Beno Posted January 10, 2021 Share Posted January 10, 2021 Witam W ubieglym roku udalo mi sie uformowac przy uzyciu ciezkiego sprzetu dwa stawy na cieku wodnym pochodzacym z wod podskornych zrodlanych. Na koncu w drugim stawie po mnichu uzyskalem 10 litrow wody na minute . Pierwszy staw ma szerokosc okolo 30 m na 100 m glbokosc przy mnichu maksymalnie 4 metry na koncu okolo 1 m drugi staw zrobilem ma 3 m przy mnichu i froma napowietrzania do pierwszego i moze mokre nozki a mpze i jakas rybka Mam wielki zgryz jak ruszyc zeby miec dobry start .Planuje na wiosne zaczac spietrzac wode na brzegach jest tylko trawa jakie potrzebuje rosliny wokol i wewnatrz stawu . chcialbym miec pstraga jakie moga byc towarzyszace ryby itp Czy ma ktos jakis pomysl na dobry start? Bede wdzieczny za podpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 10, 2021 Share Posted January 10, 2021 6 godzin temu, Beno napisał: froma napowietrzania do pierwszego i moze mokre nozki a mpze i jakas rybka Tego nie zrozumiałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beno Posted January 10, 2021 Author Share Posted January 10, 2021 Juz tlumacze powyzej glownego stawu zrobilem kolejny staw o polowe mniejszy dodam ze to sa stawy kaskadowe czyli ten mniejszy jest wyzej glownego stawu. Pomysl mam taki ze jak napelnie ten mniejszy woda ktora bedzie nadwyzka w tym stawie zostanie puszczona rura 50 mm tak zeby natleniac ten dolny staw z wysokosci okolo 1 m. Ten staw maly rowniez bedzie mi sluzyl jako odmulajacy i ma lagodne zejscie wiec mozna pomoczyc nogi mysle ze teraz jest bardziej precyzyjnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 11, 2021 Share Posted January 11, 2021 A skąd wiesz, że masz tam tlen? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Madura Posted January 11, 2021 Share Posted January 11, 2021 Zanim cokolwiek wpuścisz sprawdź jaką temperaturę osiągnie woda w lecie, w czasie upałów. Pstrągi mają wysokie wymagania co do natlenienia i temperatury wody. Jeżeli chodzi o inne ryby, to pstrągi najlepiej radzą sobie bez żadnej konkurencji w wodzie. Ewentualna drobnica (np. słonecznica) jeżeli występuje staje się częścią łańcucha pokarmowego. Czym innym jest malutki staw, a czym innym zbiornik zaporowy i z tego trzeba sobie zdać sprawę. Nie da się w skali jeden do jeden rzutować doświadczeń wędkarskich z dużej wody na gospodarowanie małym stawem. Roślinność jest jak najbardziej wskazana, jednak trzeba zadbać o to, żeby nie zrobiła Ci się z tego stawu dżungla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 11, 2021 Share Posted January 11, 2021 Źródliskowa woda jest dobra, bo powinna mieć wyrównaną w miarę niską temperaturę w ciągu roku. Jednak pod ziemią nie ma jak się natlenić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beno Posted January 11, 2021 Author Share Posted January 11, 2021 Dziekuje za wazne informacje Napewno zaczne od sprawdzenia temperatury jest tez duzy plus poniewaz udako mi sie zatrzymac czesc zieleni wkolo stawow co pomoze w utrzymaniu niskiej temperatury do tego woda mocno wybija w duzej ilosci okolo 20 m przed pierwszym stawem Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 11, 2021 Share Posted January 11, 2021 Mówiłeś jeszcze o głębokości 4m. Nie jestem na bieżąco z przepisami, ale zapytaj się w gminie czy czasem nie musisz wystąpić o pozwolenie wodnoprawne. Do 3 metrów było na zgłoszenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beno Posted January 12, 2021 Author Share Posted January 12, 2021 Tak zgadza sie mnich ma 4m zgloszenie mam na 3 m wiec musze trzymac 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabriel Posted January 12, 2021 Share Posted January 12, 2021 Pstrąg tęczowy chyba aż tak wygórowanych oczekiwań co do temperatury wody nie ma jak potok. Szczególnie patrząc na te wszystkie hodowle. Natlenianie - w razie problemu - można załatwić pompa podłączoną do jakiejś fotowoltaiki i nie powinno być problemu. W zeszłym roku widziałem podobny staw (tez jakies 30-40a) Tylko tam przed zalaniem brzegi zostały wyłożone płyta jomba. Nie obsypuje się teraz, jest stabilny, a w kratkach fajnie roślinność rośnie. W estetyce to nie przeszkadza, a nie ma problemu z obsypywaniem się i wypłycaniem. Rośliny - moczarka, rogatek, przęstka, wywłócznik a na brzegi sit, skrzypy, pałki, trzciny. Pytanie na ile ma to być dziki staw, a na ile rekreacyjny z jakimiś ścieżeczkami wokół brzegu itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 12, 2021 Share Posted January 12, 2021 Rośliny zacieniają dzięki czemu nie rozwijają się glony, zmniejszają temperaturę wody, produkują tlen i co bardzo ważne stabilizują pH. Także dużo roślin naczyniowych to podstawa. Tylko pstrąg musi mieć jednak otwartą taflę. Tęczak jak mówi @Gabriel zniesie spokojnie i 25 stopni przez pewien czas, pod warunkiem, że ma dosyć tlenu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beno Posted January 13, 2021 Author Share Posted January 13, 2021 Witam ponownie Ten pomysl z ta plyta to super sprawa chyba powaznie trzeba o tym pomyslec. Czy te brzegi sa oblozone tylko sama gora czy od dna? Wychodzi z tego ze pstarg teczowy nie jest taki wymagajacy wiec wystartuje z czyms takim. Stawy nie sa na dziko sa zrobione alejki do okola jest jak w parku co mnie osobiscie koncowy efekt zaskoczyl pozytywnie operator koparki wiedzial co robi. Czy mozecie polecic jakies miejsca do zakupu narybka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beno Posted January 13, 2021 Author Share Posted January 13, 2021 narybku Link to comment Share on other sites More sharing options...
jamulti Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 www.zarybianiestawu.pl Zamawiałem u niego pstrąga,lina,węgorza i jesiotra. Co ważne gość narybek przywiózł mi na miejsce w okolice Rzeszowa bez dodatkowej opłaty z Białej Podlaskiej. Zresztą jeżdzi po całej Polsce z narybkiem . Na stronie masz telefon to dzwoń. Ja osobiście polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beno Posted January 14, 2021 Author Share Posted January 14, 2021 Dziekuje napewno sie skontaktuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 14, 2021 Share Posted January 14, 2021 Jeżeli chcesz tęczaka, zobacz czy można kupić triploidy - szybciej rosną i nie będą się mnożyć po ucieczce. Jeżeli chcesz gatunek, który występuje w odbiorniku wody z twojego stawu, rozważ miejscowe źródło narybku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beno Posted January 14, 2021 Author Share Posted January 14, 2021 Co to sa triploidy? mnożyć po ucieczce? Jesli chodzi oodplyw z mojego stawu to typowa mlaka pytki row ale szoroki bez mozliwosci ucieczki Nic nie wiem o o pstragu w okolicy ale pewnie musze zasiegnac informacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 15, 2021 Share Posted January 15, 2021 Triploidy to są ryby po manipulacji genomowej, mają trzy komplety chromosomów. 3 jest nieparzyste i nie może równo podzielić się w procesie tworzenia gamet - w efekcie gamety są niepełnowartościowe i ryby są niepłodne. Nie musisz znać szczegółów, po prostu spytaj się producenta czy ma je w sprzedaży. Tak, ryby mogą się mnożyć, jak uciekną ze stawu. Nawet pstrągi tęczowe. Nie ma takiego stawu, z którego coś by nie uciekło :)) Czyli ta woda nie odpływa do żadnego potoku? Wsiąka w ziemię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beno Posted January 16, 2021 Author Share Posted January 16, 2021 Odplyw jest ale szeroki plytki podmokly Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beno Posted January 31, 2022 Author Share Posted January 31, 2022 Witam Pochwale sie ze udalo sie dopiac male marzenia i wpuscilem pstraga teczowego w ilosci 120 sztuk wielkosci 20cm Na poczatek padlo z 12 -15 sztuk i nie chcialy jesc po aklimatyzacji zaczely super jesc i byla radocha bo skoki nad woda byly imponujace Mam tylko taka obawe wszystkie teraz pstragi w stawie 3 m glebokosci i powierzchnia stawu zamarzla poza 5 m2 powierzchnia ktora jest nie zamarznieta bo tam przelewa sie woda z gornego stawu PYTANIE przezyja w takich warunkach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 31, 2022 Share Posted January 31, 2022 15 godzin temu, Beno napisał: PYTANIE przezyja w takich warunkach? Zobaczysz na wiosnę Jeżeli część powierzchni jest niezamarznięta, a do tego przepływa woda powinno być dobrze. Krytyczne powinno być raczej lato, tzn. czy przy temperaturze >20C będzie wystarczający dopływ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beno Posted February 1, 2022 Author Share Posted February 1, 2022 O lato jestem spokojny bo te 120 sztuk wpuscilem poczatkiem lipca Jak to jest w zimie z nimi one sa w jakims letargu bo byla rzucana karam i nie sa zainteresowane hmm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts