Jump to content

Mucha na spining

Piotrek10

Recommended Posts

W okresie gdzie ryby nie wychodzą na powierzchnie i żerują w toni lub przy dnie w zależności od gatunku łowię na spining muchami.

Najczęściej piankowcami bo są skuteczną muchą nie tylko z powierzchni.

Pierwszy raz spróbowałem na małej rzece i efekty bardzo dobre.

Ostatnio spróbowałem na Wisłoce i się przekonałem co do skuteczności tej metody łowiąc klenie i miałem niezłą przygodę z brzaną.

Brań jest bardzo dużo.Łowiąc zakładam na końcu żyłki muchę  20 do 30cm śrucine ściągającą muchę.

Owad unosi się nad dnem na wysokość jaką ustawisz śrucinke i wabi ryby. Co chwilę podciągasz zestaw aby zainteresować ryby.Bardzo dobry sposób na brzany.

Zaczepów bardzo mało przy takim łowieniu.Polecam spróbować;)

Ostatnio kiler jak dla mnie jeśli chodzi o wzór .

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Muszę spróbować takiego rozwiązania w przyszłym seoznie. Piankowców mam trochę pokręconych, a klenie dość często ignorują u mnie to co płynie po powierzchni. Dodatkowo może to będzie sposób żeby dobrać się do jazi. Nie wspomnę, że okoniowe przyłowy pewnie będą na porządku dziennym. Łowisz Piotrze z żyłką czy plecionką?

Żyłeczka.Tam gdzie brzany 0,16.Najlepiej cieniej jeśli chodzi o długość rzutu.

Śruciny różnie od 1gr do 2gr.Zakładałem nawet po dwie sztuki jak woda głęboka i trzeba brać pod uwagę jaki nurt.

Kolendowicz też łowił kiedyś muchą na spining ale chyba bez obciążenia.

Dla mnie bomba połączenie.Fajnie wybrać się nad rzekę z ultralightem i muchami.

Pozdrawiam

• 5 months later...

No cóż... Dzisiaj byłem w miejscu, gdzie ciężko coś podać "spod kija" nie płosząc kleni, a muchówką to można tam tylko zrobić sobie wokół pajęczynę :D

W każdym razie pływały piękne klenie i ignorowały przynęty spiningowe, więc opisana tu metoda może być tam skuteczna. Pomijając metody z żywymi organizmami na haku :)