to uzupełnią i nadal będzie można wybierać sobie flex.

A może coś z  Greysa? na pierwszego właściciela maja chyba dożywotnią gwarancje. Ja mam 2 streamflexy (10') i jednego 9'6'' i bardzo je lubię. Łowiłem kiedyś też 8' do #4 na suchara i była rewelacyjna.

Kiedyś machałem na sucho Snowbee -nie pamiętam modelu, ale brązowy blank i chyba czerwona prostokątna tuba - całkiem zacna zabawka coś za 900pln. I tez dożywotnia gwarancja.

W zasadzie Wachwood będzie tez bardzo podobny. A i za 1kpln to z Loopa by coś znalazł.

Tylko nie wiem czy pogodzisz tak łatwo kij na małe rzeczki z kijem na San. jedyne co mi przychodzi d głowy to takim kompromisem bedzie coś koło  +/- 8' do #4 może #4/5

Poniżej masz info o gwarancjach poszczególnych producentów:

http://www.sportfish.co.uk/fly-fishing-tackle-buying-guides/rod-warranty