Jump to content

Szczupak ( samiec czy samica)

karton323

Recommended Posts

Chciałbym się dowiedzieć czy na 1 lub 2 zdjęciu znajduję się samica szczupaka czy są to dwa samce , bo są mniej więcej tej samej długości ale na grubość i szerokość jedno jest większe. Jeśli ktoś wie to proszę napisać na , którym zdjęciu jest samica . Z góry wielkie dzięki !

Zdjęcia :

http://img96.imageshack.us/img96/7868/zdjcie0135mb.jpg

http://img268.imageshack.us/img268/7808/59470432.jpg

akurat te 2 szczuapaki mają inne sylwetki i myśle , że jedno z nich to samica .

Akurat u szczupaka tego nie można stwierdzić na podstawie sylwetki. Płeć u tego gatunku rozpoznaje się po budowie otworu płciowego.

Jak zaatakował to samiec a jak zaatakowała to samica :D

A tak na poważnie to to dymorfizm płciowy jest już zaznaczony u bardzo młodych, bo nawet rocznych osobników. Różnice pomiędzy samcem a samicą są widoczne w budowie otworu odbytowego. Samce mają wąski (wzdłuż poziomej osi ryby) i nieco dłuższy otwór, natomiast samice mają nieco krótszy, ale za to szeroki, w kształcie trójkąta, którego jeden z narożników stanowi dogłowowa krawędź otworu odbytowego. Niestety, nie posiadają one II i III-rzędowych cech płciowych, dlatego też musisz oprzeć się na tej metodzie. Jeszcze jedną różnicą, ale raczej niepraktyczną, jest różnica w wadze osobników tego samego wieku (z korzyścią dla samic).

Nie tyle odbytowego, co moczowo-płciowego. Nie mogę znaleźć foty jak to wygląda u naszego szczupaka ale tu masz budowę u amerykańskiego Esox masquinongy - to taka właśnie różnica między płciami. Jeżeli chodzi o wagę to mocno dyskusyjne - bo po pierwsze, w jakim miesiącu będzie ważona ryba, a po drugie w jakim wieku ta ryba jest (i jak go stwierdzić nad wodą?) :)

Edited by LuJu

Mnie zawsze uczył ojciec że jeżeli szczupak ma np 50cm i jest szczupły to to jest samiec a jeżeli jest gruby to samica :) Nie wiem ile w tym prawdy ale zawsze sie do tego odnosiłem nad wodą jak myślałem czy to samiec czy samica :)

Dzięki wszystkim za odpowiedź , niektóre odpowiedzi naprawdę były zbędne , dla mnie też oczywiście jest bez znaczenia czy zlowie samice czy samca , tylko po prostu zaciekawiło mnie jak to rozpoznać , u innych ryb też nie jest to oczywiste czy to samica czy samiec , jeśli by ktoś wiedział to proszę pisać .

... u innych ryb też nie jest to oczywiste czy to samica czy samiec ...

Rzeczywiście u gatunków europejskich różnice pomiędzy samicami a samcami (czyli tzw. dymorfizm płciowy), są z reguły trudne do rozpoznania dla niewprawionego oka. Są też jednak takie gatunki, jak np. lin czy lipień, u których w miarę łatwo można płeć rozpoznać.

Jako inną ciekawostkę, związaną z płcią ryb, można dodać, że u ryb ustalenie się płci następuje dopiero po ich wykluciu. W naturalnych warunkach to geny zlokalizowane na chromosomach płciowych (na przykład u człowieka chromosomy X i Y) decydują o płci osobnika. Jednak kiedy młoda rybka znajdzie się w wodzie zanieczyszczonej związkami działającymi jak hormony płciowe (np. w ściekach z kanalizacji może być dużo związków z tabletek hormonalnych :), niektóre pestycydy zaburzają gospodarkę hormonalną) może "nabyć" płeć inną niż by wynikało z jej genów. Coraz powszechniej wykorzystuje się to zjawisko w hodowli ryb, ponieważ stada jednopłciowe rosną szybciej, ryby są podobnej wielkości, nie tłuką się między sobą, a ponoć nawet są smaczniejsze! Jednak w naturze zmiana proporcji między ilością osobników różnych płci w stadzie może prowadzić nawet do jego wyginięcia.

Proponuje przenieść temat do działu Biologia ryb.

• 3 weeks later...