mapet77 Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 Macie swoich ulubionych producentów żyłek czy raczej kierujecie się stosunkiem ceny do jakości przy zakupie żyłki? Szukam czegoś na dużych (1000m+) szpulach, tak aby zasilić moje Shimanosy:D:D:D które trochę linki przyjmą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lama1994 Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 Ja mogę polecić żyłeczkę Dragona Mega Baits Carp Mono, jednak żyłka ta jest w szpulach po 600m. Mam tą żyłkę na swoich karpiówkach od dwóch sezonów i jestem z niej zadowolony. Link do aukcji: http://allegro.pl/zylka-dragon-mega-baits-carp-mono-0-30mm-600m-i1578090310.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
manitu Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 witam ja na Twoim miejscu nie ladowalbym sie w zadne dragony itp. kolega mial i strasznie narzekal na ta zylke!! ja od 4lat uzywalem zylke Daiwa Infinity Duo! to zalezy od srednicy jaka ma dlugosc! ale kupisz spokojnie na szpuli 1000m! w tym sezonie postanowilem wyprobowac cos innego, a mianowicie Gardner Sure Cast! zyleczka ma kolor pomaranczowo-rozowy:D, poki co jestem z niej zadowolony,choc narazie mialem 3wypady na miski! cena jak pamietam to ok 50zl!! ja mam srednice 0,35mm i na szpuli jest 1030metrow! pozdrawiam ps:mam nadzieje ze nikogo nie urazilem?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 Przez trzy sezony używałem żyłki Shimano Technium Carp Line 0,35 http://www.carp-fish-sport.pl/shimano-technium-carp-line-p-1157.htmlByłem z niej ogromnie zadowolony,zresztą nie słyszałem aby ktoś na nią narzekał.Od dwóch lat mam nawiniętą żyłkę Jetfish Sensor Line w kolorze czerwonym http://www.carpmix.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=241&category_id=46&option=com_virtuemart&Itemid=41z racji częstego łowienia na trudnym zbiorniku,gdzie 90% brań mam w nocy.Polecam;). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted May 6, 2011 Author Share Posted May 6, 2011 A czy kolorek nie odtraszy miśków? Nie chce mi się zamawiać z internetu, jest może któraś z tych żyłek dostępna w Rzeszowie? Jak nie to się może skuszę na zakupy w sieci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 O kolorek możesz być spokojny,nie odstraszy karpi;).Poza tym i tak w większości sytuacji będzie potrzebne z 10m strzałówki z plecionki albo fluorocarbonu.Kolor czerwony według mnie nie ma żadnego wpływu na połów karpi (no chyba że łowimy w bardzo czystych wodach co u nas to niesłychana rzadkość) za to jest świetny w nocy ,kiedy łowimy w trudnych zbiornikach.Żyłkę fluo w tym rozmiarze chyba ciężko będzie dostać w Rzeszowie ale Shimano Technium kiedyś mieli w Karinie.Możesz także zapytać o Sufixa czerwoną bo gdzieś kiedyś czytałem że wspomniana żyłeczka to Jetfish tylko pod inną nazwą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manitu Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 witam Rapala ma racje! o kolorek sie nie martw! tez mialem dylematy brac czy nie brac??? teraz nie zaluje wyboru!,zyleczka nawinieta na 2daiwy i jeszcze zostako!:)a kolorek ladnie sie prezentuje:D. co do kupna to zostaje Ci tylko net! pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted May 6, 2011 Author Share Posted May 6, 2011 witamRapala ma racje! o kolorek sie nie martw! tez mialem dylematy brac czy nie brac??? teraz nie zaluje wyboru!,zyleczka nawinieta na 2daiwy i jeszcze zostako!:)a kolorek ladnie sie prezentuje:D. co do kupna to zostaje Ci tylko net! pozdrawiam No właśnie widziałem u Ciebie kolego na którymś zdjęciu z Wróblowej czerwoniutką żyłeczkę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
manitu Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 zgadza sie! to jest wlasnie ta zyleczka o ktorej Ci pisalem! i jak ladnie sie prezentuje??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted May 6, 2011 Author Share Posted May 6, 2011 Ładnie się prezentuje, a co to za kołowrotki kolega posiada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
manitu Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 daiwa tournament entoh 4500:D mam je juz 3lata i nie zmienie poki sie nie rozsypia!! a szybko sie to nie stanie!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
manitu Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 i zdecydowal sie kolega na jakas zyleczke??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted May 6, 2011 Author Share Posted May 6, 2011 Tak, wybór padnie chyba na SHIMANO Technium Carp Line Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pebar Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 Podobno kolor czerwony jest najmniej widoczny pod wodą,nawet najlepsza żyłka stara i zleżała do niczego się nie nadaje,kiedyś wygrałem na zawodach szpulkę żyłki Dragona rwała się w rękach:mad: chyba właściciel sklepu pozbywał się starych zapasów:D,technium polecana przez Rapale to dobra żyłka choć trochę droga,ktoś kto łowi w trudnych warunkach kamienie, twarde zaczepy często zmienia żyłkę dwa razy w sezonie,co w przypadku techniumki to wydatek trzech stówek,ja osobiście używam od kilku sezonów żyłek Sufixa lub Tandem Baits ta druga w odcinkach 1000m kosztuje ok 50 zł,na jednej szpuli mam plecionkę Power Pro używam głównie do wywózki doskonała sygnalizacja brań nawet z dwustu metrów a hol karpia to czysta poezja:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted May 6, 2011 Author Share Posted May 6, 2011 Na plecionkę Power Pro łowiłem szczupaki...Niesamowite wrażenia!!! Shimano, może drogie, ale znam wielu wędkarzy, których ta marka nigdy nie zawiodła...Zwłaszcza na Wyspach Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibbi Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 Ja polecam PRO CARP TRABUCCO, 3 sezony u mnie pociągła i wymienilem w sumie tylko dlatego, ze zmieniałem kołowrotek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 Witam. Trochę odświeżę temat;) Myślę, nad zakupem tej żyłeczki: http://allegro.pl/daiwa-infinity-duo-carp-0-31mm-1210m-japan-i2003458959.html ale nie wiem, czy nadaje się ona do połowu karpi i czy podana wytrzymałość 7.6kg jest wytrzymałością na węźle, czy normalną? Czy nie za mała? Może lepiej kupić żyłkę o troszkę większej średnicy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lenox Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 Daiwa to dobry wybór jeżeli chodzi o żyłki karpiowe.Co do opisu na żyłkach (czyt.wytrzymałości) to osobiście biorę to przez palce.Przez ten sezon testowałem Adrenaline Kordy i jestem zadowolony a nawet bardzo.Mam 0,38 i ma ona 18 lb.Ktoś może powiedzieć;mało.Ok,ale ze wszystkich żyłek jakie miałem,Adrenalina ma najniższą wartość lb,ale dziwnym trafem jest najmocniejsza:D. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sniady Posted January 14, 2012 Share Posted January 14, 2012 potwierdzam, adrena-line kordy(miałem 15lb) fajna miękka i wytrzymała do rzutów, łatwo zchodzi ze szpuli i jeszcze co ciekawe, ma zaznaczone odcinki po 250m. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jogo Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 @Kali z tego co czytałem o tej żyłce, to ludzie na internecie ja polecają. Myślę, że taka żyłka wystarczy, jeżeli boisz się o rzut zastosuj przypon strzałowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 @Jogo, nie boję się, bo ten sezon(2011) łowiłem na żyłce 0.27mm, tyle, że jaxona,ale nie spodobała mi się za bardzo. Pisało na niej do 14 kilo, ale chyba zawyżona była. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jogo Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Ja w tamtym roku chciałem trochę zaoszczędzić i kupiłem żyłkę jaxon eternum. Parę razy poszła mi przy rzucie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Jogo, miałem tą samą ;p 0.27mm Mi jako tako przy rzucie nie bardzo szła, choć może z raz czy 2 poszła, ale za to moim kumplom, którzy tą samą kupili zdarzyło się to kilkukrotnie, dlatego teraz nie zrobię tego samego błędu;d Link to comment Share on other sites More sharing options...
lenox Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Nie ma sensu oszczędzać na żyłce do karpiowania.To bardzo ważny element naszego zestawu w walce z karpiami.Na początku też kombinowałem,ale kilka urwanych ryb dało mi do myślenia.Duże karpie czy amury nie trafiają na nasze zestawy co wyjazd. Powiedziałbym,że podczas sezonu gdy się naprawdę jeździ ma się do czynienia z max kilkoma takimi przypadkami (chodzi mi o duże sztuki:D),dlatego szkoda było by stracić swoją szanse właśnie z powody słabiuteńkiej żyłeczki. Co do żyłek Jaxona to słabiutko się prezentują.Kolega porówna 0,27 miało mieć 14 kg:eek: a Adrenalinka 0,38 18 lb ma ok.8,5 kg:D.Komuś się coś delikatnie pomieszało w głowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jogo Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 (edited) @Lenox mam jeszcze szpule z tej żyłki jaxona i na 0,30mm wytrzymałość z tego co pisze to 16kg. Planuje zakup żyłki Dragon Mega Baits do tego parę metrów plecionki jako strzałówki. A co do strzałówki, ile metrów powinien mieć przypon strzałowy? Edited January 15, 2012 by jogo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts