Jump to content

Recommended Posts

Posted

Koledzy. Jak montujecie swój zestaw do federa? Używacie rurek antysplątaniowych czy raczej montujecie koszyczki bezpośrednio na żyłce. Z różnymi spotkałem się opiniami, widziałem zestawy irlandzkich wędkarzy i różnie były skonstruowane. Większość z nich używała koszyków bezpośrednio montowanych na przesuwającym się po żyłce krętliku z agrafką.

Posted

Ja używam rurki nad zalewem ale czytałem, ze nie jest to konieczne przy wodach stojących.:) A zestaw montuje tradycyjnie rurka, koralik(stoper), kretlik, przypon.

Posted

Słyszałem, że na wodach stojących można zamontować koszyk podobnie jak przy metodzie bocznego troka. I do krótszego końca zamontować koszyk a na na dłuższym przypon. Stosował to ktoś?

Posted

Kiedyś przeczytałem ze łowienie bez rurki wpływa na liczbę brań i postanowiłem przez tydzień połowić beż rurki zestaw montowałem tak jak napisałeś na boczny trok i po za plątaniem sie zestawu nic więcej nie zauważyłem tak że wróciłem do rurek

Posted

Ja już trzeci sezon łowię bez rurki i jestem z tej metody bardzo zadowolony. Dzięki temu zestaw lepiej przenosi branie ryby na szczytówkę i wg.mnie można w bardziej naturalny sposób wyeksponować przynętę. Znaczenie to ma przede wszystkim wtedy gdy mamy do czynienia z "czystym" bądż bardzo jednolitym dnem szczególnie podczas łowienia w dzień. Chodzi o to , że każdy obcy przedmiot w wodzie może odstraszyć potencjalną zdobycz. Co do plątania się takiego zestawu to nie ma obaw w większą ilość splątań jak z zastosowaniem rurki. Główną wadą zestawu bez rurki jest to , że bardzo często traci się koszyczki zanętowe na zawadach. Łowię bez rurki zarówno w szybkim nurcie w rzekach jak i w wodach stojacych i jest o.k. Do rurek nie wrócę, chyba że zmuszą mnie do tego czynniki ekonomiczne.:)

Posted

Rzadko używam feedera ale prawie zawsze używałem rurki antysplątaninowej.Bez rurki zestaw bardzo często się plątał więc dla świetego spokoju przy feederowaniu zakładam rurke.Chociaż zestaw z rurka też nieraz potrafi się porządnie poplątać ale w tym wypadku znaczenie ma długość przyponu.

Posted

W zestawie bez rurki bardzo ważne sa proporcje długości żyłki do której jest przywiązany koszyczek oraz tej z haczykiem. Ja zwykle stosuje dla koszyczka dł.ok. 25-30 cm, dla haczyka ok. 80 czasami nawet 100 cm. i wtedy jest w porządku.

Posted

Dołączę się do tematu, jak używacie rurek to którą długością zakładacie w stronę haczyka krótsza czy dłuższa???:) Ja osobiście zakładam krótsza strona. Ma to jakiś wpływ??? Pzdr :confused::)

Posted

Przed godziną skończył się program Taka Ryba na Polsat Play i było o łowieniu na feeder. dłuższa strona do haczyka, aby się nie plątało.

Posted
Przed godziną skończył się program Taka Ryba na Polsat Play i było o łowieniu na feeder. dłuższa strona do haczyka, aby się nie plątało.

Dokładnie tak ma być zakładana (zakrzywiona) rurka antysplątaniowa - przez lata próbowałem obu wariantów, ten który wymieniłeś (prawidłowy) redukuje ryzyko splątania (w stosunku do tego drugiego wariantu zakładania) o około (tak "na łoko") 40 %.

Można i bez rurki - najlepsi angielscy wędkarze w ogóle nie stosują tego wynalazku.

Osobiście wolę łowić bez rurki, ale tylko na takiej odległości, gdzie mogę dokładnie widzieć w jaki sposób zestaw wpada do wody - przy ok. 80-85% (tych splątanych) "wpadnięć", moment splątania widać już przy kontakcie zestawu z wodą.