Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, interesuje mnie to, czy w rejonie Harasiuków - Ulanowa mogę łowić na Tanwi ze znaczkami pzw Rzeszów.Niby na mapie to jeszcze byłe rzeszowskie. Nie mam kompletnego doświadczenia w połowach w tym regionie a na stronach pzw nie dowiedziałem się nic więc pytam was.

Pozdrawiam

Posted

Witam,

Tak, można łowić na zasadzie porozumienia pomiedzy Rzeszowem a Tarnobrzegiem dotyczącym udostępnienia wód nizinnych płynących, tylko musisz pobrać zezwolenie.

Pzd

Posted
Witam,

Tak, można łowić na zasadzie porozumienia...

Pzd

No to nici z tego bo należę do koła w Krośnie a Rzeszów mam dodatkowo opłacony.:(

• 2 weeks later...
Posted

Byłem w sobotę nad Tanwią na ognisku / okolice Ulanowa,boleniki poganiały rybki,a z wieczorka wychodziły do powierzchni klenie.Fajna rzeczka by pochodzić w spodniobutach.

Posted

Coś mi się to nie klei. Może ktoś podrzucić linka do strony pzw bo nie mogę znaleźć. Tanew w okolicach Harasiuków to przecież pod Rzeszów nie tam inne

Posted

Łowiłem na Tanwi kilka razy, właśnie w Harasiukach, rano wypad na grzyby , potem łowienie, ogólnie woda fajna, przeważnie dosyć silny uciąg , nie jest zbyt głęboka, można swobodnie brodzić, wiele osób spływa tą rzeką pontonami kajakami itp, nie wiem czy to prawda ale to co słyszałem to Tanew jest jedną z najczystrzych rzek w Polsce, ostatni raz byłem tam z 3-4 lata temu. Jadąc nad tanew z Rzeszowa przejeżdża się przez Krzeszów, gdzie jest odc. sanu na którym można połowić mając składke Rzeszów, także jak Tanew nie wypali można na san pojechać w drodze powrotnej.

Posted
Łowiłem na Tanwi kilka razy, właśnie w Harasiukach....

.

Super tylko dalej nie wiem na jakim odcinku Tanwi mogę łowić na składce rzeszowskiej?

Posted

Nizinny Tanew jest Zamojski i można na nim łowić korzystając z porozumienia pomiędzy Rzeszowem, a Zamościem; koniecznym warunkiem jest posiadanie zezwolenia na wody Zamość - ja odebrałem na Akacjowej (oczywiście za darmo). Ale wydaje mi się, że w Twoim przypadku samo opłacenie wód Rzeszowskich niewiele Ci da - owszem, możesz łowić na wodach Rzeszowskich ale nie należysz do okręgu Rzeszów tylko do okręgu Krosno, z którym Zamość nie ma porozumienia.

Posted

Potwierdzam , Tanew aż do ujścia należy pod Zamość, czego nie wiedzą nawet miejscowi z którymi rozmawiałem i nie dało im się tego wytłumaczyć że to juz nie okreg Tarnobrzeski.

• 2 months later...
Posted (edited)
Potwierdzam , Tanew aż do ujścia należy pod Zamość, czego nie wiedzą nawet miejscowi z którymi rozmawiałem i nie dało im się tego wytłumaczyć że to juz nie okreg Tarnobrzeski.

Chyba nie tylko miejscowi nie wiedzą. Ja o to pytałem kiedyś na Akacjowej, przy okazji opłat i tam mi powiedziano, że Tanew w okolicach Ulanowa należy pod Tarnobrzeg.:confused:

Często tam bywam, więc w tym roku pobrałem grzecznie rejestr tarnobrzeski i mam już kilka wpisów z tamtych stron. I byłby kłopot jak się PSR napatoczy.

A teraz sprawdziłem "u źródła" czyli na stronie PZW Tarnobrzeg i Zamość.

No i Tomass ma 100% racji: cała Tanew należy pod Zamość. Za to San od jej ujścia do Wisły jest we władaniu Tarnobrzega. Pewnie stąd ta dezinformacja.

Czyli muszę jeszcze się zaopatrzyć w zamojskie zezwolenie. Jeszcze trochę i będę na ryby woził więcej papierów niż przynęt:mad:

A wszystko po to, żeby koledzy prezesi mogli sobie dalej prezesować w pięćdziesięciu okręgach. Jakby im umknęło, że się trochę zmienił podział administracyjny kraju od czasów ich młodości...

Edited by elel
Posted

OBWÓD RYBACKI RZEKI

TANEW - NR 2 woda Pzw Zamość, Rzeszów ma porozumienie na wody nizinne, rejestr do pobrania pod tym linkiem

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/56/cms/szablony/7722/pliki/rejestr_okresowy.pdf

- od ujścia rzeki Złota Nitka do ujścia do rzeki san w Ulanowie wraz z pozostałymi dopływami oraz zbiornik Bojary wody nizinne

Radze sobie wejść na dane okręgi i trochę poczytać przez jakie dana rzeka płynie to nie trudne :)

Posted
Radze sobie wejść na dane okręgi i trochę poczytać przez jakie dana rzeka płynie to nie trudne :)

No tak, masz rację Dred - czytać każdy z nas umie. W obowiązującym nas regulaminie amatorskiego połowu jest też zapis mówiący o tym, że mam obowiązek dowiedzieć się do kogo należy woda, na którą się wybieram.

I tylko taka myśl spokoju mi nie daje: czy jak się "dowiedziałem" w siedzibie Zarządu Okręgu PZW to wystarczy? Jak widać nie, bo ciężko by mi było udowodnić w razie kontroli, że ktoś mi coś głupiego powiedział.

Co do podanego linka do zamojskiego rejestru: jesteś pewien, że można takiego użyć? Jest na nim wyraźnie napisane, że obowiązuje tylko dla "pozwoleń czasowych", a my na mocy porozumienia to chyba mamy "stałe pozwolenie". Więc według mnie trzeba jednak pobrać książeczkę z Okręgu.

I wtedy już można z czystym sumieniem złowić i wypuścić parę kleników :)

• 3 years later...
Posted

To jest normalnie katanotastrofa. Żeby sobie połowić w ujściu Tanwi do Sanu (bardzo dawno tam nie byłem) to trzeba mieć pozwolenie z trzech okręgów. Co z tego że mam porozumienie Tgb i Zamość, jak nie ma Rzeszowa, a nie wiem dokładnie na którym metrze jest granica;), i jak przejdę 10 metrów na inną miejscówkę to kłusuję. Nie mam zamiaru nikogo obrażać, ale zróbmy coś z tym koledzy!!!

Posted (edited)

Wiele razy Ci się to przytrafiło ? Wpisz do rejestru TBG, bo Rzeszów nie ma rejestru, a najlepiej wypuść.

Edited by apioo
Posted

do Rzeszowa z tego co usłyszałem podczas opłat w tym roku od Pani nie należy żaden kawałek Sanu, aczkolwiek nie sprawdzałem dokładniej.

Posted

PZW Zamość i PZW Rzeszów nie mają w tym roku porozumienia na wody nizinne, także aby łowić na Tanwi trzeba mieć wykupioną składkę nizinną zamojską. pzdrw

• 6 years later...
Posted

W tym roku PZW Tarnobrzeg ma porozumienie z Zamościem na tą rzekę .

Czy jest sens próbować tam za pstrągiem ?

Podobno okręg Zamość to okręg na wysokim poziomie .

Jednak obilo mi się o uszy że tam same jakieś niedobitki pstrągów .

Jesli ktoś ma jakieś informacje prosił bym o odpowiedź lub priv .