Jump to content

Recommended Posts

Posted

No też oglądałem to ,jest nie daleko mnie :)Ryba będzie gdy, nie będą kłusować i będą je wypuszczać .TVP RZESZÓW

Posted

Ciekaw jestem ile kosztuje narybek jesiotra. Domyślam się że nie mało. Czy nie lepiej było by zasilić nasze wody dwu/trzykrotnie większą liczbą 'zwykłych' ryb?

Posted

Nie jest tak źle;).Narybek jesiotra syberyjskiego 14-16cm, kosztuje około 5-7 zł za szt. w zależności ile się go kupuje.Myślę że w tym roku po "podwyżkach" jakie wprowadził nasz zarząd będzie ich stać:D.

Posted

Hmmm ciekawe czy przetrwają? Jak nie będą brać, to rybka przetrwa. :)

Tam gościu rozmawia z wędkarzem i mówi, żeby rozpowiedział kolegom gdyby złowili, jesiotra by wypuścili i rybkę. To ja też muszę rozpowiedzieć wędkarzom z moich okolic.

Posted

Swego czasu jesiotrem zarybiali też Czarną (chodzi mi oczywiście o zbiornik). Znam kolesia, który nawet jednego złowił przypadkiem. Widziałem zdjęcia. Miał ok 30-40 cm

Posted

Zarybianie jesiotrem naszych rzek i zbiorników mija się z celem. chyba że zostaną zbudowane na każdej zaporze, czy każdym progu wodnym przepławki. Ryba ta migruje w górę rzeki na tarło więc brak możliwości pokonywania zapór pozbawi ją możliwości znalezienia odpowiedniego miejsca do rozrodu. Słyszałem gdzieś o tym tylko teraz sobie nie mogę przypomnieć gdzie...

Posted

na discovery o tym mówili jak to w Ameryce północnej jesiotry nie mogą migrować bo tamy są, i nie mają odpowiednich tarlisk, bo woda płynie stałym nurtem regulowanym przez tamy, nie wypłukując mułu a jesiotry potrzebują żwirowo kamienistego podłoża do rozmnażania.

• 1 month later...
Posted
na discovery o tym mówili jak to w Ameryce północnej jesiotry nie mogą migrować bo tamy są, i nie mają odpowiednich tarlisk, bo woda płynie stałym nurtem regulowanym przez tamy, nie wypłukując mułu a jesiotry potrzebują żwirowo kamienistego podłoża do rozmnażania.

też widziałem reportaż o jesiotrach, trudno im je rozmnożyć, ale co do ryby, rośnie ona bardzo wolno i żyje bardzo długo, przykładowo 30kg jesiotr ma około 60 lat, coś takiego mówili w tym reportażu

• 9 years later...
Posted

chciałem zapytać czy komuś udało się złowić, i kiedy - jesiotra z zarybień Wisłoki oraz podkarpackich rzek?