lisses Posted January 20, 2012 Share Posted January 20, 2012 (edited) Może zna ktoś tą górską rzeczkę Okręgu Przemyśl? Jaki ma charakter? Z pytaniem do kolegów znających rzeczkę. Na co można liczyć i na jakich odcinkach? Znalazłem coś takiego, ale szczerze to chyba musiało być napisane dobrych kilka lat temu? Chyba,że nie...kto wie? http://narybach.fm.interia.pl/lowiska_rzeka_san.html Edited January 20, 2012 by lisses Link to comment Share on other sites More sharing options...
lama Posted January 20, 2012 Share Posted January 20, 2012 To chyba jakiś bardzo stary tekst, jeszcze z czasów gdy rzeka ta obwitowała w lipienie i pstrągi. Teraz sie to trochę zmieniło... i nie ma zakazu spinningowania. W tamtym roku gdy zaczynałem przygodę z kropkami byłem tam kilka razy, ale bez efektów. Max.jej szerokość jaką zobaczyłem było to ok. 10 m., głebokość w niektórych miejscach zaskoczyła mnie( 1.5 do 2.5 m) Widziłem także dużo śladów po widełkach, oraz po patroszeniu ryb. Rzeczka ciekawa i urokliwa, ale śmieci na jej brzegach jak dla mnie jest o wiele za dużo. Pomimo wszystko w tym sezonie nad nią wrócę z większym bagażem doświadczeń i umiejętności, może wtedy rzeczka obdarzy mnie choć jednym kropkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Idec Posted January 21, 2012 Share Posted January 21, 2012 Witajcie. Był czas, że wraz z kolegami nie jeździliśmy do Leska nad San. Bo i po co skoro dużo bliżej była wspaniała Stupnica. Nie pamiętam dokładnie czy największy lipień złowiony przez mojego kolegę miał 51 czy 52 centymetry. Średnia wielkość łowionych ryb wynosiła 36 - 38 cm. Jak zauważyliście piszę w czasie przeszłym. Przykro mówić ale od paru lat jeździmy z dwa razy w roku z nadzieją że rzeka odżyła, niestety wyniki nie pozostawiają złudzeń. Co do dużej ilości widełek. Rok czy dwa lata temu była powódź i parę stawów rybnych było zniszczonych, moim zdaniem to spowodowało większe zainteresowanie Stupnicą. Jako ciekawostkę podam, że lipienie z O.S. na Sanie pochodzą ze Stupnicy. Pozdrawiam, Artek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal9876 Posted January 27, 2012 Share Posted January 27, 2012 Witam. Ja pochodzę z birczy, przez którą przepływa stupnica łowie już na niej ponad 10 lat i znam ją jak własną kieszen. Ta rzeka ma swój urok. lecz ostatniego czau z ryba jest tu bardzo słabo, lipienia nie widać wcale, pstrąga jest dużo ale niestety są to ryby nie przekraczajace 30 cm, 40 to prawdziwa rzadkość, dużo jest za to klenia i to nie małego, czesto trafią się 40 ale i zdarzają sie 50. Zgodzę sie z kolegami że rzeka została zniszczona i zasmiecona przez człowieka. smieci to normalka ale do tego dochodzą ścieki i to powoduje że pstrag i lipień znika z rzeki. Kiedys bliżej sanu można było trafić bilenia a nawet brzane a teraz jest to niemożliwe. Ale nadal łowie na stupnicy bo zdażają sie bardzo ładne okazy, w tamtym roku złapałem na supnicy w malawi pstraga 56 cm i 52 naprawde piękne ryby. Oczywście wróciły do wody. Osobiście polecam odcinki stupnicy w starej birczy od mostu obok rejonu dróg do samej malawy i nawet lipy. Są to dzikie odcinki gdzie nie ma żadnych zabudowań i ryba nie została wyniszczona a rzeka płynie swoim dzikim rytmem. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielas77 Posted April 13, 2012 Share Posted April 13, 2012 Czesto lowilem na stupnicy przeważnie lipienie na nimfe ale pare razy trafilo mi se ze wychodzily do suchej,nie byly to kolosy ale trafialy sie wymiarki.Nie wiem skad ale udalo mi sie dwa razy zlowic teczaka.Wczesna wiosna należała jednak do spiningu.Najwiekszego kropka zlapalem jednak na nimfe 41 cm zlowilem go dwa razy w tym samym miejscu poznalem go po specyficznym znamieniu z boku pyska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narsonis Posted April 14, 2012 Share Posted April 14, 2012 To już wiemy gdzie jutro będzie "gęsto" od spinningistów Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyo77 Posted April 14, 2012 Share Posted April 14, 2012 Tylko nie zapomnijcie zabrać ze soba kilku worów na śmieci, jak nic nie złowicie, to przynajmniej nazbieracie butelek PET do skupu Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielas77 Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Czy ktoś wie gdzie się podziały pstrągi z Stupnicy odcinek Malawa w tamtym roku o tej porze było ich pełno a w tym roku pusto Link to comment Share on other sites More sharing options...
radszak12 Posted August 26, 2013 Share Posted August 26, 2013 (edited) Sam się dziwię gdzie są ostatnio jak szedłem w dół rzeki od mostu w Birczy do kładki koło tomaki udało mi się wyciągnąć jednego na 51 cm ( w dobrej kondycji wrócił do wody NO-KILL ) a tak to 0 tylko klenie ,ale dużo z nich wpływało koło tomaki do korzonki ,a tam coś z rzeką robili i wpuścili coś do wody i wytruło pstrągi ponoć było widać jak do góry brzuchem płyneły ;/ ... Edited August 26, 2013 by radszak12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gabii Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 przejeżdżając przez Birczę widziałem koparki dewastują rzekę!!! przecież teraz pstrągi maja mieć tarło to jakieś chamstwo i debilizm Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinfiolek1 Posted January 12, 2014 Share Posted January 12, 2014 Byłem na wakacjach 2013 na stupnicy trochę poporzuca 3 niewymiarowe kropki i z 20 kleni po 15-20 cm jeden kleń 34cm wszystko do wody spowtem . łowiłem na odcinku sufczyna - nowa wieś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek Posted January 12, 2014 Share Posted January 12, 2014 A możesz zdradzić mi nazwę szkoły do której uczęszczałeś. Pięknie Cię tam pisać nauczyli. Mimo to witamy na forum. Liczymy na poprawę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts