Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jako, że moje doświadczenie znikome zapytam wyjadaczy. Jakich żyłek używacie do łowienia na suchą muszkę, jakie długie stosujecie przypony w zależności od wielkości czy to rodzaju muchy, pogody, gatunku ryby itp. czynników.

Jako, że wiosna zacznijmy np. od klasycznych przyponów do łowienia np. pstrągów na muchę wielkości 14-10 i przyponów do łowienia na stosunkowo duże przynęty kleniowe.

Z góry dziękuję za ewentualne rady i podpowiedzi.

Posted (edited)

Od 2 lat używam plecionego przyponu Orvisa, jestem z niego zadowolony. Trwały, dobrze wykłada muchola, dobrze pływa.

Jedyny minus to cena ;) Do średnich sucharów godny polecenia. Dowiązuje do niego przypon z żyłki, przeważnie od 0,14 w górę. Długość od 0,5cm do 1,5m. Czy dobrze robię i czy "tak w książce pisze" nie wiem, mi się to sprawdza :)

W tamtym sezonie zakupiłem skręcany przypon z syntetycznego jedwabiu, do małych lipieniowych muszek to jest to! Zakończony mikroringiem. Do tego przypon z żyłki od 0,12 w dół ;)

Cena ok 30zł. Jakbyś chciał namiar na wykonawcę dzwoń.

Edited by ryba7
Posted (edited)

Jesienną używam gotowych przyponów Varivasa, flatbut, albo specjalist dry fly albo standart. Z końcówką 0,10 do 0,14 (zazwyczaj 12 stopowy)  albo od 0,14 do 0,18 9 stopowych. Czasem tez Orvisa, Rio. Wygodne w użyciu, ładnie się wykładają, nie a na nich dodatkowych łączeń, supełków itd. Nic się nie plącze, nie ma dodatkowych punktów do zrywania się.

Jak się obetnie kilka razy końcówkę i trochę zrobi się grubsza, to można dowiązać zwykła żyłkę i dalej spokojnie ich używać. Albo micro ring sobie zawiązać na końcu i do tego dowiązywać żyłkę.

http://www.topfly.com.pl/101-varivas-tapered-leaders

Latem przy większych muchach, majówkach, chrustach, większych jętkach używam plecionego przyponu konicznego.

Wcześniej jedwabne kupione w USA, później Orvis (doskonały) a ostatnio testuje wyroby robione ręcznie u nas i tez jestem bardzo mile zaskoczony. I jakoś i pływalność doskonała, a cena ..15 czy 20pln za sztukę.

http://allegro.pl/koniczny-przypon-muchowy-do-linki-3-4-foamfly-i6026666673.html

Nie wiem czy teraz nie ma nowej wersji z mikro ringiem na końcu. Dostępne w 2 grubościach do linek #3/4 i #4/5 albo #5/6. DO tego dowiązuje żyłkę jakiej grubości chce  i po problemie.

A z żyłek do suchej polecam Ownera, moje ulubione.

http://centrumwedkarstwa.pl/product-pol-5989-Zylka-Owner-Broad-0-14mm-25m.html

Edited by rapala
  • 3 years later...
Posted

Panowie a ja zapytam jak się ma to teraz u was

Jakich żyłek na przypony używacie ?

Da sie kupić np takie gotowe żyłki np od 0.10 do 0.18 żeby to razem w kupie było ?

• 2 weeks later...
Posted
Dnia 4.08.2019 o 13:29, VeJeK napisał:

Da sie kupić np takie gotowe żyłki np od 0.10 do 0.18 żeby to razem w kupie było ?

Sprecyzuj o co chodzi?

Posted

LuJu akurat to o co mi chodzi już udało mi się ogarnąć , lecz jak już jesteśmy w temacie to właśnie mam ten cały uchwyt na którym się montuje szpule z żyłkami przyponowymi i jestem ciekaw jakiś przyponów na szpulkach 25/50m używacie, jakich firm ? 

A inne pytanie jest takie , jak montujecie przypon koniczny to grubsza strona wiadomo do sznura a na cieńsza mucha ,lecz czy robicie tak że do cienszej strony przyponu montujecie np oczko metalowe i do tego przypon np 0.14 ? 

I jakich kułek używacie , bo mam już druga paczkę i dalej kółka tną mi przypon....

Posted

1. Do cieńszej końcówki konicznego wiążesz bezpośrednio muchę.

2. Czasem dowiązywałem cienki odcinek po zużyciu oryginału (czasem, by się wstrzelić w gusta lipasków, kilka muszek w szybkim tempie należy przewiązać :)). Żyłki: Umpuqua, Vision (coś chyba extreme), ewentualnie nawet Strofta z braku innych używałem.

3. Co do kółek nie wypowiem się, gdyż nie stosowałem.

Posted

Jak przypon jest wystarczająco cienki to mucha bezpośrednio do niego. O tym jakich używam pisałem wyżej.

Jak juz po kilkunastu wymianach muchy robi się za gruby-to mikroring i po problemie, ja używam tych:

https://bogdangawlik.pl/product-pol-4382-Hends-Microring-2-0mm-5szt.html

Można też używać mikroringów karpiowych które służa do pozycjonowania włosa na kolanku haka.

W Karinie maja takie, maja tez mikroringi muchowe z Trapera-ale te podobno tną żyłkę. Trzeba by potestować na miejscu czy nie ma z nimi problemów.

Posted

Używałem już kułek od mikado jak i firmy MAD wszystkie tną żyłkę, 0.14 nie ma.nahmniejssych szans z nimi ,zostały jeszcze foxa ale już mi szkoda marnować kasy i szukać tych odpowiednich ,skoro polecasz te wyżej to je zakupie ,przy okazji jakieś materiały trzeba będzie kupić o będzie elegancko;) 

Co do firm już wiem także dziękuję za porady :)

temat się nieco rozjaśnił :)

Posted

Mikroringi są dobre w przyponach plecionych. Do konicznych z żyłki monolitycznej po prostu dowiązujesz muchę, a kiedy odcinek końcowy zrobi się zbyt krótki, dowiązujesz żyłkę węzłem zderzakowym, ot i cała filozofia. Żyłka przyponowa nie powinna mieć tendencji to skręcania się po zawiązaniu węzła. Z doświadczenia wiem, żeby nie kupować zbyt drogich, "ekskluzywnych" przyponówek - lubią długo leżeć na sklepowej półce. Fluorocarbony osobiście sprawdziły mi się w spinningu, a muszce nie. Nie kupuj szpulek 25 metrowych, czasem można znaleźć nawet 0,08 na szpulach 150m, a przypony się zużywają. Najczęściej używam 2 - 3 grubości żyłki, myślę że zbytnie kombinowanie z kalibrami mija się z celem, ale niektórzy to lubią.