Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy znacie wędki Allux z serii S1, S2, S3, S5? 
Potrzebuję delikatnego kija 0-5g ok. 190 cm. Budżet do 250-280 zł. Będzie mi służył na małych rzeczkach i potokach przy łowieniu pstrągów i kleni. 
Niestety Savage Parabellum CC po 4 latach łowienia złamał się.

Posted

Duże te pstrągi będziesz łowił? I przede wszystkim jakie przynęty? Fajnym, delikatnym kijkiem jest Azura Olivia 190 cm 0,8-4 g (cena ok 290 PLN). Ale obrotówka nr 1 i smukły, drobno pracujący woblerek do 5 cm to wg mnie max dla tego kijka. Prawdziwy jego żywioł to małe wahadełka, gumki i mikrojigi. Moim zdaniem śmiało na rzeki z rybami do ok 35 cm. Większe szkoda męczyć długim holem. 

Posted (edited)
38 minut temu, rav_id napisał:

Duże te pstrągi będziesz łowił? I przede wszystkim jakie przynęty? Fajnym, delikatnym kijkiem jest Azura Olivia 190 cm 0,8-4 g (cena ok 290 PLN). Ale obrotówka nr 1 i smukły, drobno pracujący woblerek do 5 cm to wg mnie max dla tego kijka. Prawdziwy jego żywioł to małe wahadełka, gumki i mikrojigi. Moim zdaniem śmiało na rzeki z rybami do ok 35 cm. Większe szkoda męczyć długim holem. 

Uwielbiam małe rzeczki to i ryby małe. Łowię na małe woblery  max 3,5 cm.

Jaką charakterystykę ma ta wędka? To nie jest jest wklejka? Bo nie chce wklejki.

Ja znalazłem takie dwie. Znasz je?

Shimano-foremaster-trout-area-spinning-1-95m
Daiwa Silver Creek UL Spoon 1.90m 0.5-5g

Edited by gpel
Posted (edited)

W takim razie da radę. Kapitalny kijek do mikroprzynęt. Ostatnio łowiłem nim przy użyciu cięższych nimf nawet. Największa wyholowana rybka (w kilka sekund w podbieraku) to lipień 43 cm. 

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Edited by rav_id
Posted

Kijków o których piszesz nie znam niestety. Azura jest kijem o ugięciu parabolicznym (nawet w kółko można ją na upartego zgiąć). Rewelacyjnie trzyma rybę. Podobna trochę do szklaków. To nie jest wklejka. Nie jest specjalnie szybka ale za to dobrze ciska małe przynęty.

Posted (edited)

Witam , mam Alluxa S5 do 3.5 gr, świetna wędka dobrze rzuca spory zapas mocy . Chłopak na w grupie ma niższy model łowi pięknie od , pstrągów, piękne klenie, ostatnio boleń 80+. Ja łowie nim na mikro przynety małe woblerki ale 3,5 gramowe woblery na luzie.

Edited by motorhead71
Posted
12 minut temu, motorhead71 napisał:

Witam , mam Alluxa S5 do 3.5 gr, świetna wędka dobrze rzuca spory zapas mocy . Chłopak na w grupie ma niższy model łowi pięknie od , pstrągów, piękne klenie, ostatnio boleń 80+. Ja łowie nim na mikro przynety małe woblerki ale 3,5 gramowe woblery na luzie.

Czym się różnią niższe modele, bo Twój to ok. 350 PLN chyba?

Posted (edited)

Dzięki za odpowiedzi. Kupiłem Alluxa S1 do 5g, 183 cm. 

Wahałem się między S2 i S1. S2 jest jest bardziej miękka i tutaj nie jestem pewien wyboru . Do każdej wędki trzeba się jednak przyzwyczaić. 

Miałem w ręce również fajną wędkę Sakura. Jednak 2x droższa od Alluxa. 

Edited by gpel
  • 2 weeks later...
Posted

Kupiłem bixlite.Kijek mega lekki i fajnie wykonany.1-7gram?hmm mam cormorana ultra light 2-14 gram i powiedział bym że to samo. Nawet cormoran jest delikatniejszy i ma większe ugięcie.Tak że różnice w opisach są duże.Jutro testy?

• 2 months later...
Posted

Poleci ktoś kijek do tej metody szukam i nie moge znalezc azura niestety nigdzie niedostepna. Chcialbym miec cos maksymalnie do 5g wyrzutu w miare szybki kijek  budżet do 500zl tylko nie chce wklejki bo nie lubię na nie łowić 

Posted

Spróbuj może napisać do @Mekamila na jb. W takich pieniądzach, o ile ma czas, mógłby ukręcić fajny kijek. Duży plus to jest to, że miałbyś wędkę zrobioną dokładnie pod siebie.  

• 1 month later...
Posted

Posiadam Gunki Reinbo 0,5-3,5g 183 cm. Kij realnie obsługuje nimfy na główkach wolframowych aż do 5cm gumek na 4g główce, rewelacyjny właśnie pod gumy, jigi, niewielkie cykadki, i wirujące ogonki. Woblery niewielkie, tzw groszki które stawiają niewielki opór w wodzie. Nie nadaje się do blaszek od jedynki w zwyz, tak samo większe woblery kleniowe, jak również pod twitchowanie Wędka piekielnie dobrze trzymająca rybę, a z drugiej bardzo łatwo się nią zacina. Z największych wycholowanych to szczupak 60 cm, pstrągi 4 dziestaki, i nieduże bolenie 40 stki. Cena jaką płaciłem to niecałe 300 zł

• 3 weeks later...