Piotrek10 Posted October 21, 2018 Share Posted October 21, 2018 W okresie gdzie ryby nie wychodzą na powierzchnie i żerują w toni lub przy dnie w zależności od gatunku łowię na spining muchami. Najczęściej piankowcami bo są skuteczną muchą nie tylko z powierzchni. Pierwszy raz spróbowałem na małej rzece i efekty bardzo dobre. Ostatnio spróbowałem na Wisłoce i się przekonałem co do skuteczności tej metody łowiąc klenie i miałem niezłą przygodę z brzaną. Brań jest bardzo dużo.Łowiąc zakładam na końcu żyłki muchę 20 do 30cm śrucine ściągającą muchę. Owad unosi się nad dnem na wysokość jaką ustawisz śrucinke i wabi ryby. Co chwilę podciągasz zestaw aby zainteresować ryby.Bardzo dobry sposób na brzany. Zaczepów bardzo mało przy takim łowieniu.Polecam spróbować Ostatnio kiler jak dla mnie jeśli chodzi o wzór . Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
rav_id Posted October 23, 2018 Share Posted October 23, 2018 Muszę spróbować takiego rozwiązania w przyszłym seoznie. Piankowców mam trochę pokręconych, a klenie dość często ignorują u mnie to co płynie po powierzchni. Dodatkowo może to będzie sposób żeby dobrać się do jazi. Nie wspomnę, że okoniowe przyłowy pewnie będą na porządku dziennym. Łowisz Piotrze z żyłką czy plecionką? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszZ Posted October 23, 2018 Share Posted October 23, 2018 Te śruty to jaka waga? Najlepiej jak byś zrobił zdjęcie takiego zestawu - może ktoś podsunie jakiś pomysł na zmodyfikowanie. Chętnie bym to przetestował bo czasami mało czasu na przywdzianie woderów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek10 Posted October 23, 2018 Author Share Posted October 23, 2018 Żyłeczka.Tam gdzie brzany 0,16.Najlepiej cieniej jeśli chodzi o długość rzutu. Śruciny różnie od 1gr do 2gr.Zakładałem nawet po dwie sztuki jak woda głęboka i trzeba brać pod uwagę jaki nurt. Kolendowicz też łowił kiedyś muchą na spining ale chyba bez obciążenia. Dla mnie bomba połączenie.Fajnie wybrać się nad rzekę z ultralightem i muchami. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted October 23, 2018 Share Posted October 23, 2018 Po co wyważać otwarte drzwi? Można wybrać się z muchówką! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek10 Posted October 23, 2018 Author Share Posted October 23, 2018 Można wszystko Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafaello Posted October 23, 2018 Share Posted October 23, 2018 Dobra alternatywa dla spiningisty jeszcze nie zarażonego muszkarstwem,ciekawa wersja może nawet pod bocznego troka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszZ Posted October 23, 2018 Share Posted October 23, 2018 3 godziny temu, LuJu napisał: Po co wyważać otwarte drzwi? Można wybrać się z muchówką! Można można ale na tych naszych zakrzaczonych rzekach ciężko czasami podać muchę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazekkaczor Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 Co do Kolendowicza. To faktycznie łowi na muchy. I do tego skomponował swój zestaw do tego połowu. W którymś numerze WŚ opisuje wykonanie, i technikę łapania. P. S. niezła kosa na brzany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek10 Posted October 24, 2018 Author Share Posted October 24, 2018 14 godzin temu, LukaszZ napisał: Można można ale na tych naszych zakrzaczonych rzekach ciężko czasami podać muchę Dokładnie też chciałem to napisać,alternatywa na kszaczory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted October 25, 2018 Share Posted October 25, 2018 W dniu 23.10.2018 o 22:07, LukaszZ napisał: Można można ale na tych naszych zakrzaczonych rzekach ciężko czasami podać muchę Tak hartuje się stal Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gajowy Marucha Posted April 9, 2019 Share Posted April 9, 2019 No cóż... Dzisiaj byłem w miejscu, gdzie ciężko coś podać "spod kija" nie płosząc kleni, a muchówką to można tam tylko zrobić sobie wokół pajęczynę W każdym razie pływały piękne klenie i ignorowały przynęty spiningowe, więc opisana tu metoda może być tam skuteczna. Pomijając metody z żywymi organizmami na haku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts