Jump to content

Recommended Posts

Posted

Konkretniej kolego - jaką metodę połowu masz na celowniku?

Oczywiście zapomnij o pełnej uniwersalności, takie coś nie istnieje.

Pm

Posted

Moj pierwszy zestaw podobnie wyglądał:D ale wędki wytrzymały 1 sezon:D ale za to kolowrotki Master hah nigdy bym sie nie spodziewał ze tyle ryb dadzą rade wyciągnąc i tyle zaczepów pokonać:D 3 sezon mam je i dały rade od karpi okolo 60cm po ukejki nad strugiem w Budziwoju. Powiem tak jeżli pierwszy sprzet warto małe pieniadze od takiego sprzetu reaktywowałem swoje hobby teraz ma duzo lepszy sprzet ale tamte tez dawały rade:)

Posted

A ile jesteś w stanie zapłacić i co konkretnie potrzebujesz? Wędzisko i kołowrotek czy cały sprzęt taki jak tamta oferta z podbierakiem itp?

Posted

Mówią, że nie sprzęt łowi ryby tylko umiejętności wędkującego ale w tym wypadku proponuję kupić tylko jednego kija z fajnym kołowrotkiem i się nauczyć łowienia feederem.

Posted
A polecasz jakiegoś z allegro?

Taki sprzęt jest doniczego i wszystkiego jak niemasz kasy to go bierz i bedziesz zadowolony bo ja na początku miałem kij z orzecha i dwa gwoździe i było git bo za taką kase to ty kołowrotek marny kupisz a gdzie reszta

na początek ja bym brał

Posted

Witam, ja to szanuję konkretny sprzęt i jestem takiego zdania że lepiej kupić raz a solidnie, niż kupować kicz.

Jednak jak miałbym kupować dwa kije na spławik do połowu lina, karasia to kupiłbym bez zastanowienia, do tego żyłka 0,18 i na lina wystarczy na kilka lat. Do tego jakis kiczowaty osprzęt byłby gratis na boku.

Co do uniwersalności to raczej odpada. Kolega rzucał taką wędką na sanie spinningiem przynętą "Alga 2" i złamał takiego kija przy wyrzucie. Co więc z koszykiem zanętowym ?

Tak jak mówiłem, spławik O.K, ale inna metoda odpada.

Pozdrawiam.

Posted

Idź do dobrego sklepu, kup jedna wędke (jak juz musisz mieć feeder, to tylko z trzema szczytówkami, kołowrotek z dwiema szpulami, dobrą żyłke (x2, + dobra żyłke na przypon (najlepiej 0.22 0.18 0.14) kilka rurek antysplataniowych (2-3) koszyczki zanętowe (4-6 w różnej gramaturze) i haczyki (tylko dobre) + dwie pary widełek. To tak na początek, nie oczekuj, że zpłacisz za to 200 zł, ale lepiej poczekać i dozbierać niż kupić coś, co sie do niczego nie nadaje. I nie oczekuj, że zaraz jak tylko siądziesz nad woda będziesz łowił ryby. Chyba, że pojedziesz na staw hodowlany.