Jump to content

Recommended Posts

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted

Wiele w mediach o planowanej lokalizacji elektrowni lecz ani słowa o miejscu magazynowania odpadów, z tego co wiem tak owe w świetle przepisów międzynarodowych nie mogą być eksportowane. Może ktoś dotarł do tej informacji?  bo ciarki przechodzą jak by to miało być np. w tym miejscu; Tunel schronowy w Stępinie-Cieszynie – naziemny schron kolejowy we wsi Stępina na granicy z wsią Cieszyna w województwie podkarpackim, wchodzący w skład kwatery głównej Hitlera "Anlage Süd" z okresu II wojny światowej.

Posted

Nie martw się na zapas! W Polsce nigdy nie było, nie ma i nie będzie elektrowni atomowej?. Jej budowę planuje się od 40-50lat i ja jeszcze o takim czymś nie słyszałem.

Posted
W dniu 22.05.2021 o 08:46, Sasanek napisał:

Wiele w mediach o planowanej lokalizacji elektrowni lecz ani słowa o miejscu magazynowania odpadów...

W Europie odpady z reaktorów poddaje się przetwarzaniu w celu usunięcia produktów fuzji "wyłapujących" neutrony - takie zregenerowane paliwo można ponownie użyć w reaktorze. Na razie mamy w Polsce chyba jedno składowisko odpadów promieniotwórczych, ale LLW - niskiej promieniotwórczości i krótkim okresie połowicznego rozpadu. Pozostałości się składuje, ale tego typu lokalizacje wybierane są w oparciu o analizy, "o których się nawet fizjologom nie śniło", i raczej nie są to dawne tunele kolejowe ze względu na czas aktywności takich odpadów i kwestie zabezpieczenia przed ludzką głupotą albo złośliwością.

• 3 months later...
  • 3 months later...
  • 1 year later...
Posted (edited)

Pewnie sami domyślacie się czemu został zamknięty 2 krotnie zamieszczony film z dwóch źródeł.

Edited by Sasanek
  • 1 year later...