geogps Posted September 17, 2017 Posted September 17, 2017 Czy ktoś z kolegów tam wędkuje? Dokładnie chodzi o miejsce w Podborzu przed jazem. Dziś tamtędy jechałem i fajnie to wygląda. geogps
geogps Posted September 17, 2017 Author Posted September 17, 2017 Przeanalizowałem mapy i obwody rybackie - Potok Zgórski (Zgórska Rzeka) jest dopływem Brnia więc raczej należy do PZW Tarnów. Dobrze że mam opłacone dwa okręgi. Sprawdzę za tydzień co się tam dzieje.
LukaszZ Posted September 18, 2017 Posted September 18, 2017 Obczaj obczaj - sam kiedyś myślałem żeby tam porzucać na tym nieuregulowanym odcinku ale wtedy z tego co pamiętam potok przytruli, masa ryby padła i mi przeszło
geogps Posted September 18, 2017 Author Posted September 18, 2017 Wiem, że przytruli ale jak wynika z tego linku: http://www.hej.mielec.pl/miasto2/interwencje-czytelnikow/art235,zatruto-potok-zgorski-interwencja-naszego-czytelnika.html było to poniżej jazu. Więc w Podborzu chyba się nic nie wydarzyło lub o czymś nie wiem.
iloraz Posted September 18, 2017 Posted September 18, 2017 mieszkam blisko, tam już kiepsko z rybą, otwieranie jazu przy niskim stanie wody to norma, regulacja potoku powyżej też zrobiła swoje presja miejscowych z siateczkami też ogromna jak chcesz połowić kiełbików na żywca to zapraszam choć z sentymentem podchodzę do tego ciurka tam uczyłem się wędkować
geogps Posted September 18, 2017 Author Posted September 18, 2017 Dzięki za info. Ale dla potwierdzenia spróbuję się przejść po wybranych odcinkach.
miesiarz Posted September 19, 2017 Posted September 19, 2017 Miejsce bardzo urokliwe, kiedyś tam były ryby. Czasy świetności, to wędkarstwo mojego taty. Były leszcze, liny, szczupaki, okonie, węgorze. Odkąd wyregulowali powyżej cały odcinek w Rudzie i Dabrówce, co miało chronić przed powodzią, (a skutki są odwrotne) to teraz po każdym trochę większym deszczu otwierają śluzę w obawie że ją rozerwie, bo woda płynie jeszcze z większym impetem. No a potem nie ma jej kto zamknąć, aż zajdzie potrzeba poboru wody dla stawów hodowlanych w Zgórsku. I tak w kółko, do tego dochodzi już niemal ciągłe zatruwanie rzeki z oczyszczalni w Partyni, której kanałek wpada poniżej śluzy, a tuż powyżej mostu drogowego Mielec-Tarnów. Ale kiełbiki, i małe płotki na żywca połowisz.
geogps Posted September 19, 2017 Author Posted September 19, 2017 Cytuj [ Dodano: Sob Lip 02, 2011 19:52 ] Ja łowie na potoku Zgórskim są tam szczupaki,okonie,karpie itd. Co prawda dawny wpis gdzieś na innym forum, ale myślę, że nie wszystko uciekło. Nie mam zamiaru tam łowić białorybu - interesuje mnie spining. Jak nic nie będzie to potwierdzę to tu na forum.
geogps Posted September 30, 2017 Author Posted September 30, 2017 Niestety jeszcze nie byłem. Wysokie stany wody. Jak będę to coś napiszę.
Recommended Posts