bodeczekk Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 Znalazłem ciekawy film o zarybianiu podkarpackich rzek jesiotrem, bardzo ciekawy.
Guest Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 No też oglądałem to ,jest nie daleko mnie :)Ryba będzie gdy, nie będą kłusować i będą je wypuszczać .TVP RZESZÓW
LukaszZ Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Ciekaw jestem ile kosztuje narybek jesiotra. Domyślam się że nie mało. Czy nie lepiej było by zasilić nasze wody dwu/trzykrotnie większą liczbą 'zwykłych' ryb?
bodeczekk Posted March 9, 2011 Author Posted March 9, 2011 Czytałem że 1 kg ikry jesiotra sprowadzany z Kanady może kosztować nawet 80 tyś. zł
rapala Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Nie jest tak źle;).Narybek jesiotra syberyjskiego 14-16cm, kosztuje około 5-7 zł za szt. w zależności ile się go kupuje.Myślę że w tym roku po "podwyżkach" jakie wprowadził nasz zarząd będzie ich stać.
Guest Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Hmmm ciekawe czy przetrwają? Jak nie będą brać, to rybka przetrwa. Tam gościu rozmawia z wędkarzem i mówi, żeby rozpowiedział kolegom gdyby złowili, jesiotra by wypuścili i rybkę. To ja też muszę rozpowiedzieć wędkarzom z moich okolic.
rrs1914 Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Swego czasu jesiotrem zarybiali też Czarną (chodzi mi oczywiście o zbiornik). Znam kolesia, który nawet jednego złowił przypadkiem. Widziałem zdjęcia. Miał ok 30-40 cm
mapet77 Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Zarybianie jesiotrem naszych rzek i zbiorników mija się z celem. chyba że zostaną zbudowane na każdej zaporze, czy każdym progu wodnym przepławki. Ryba ta migruje w górę rzeki na tarło więc brak możliwości pokonywania zapór pozbawi ją możliwości znalezienia odpowiedniego miejsca do rozrodu. Słyszałem gdzieś o tym tylko teraz sobie nie mogę przypomnieć gdzie...
justfilied233 Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 na discovery o tym mówili jak to w Ameryce północnej jesiotry nie mogą migrować bo tamy są, i nie mają odpowiednich tarlisk, bo woda płynie stałym nurtem regulowanym przez tamy, nie wypłukując mułu a jesiotry potrzebują żwirowo kamienistego podłoża do rozmnażania.
Pittspeed Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 na discovery o tym mówili jak to w Ameryce północnej jesiotry nie mogą migrować bo tamy są, i nie mają odpowiednich tarlisk, bo woda płynie stałym nurtem regulowanym przez tamy, nie wypłukując mułu a jesiotry potrzebują żwirowo kamienistego podłoża do rozmnażania. też widziałem reportaż o jesiotrach, trudno im je rozmnożyć, ale co do ryby, rośnie ona bardzo wolno i żyje bardzo długo, przykładowo 30kg jesiotr ma około 60 lat, coś takiego mówili w tym reportażu
Dominik18king Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Jesiotra złapał kiedyś mój kuzyn na Rzemieniu staw nr 1. Miał około 80 cm. Piekna rybka.
kafel Posted May 5, 2020 Posted May 5, 2020 chciałem zapytać czy komuś udało się złowić, i kiedy - jesiotra z zarybień Wisłoki oraz podkarpackich rzek?
stiff43 Posted May 5, 2020 Posted May 5, 2020 kiedyś pomogłem wydostać sie z Wisłoka pewnemu pijusowi zwanemu pod sklepem GS-u dumnie Jesiotr na ale to nie ryba
Recommended Posts