viking-82 Posted March 29, 2014 Posted March 29, 2014 Mi jakoś Nanofil do gustu nie przypadł, fajnie że na mrozie można łowić ale jak przelotki zamarzają to Nanofil się strasznie strzępi
krs Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 Jestem po pierwszych próbach nanofila 0,08. Na plus to znacznie większa wytrzymałość przy wyrzutach, nie udało mi się odstrzelić żadnej gumki, fakt główki tylko 3g ale przy 0,04 odstrzały miałem bardzo często. Na minus to bliższe rzuty i to dość znacznie, może linka z czasem się dotrze, na razie jest sztywna jak drut No i zaliczyłem jedną brodę, przy 0,04 nie pamiętam abym choć raz doświadczył tego problema
rybok Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 Miałem to dziadostwo a dokładniej Berkley Nanofil Uni-Filament Fishing Line 0.20/12.649 kg w roku 2012. Używałem tylko do spiningu kolega tez kupił do spiningu rok później 2013. Efekty mieliśmy podobne szybko się przeciera szczepi urywa jednym słowem dziadostwo szkoda kasy. Lepiej używać już żyłki albo plecionki a nie tego wynalazku. Przez niego straciłem na prawdę fajne przynęty bo urywały się przy wyrzucie. Jak się kupi przez jakiś czas będzie ok ale potem już zacznie się jazda strzepienie urywanie itd. Nie polecam.
krs Posted April 9, 2014 Posted April 9, 2014 Nanofila używam wyłącznie do UL i dość dobrze się sprawdza, do cięższego łowienia mam plecionki i nie zamierzam tego zmieniać
viking-82 Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 Ja wczoraj łowiłem właśnie nią na Sanie i strasznie się przeciera o kamienie i roślinność. Węzeł sprawdza się tylko ten podany od producenta, reszta się rozwiązuje. Ogólnie nie polecam zakupu tego badziewia.
krs Posted September 20, 2014 Posted September 20, 2014 Ja wczoraj łowiłem właśnie nią na Sanie i strasznie się przeciera o kamienie i roślinność. Na kamienie to i dobra plecionka może być mało Używałem nanofila do delikatnego łowienia na w miarę bezzaczepowch łowiskach i sprawdził się dobrze. Nie łowię już aż tak delikatnie, obecnie mam tylko same plecionki, nanofila sprezentowałem na giełdzie niech innym służy, generalnie byłem z tej linki zadowolony choć początki były trudne
viking-82 Posted September 20, 2014 Posted September 20, 2014 No nie wiem ja, testowałem na sandaczach, okoniach a teraz zabrałem na San bo nie miałem nic innego pod ręką i jak na jeziorach nie jest najgorzej to rzeka z częstymi zaczepami to porażka. Dużym plusem jest to że można łowić na mrozie i to chyba jedyny plus ale każdy ma prawo do własnej opini. Pozdrawiam.
krs Posted September 20, 2014 Posted September 20, 2014 No nie wiem ja, testowałem na sandaczach, okoniach a teraz zabrałem na San bo nie miałem nic innego pod ręką i jak na jeziorach nie jest najgorzej to rzeka z częstymi zaczepami to porażka. Dla mnie nanofil miał zastosowanie w UL do małych przynęt i na łowiska bezzaczepowe przy łowieniu okoni, używałem 0,04 0,06 0,08. Grubsze mnie nie interesują, do cięższej roboty mam sprawdzone plecionki ale każdy ma prawo do własnej opini. Zgadzam się w 100%
uchal Posted March 26, 2016 Author Posted March 26, 2016 Ja mam nawinięty nanofil 0.10 na kołowrotku shimano ultegra 2500 super ship. Używam jej na okrągło bo kołowrotek ma tylko jedną szpule. do tego polecam miękki kijek . Ja używam wklejki 2.40 m do 8 gr. Na odcinek końcowy dowiązuje przypon z zyłki od 0.12 do 0.16 mm . Dodam że wędkując w trudnych , zakrzaczonych łowiskach z dużą ilością zawad zdarza się ,że urwę ja na węźle. Dodam również że i wędki łamię , i kołowrotek uszkodziłem . Najważniejsze jest myślenie nad wodą . Łowię już na nią drugi rok i szczerze polecam do przynęt na główkach jigowych i do wędkowania spod lodu.
Piotr Madura Posted March 27, 2016 Posted March 27, 2016 Używam wersji czerwonej 0,06mm. W sam raz wedle mojej oceny do wędek o gramaturze wyrzutu w okolicach 10-15g. Początkowo rwałem na węźle, ale po eksperymentach z wiązaniem jest coraz lepiej. Dodam, że używam fluocarbonu na przypon. Dobre rozwiązanie na pstrągowe rzeczki, kolor linki ułatwia mi precyzyjne prowadzenie przynęty.
uchal Posted March 27, 2016 Author Posted March 27, 2016 To jesteś gość dla mnie . przypominam , że ja uzywam 0,10 do delikatniejszej wędki
Piotr Madura Posted March 28, 2016 Posted March 28, 2016 Każdy używa wedle swojego rozeznania. Przy wędce o c.w. do 5g (dosyć spolegliwa), którą niedawno kupiłem maiłem uzasadnione obawy, że podczas mocowania się z zaczepami mógłby ucierpieć blank. Kiedy łowię wędką do 15g (szybka akcja), to takich obaw bynajmniej nie mam, przy zaczepie jestem w stanie bez obaw o blank siłować się i po jakimś czasie urwać/oczepić wabik. Przy moim wiązaniu odpowiada "na oko" markowej żyłce 0,18mm, która zwykłem używać. Dla ścisłości - przekłamkłamałem nieświadomie grubość swojego nanofila - po sprawdzeniu okazuje się, że to 0,08. Zasadnicza różnica w wytrzymałości musi być jednak chyba niezbyt wielka (?). Przypon wiąże aktualnie z fluocarbonu oznaczonego jako 0,17mm.
Piotr Madura Posted April 9, 2016 Posted April 9, 2016 Przypony wykonuję aktualnie z grubszego fluocarbonu i zdecydowanie średnice w okolicach 0,20 są optymalne do mojego czerwonego nanofila 0,08.
uchal Posted April 18, 2016 Author Posted April 18, 2016 Grubszy fluorocarbon (tak się pisze) sprawdzi się penie na szczupakach ?
Piotr Madura Posted April 21, 2016 Posted April 21, 2016 Gdzieś czytałem, że i owszem może się sprawdzić, ale sporo grubszy (o ile dobrze pamiętam to ktoś polecał +/- 0,45mm). Do tej pory nie miałem okazji na własnej skórze sprawdzić tego.
uchal Posted April 21, 2016 Author Posted April 21, 2016 Czasem wystarczy i 0,20mm. A łowiłeś bolenie za pomocą nanofila?
Piotr Madura Posted April 21, 2016 Posted April 21, 2016 (edited) Dopiero w tym roku zacząłem stosować nanofil, także wszystko przede mną. . Rzuty są jednak dalsze, a czułość większa niż przy żyłce (z która zazwyczaj na bolenie chodziłem), więc sądzę, że dobrze zda egzamin. Edited April 21, 2016 by Piotr Madura
POLIPOLI Posted May 1, 2016 Posted May 1, 2016 Ja śmigam z Berkley Nanofil 3 lata i jak dla mnie jest na plus...nie traci koloru, rzuty dłuższe niż przy pletce, a i wytrzymałość tez ok.
Recommended Posts