luk_hna Posted January 8, 2012 Share Posted January 8, 2012 Wydzielone z wątku: http://www.fishing.org.pl/showthread.php?t=2022 A sznur: http://www.bogdangawlik.pl/product_info.php/cPath/205_511_304/products_id/4837?topSsid=4kgf80jnomn9gi0olf3f4a9bk1 nie nadałby się w klasie 6 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted January 8, 2012 Share Posted January 8, 2012 (edited) W opisie linki jest dużo przeciwstawności (np. rdzeń jednorodny - niska pamięć) w takie cuda, a szczególnie przy clear-ach to ja nie wierzę. Poza tym linka jest dedykowana do połowu pstrągów, a nawet bardzo duże muchy na pstrąga to dużo za małe na szczupaka. Edited January 8, 2012 by rapala Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 8, 2012 Share Posted January 8, 2012 Wersja budżetowa i zaczyna się od #7. Słyszałem wiele różnych opinii o linkach Taimienia, ale jeżeli w tej cenie wytrzyma kilka wypraw to już będzie dobrze. Słyszałem też, że w razie pęknięć wymieniają bez problemu. Tych linek w Polsce nie widziałem. Zaczynają się od #8 ale bardzo podobne w kształcie głowicy są linki do połowu bassów na duże muchy. Linki szczupakowe mają trochę krótszy front taper, ale co ważniejsze mogą być bardziej miękkie w niższych temperaturach. Moją pierwszą linką był Fairplay Cortlanda, który był właśnie linką tego typu i pamiętam, że można było tym rzucić byle kijem naprawdę daleko bez większych umiejętności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted January 8, 2012 Share Posted January 8, 2012 Taimen tak, 333 na bassy nie. Proszę nie sugerować się, że w opisach pisze coś o dużych muchach ważniejsze jest to do jakiej ryby lub techniki dedykowana jest linka. Duża mucha dla pstrąga czy bassa jest bardzo malutką dla głowacicy czy szczupaka (czasem za malutką). I jeszcze jedno nie każda wędka mimo odpowiedniej klasy linki będzie się nadawała do dystansowych rzutów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luk_hna Posted January 8, 2012 Author Share Posted January 8, 2012 Faktycznie jest problem z odpowiednim doborem linki w klasie 6 do przynęt typowo na szczupaka i głowacicę, przychodzi mi jeszcze do głowy linka vision vibe 85 która jest dostępna w wersji pływającej, ale to w przypadku szczupaka nie powinno mieć znaczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 10, 2012 Share Posted January 10, 2012 Jeżeli linka ma rzeczywiście krótką głowicę a dalej cienką rozbiegówkę to masa po wyciągnięciu pierwszych 10 metrów będzie rosnąć minimalnie a w całości może być mniejsza niż DT6F Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted January 10, 2012 Share Posted January 10, 2012 Panowie nie tędy droga. Technika "rzutu" linkami z ciężkimi głowicami polega na wysunięciu głowicy nieznacznie poza przelotkę szczytową (40-70cm) i dopiero w tym momencie wykonujemy ostatnie pociągnięcie. Krócej to nie naładujemy wędki, więcej (tylko nieznacznie ponad metr) to przeładowanie zestawu i "zdechnięcie" rzutu. Ponadto linki tego typu są również przeciążone w stosunku do podawanego rozmiaru i wielkim ryzykiem jest przeciążanie wędki o klasę wyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 10, 2012 Share Posted January 10, 2012 OK. Teraz rozumiem dlaczego niektóre WFki mają głowicę w innym kolorze! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek632 Posted January 11, 2012 Share Posted January 11, 2012 Tak czytam wasze opinię i tak mniej więcejjuż wiem jakie wędzisko kupię ale mam jeszcze jedno pytanie co do sznura jaki wybrać WTczy DT Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted January 11, 2012 Share Posted January 11, 2012 ... już wiem jakie wędzisko kupię ale mam jeszcze jedno pytanie co do sznura jaki wybrać WT czy DT (WF czy DT) Na początek DT?F Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek632 Posted January 11, 2012 Share Posted January 11, 2012 Oki wielkie dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted January 11, 2012 Share Posted January 11, 2012 (WF czy DT) Na początek DT?F W tej wypowiedzi wyczuwam odrobinę sarkazmu... Raczej WF kolego arek632 jeśli szukasz linki na Esoxa. DT to trochę wyższa szkoła jazdy, o czym sam się przekonałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 11, 2012 Share Posted January 11, 2012 Arek632 pytał na początku o swoją pierwszą wędkę muchową, potem dopiero rozmawialiśmy o szczupakowej. Jak sądzę pytanie o linkę dotyczyło o tej pierwszej, lżejszej wędki . WFką może łatwiej osiąga się duże dystanse, ale jeżeli kolega będzie się dopiero uczył łowić to za pomocą DT będzie mógł się uczyć np. roll-castów. Poza tym jeżeli uda mu się ją zniszczyć (np. na gałęziach czy kamieniach) to będzie mógł korzystać z drugiego końca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek632 Posted January 12, 2012 Share Posted January 12, 2012 jak tu kolega wyżej pisze ja sznura będę używał do wędziska w klasie AFTM5 na 70% firmy Dragon o dł. ok 2.70 łowić będę na nie głębokich rzekach . na pewno kupię sznur pływający i na pewno to będzie #5 ale niewiem co dokładnie jeśli chodzi o jego rodzaj DT czy może WF? jakiej firmy kupić? jak na początek to nie za bardzo z wysokiej pułki bo może być często na gałęziachi szkoda tylko sznura:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted January 12, 2012 Share Posted January 12, 2012 ... o jego rodzaj DT czy może WF? jakiej firmy kupić? jak na początek to nie za bardzo z wysokiej pułki ... Może jeszcze raz, umiesz łowić na muchę czy dopiero się będziesz uczył? Jeśli zamierzasz się dopiero uczyć to kup DT5F i zacznij od krótkich i średnich dystansów. Dlaczego DT bo (uwaga aby wszyscy zrozumieli) linka typu DT jest bardziej stabilna od linki WF szczególnie na krótkich i średnich dystansach, a od takich dystansów zaczyna się naukę wędkowania na muchę. Jest temat na forum ABC ... może warto go przeglądnąć. Na początek kup linkę tańszą może nie jakieś tam Jaxon-y czy inne tego typu ale coś z półki w granicach 70 - 80,- zł. (Taimen, Cormoran czy coś podobnego). Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 12, 2012 Share Posted January 12, 2012 linka typu DT jest bardziej stabilna od linki WF szczególnie na krótkich i średnich dystansach Jak mawiali rzymianie - experto credite Ze swojego skromnego doświadczenia moge polecić Cortlanda Fairplay, jak dołożysz 30 zł będziesz miał bardzo trwałą linkę z serii 333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
komandos Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 Panowie mam pytanie odnośnie sznura. Poszukuje sznura do łowienia na streamery, tylko nie wiem jaką kupić czy intermedium czy z tonącą końcówką? Łapał będę głownie na Sanie i Wisłoku. Myślałem o takim:http://www.bogdangawlik.pl/product_info.php/cPath/205_511_207/products_id/2014, jeszcze zastanawiam się nad Airflo, nie zamierzam za duża wydawać na ten sznur, myślałem tak do 100 zł, może polecacie coś tańszego a w miarę. Nie zamierzam dużo wydawać na ten sznur bo nie łapię jakoś często na streamera. Pomóżcie bo za chwilę oszaleję, od kilku dni czytam o tych sznurach i jeszcze większy mętlik mam w głowie, po prostu już sam nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 ŁOWIĘ łapać to można pchły. Nie będę pisał ile linek mam do streamera bo i tak mam za mało. Może po kolei linki typu Sink Tip używam tylko przy bardzo "niskiej" wodzie i to z końcówką intermedium, linkę intermedium używam w miejscach płytkich, linkę III klasy tonięcia w miejscach od 1,2 m do 1,5 m ze średnim uciągiem, linkę V klasy tonięcia w wodzie od 1,2 m do 1,5 m z szybką wodą lub powyżej 1,5 m ze średnim uciągiem, linkę VII klasy w wodzie głębszej niż 1,5 m z szybkim nurtem ponad to używam jeszcze linki pozaklasowej tam gdzie już nic nie sięga (mowa o rzece). Zakładam, że głównie będziesz łowił na streamera wiosną kiedy woda jest podniesiona, a więc z szybszym nurtem i chcesz kupić jedną linkę. To żadna z tych tylko III klasy tonięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
komandos Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 A jakby mi się zachciało np. w lecie łapać na streamera w wodzie do metra to nie będzie wtedy linka III klasy tonięcia po kamykach szorowała? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 Pewnie będzie musisz wybrać albo rybka albo akwarium, albo kup dwie linki np. III klasę i intermedium slow, a może trzy. Ewentualnie letnie łowienie w wodzie do metra można rozwiązać linką pływającą z długim przyponem intermedium taka namiastka linki sink tip. Link to comment Share on other sites More sharing options...
komandos Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 Tak myślałem,że jedna to za mało ale na razie nie mam aż tyle kasy żeby kupić 2- 3 linki po sto parę złoty. A na jakie sznury inni użytkownicy z tego forum łapią na Sanie w okolicy Leska na streamera? A i jeszcze jedno czy ten sznur do,którego dodałem link jest OK? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 Cortland 333 i do tego clear możesz mieć problemy i to duże z plątaniem się linki to jest taka cecha linek typu clear ta do tego jest slow (wolna). Kup zwykłą linkę intermedium II klasy tonięcia (szybko tonącą) Link to comment Share on other sites More sharing options...
komandos Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 Linka II klasy tonięcia będzie najbardziej uniwersalna? Cały czas mnie męczy to czy nie będzie szorowała po kamykach bo mam zamiar łapać na głębokości od metra do 1,5 i z średnim uciągiem? A jaką Pan poleca linkę w granicach 100 zł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 Pisałem o II klasy tonięcia ale dla linek intermedium bo są producenci co i taki podział stosują. Nie za bardzo się orientuję w tanich linkach sam używam generalnie Airflo lub SA. Tanich ale markowych szukaj na allegro lub na komisie FlyFishing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
komandos Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 A co o tym sznurze Pan sądzi: http://allegro.pl/sznur-airflo-40-wf5i-glowica-fast-intermediate-i2114441900.html ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts