karton323 Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Chciałbym się dowiedzieć czy na 1 lub 2 zdjęciu znajduję się samica szczupaka czy są to dwa samce , bo są mniej więcej tej samej długości ale na grubość i szerokość jedno jest większe. Jeśli ktoś wie to proszę napisać na , którym zdjęciu jest samica . Z góry wielkie dzięki ! Zdjęcia : http://img96.imageshack.us/img96/7868/zdjcie0135mb.jpg http://img268.imageshack.us/img268/7808/59470432.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisses Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Nie mam pojęcie który to samiec, a który samica ale jakie to ma znaczenie w ogóle iw jakim celu to pytanie? A tak na marginesie to super pierwszy post i temat "człowieku bez twarzy". Link to comment Share on other sites More sharing options...
karton323 Posted November 12, 2012 Author Share Posted November 12, 2012 Zadałem to pytanie w celu oby ktoś mi pomógł rozróżnić samca od samicy , bo jednak czymś się różnią tak ? Nigdzie nie mogę znaleźć czym , a akurat te 2 szczuapaki mają inne sylwetki i myśle , że jedno z nich to samica . Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyo77 Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Trzeba było je rozpruć, jak będzie ikra -to samica, a jak paski z mleczem to samiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubertochab Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 @pyo77 bez przesady bo kolega to weźmie dosłownie Ale temat może być ciekawy, ale nie koniecznie musi dotyczyć tylko tych rybek prawda??Ale w jednym programie wędkarskim słyszałem iż samice są troszkę grubsze od samców Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 akurat te 2 szczuapaki mają inne sylwetki i myśle , że jedno z nich to samica . Akurat u szczupaka tego nie można stwierdzić na podstawie sylwetki. Płeć u tego gatunku rozpoznaje się po budowie otworu płciowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Zboczeńcy. Co wy robicie z tymi rybami :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
texel Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Jak zaatakował to samiec a jak zaatakowała to samica A tak na poważnie to to dymorfizm płciowy jest już zaznaczony u bardzo młodych, bo nawet rocznych osobników. Różnice pomiędzy samcem a samicą są widoczne w budowie otworu odbytowego. Samce mają wąski (wzdłuż poziomej osi ryby) i nieco dłuższy otwór, natomiast samice mają nieco krótszy, ale za to szeroki, w kształcie trójkąta, którego jeden z narożników stanowi dogłowowa krawędź otworu odbytowego. Niestety, nie posiadają one II i III-rzędowych cech płciowych, dlatego też musisz oprzeć się na tej metodzie. Jeszcze jedną różnicą, ale raczej niepraktyczną, jest różnica w wadze osobników tego samego wieku (z korzyścią dla samic). Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 (edited) Nie tyle odbytowego, co moczowo-płciowego. Nie mogę znaleźć foty jak to wygląda u naszego szczupaka ale tu masz budowę u amerykańskiego Esox masquinongy - to taka właśnie różnica między płciami. Jeżeli chodzi o wagę to mocno dyskusyjne - bo po pierwsze, w jakim miesiącu będzie ważona ryba, a po drugie w jakim wieku ta ryba jest (i jak go stwierdzić nad wodą?) Edited November 12, 2012 by LuJu Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeJeK Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Mnie zawsze uczył ojciec że jeżeli szczupak ma np 50cm i jest szczupły to to jest samiec a jeżeli jest gruby to samica Nie wiem ile w tym prawdy ale zawsze sie do tego odnosiłem nad wodą jak myślałem czy to samiec czy samica Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba7 Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Dla mnie szczupak to szczupak i bez znaczenia czy samiec czy samica, każdy musi być w cebuli i mleku bo te z Wisłoka trochę śmierdzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Dla mnie szczupak to szczupak i bez znaczenia czy samiec czy samica, każdy musi być w cebuli i mleku bo te z Wisłoka trochę śmierdzą Czyli po smaku też nie można rozpoznać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriko Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 @Vejek - dobrze Ci ojciec wytłumaczył ale po części tylko, bo są tez takie łowiska gdzie samce i samice są grube i ciężko rozróżnić jaka to płeć .... i wtedy wiedziałbyś jak rozróżnić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Wszyscy macie rację , ale jakie to ma znaczenie? wszak i tak wszystkie wracają do wody (taką mam przynajmniej nadzieję) Pm Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeJeK Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 i wtedy wiedziałbyś jak rozróżnić? Pewnie bym nie wiedział :)Ale i tak się nad tym Bardzo rzadko zastanawiam czy to samiec czy samica . Szczupak to szczupak Link to comment Share on other sites More sharing options...
karton323 Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 Dzięki wszystkim za odpowiedź , niektóre odpowiedzi naprawdę były zbędne , dla mnie też oczywiście jest bez znaczenia czy zlowie samice czy samca , tylko po prostu zaciekawiło mnie jak to rozpoznać , u innych ryb też nie jest to oczywiste czy to samica czy samiec , jeśli by ktoś wiedział to proszę pisać . Link to comment Share on other sites More sharing options...
chmura_lukasz Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Jako ciekawostkę dodam ze niektóre gatunki ryb zmieniają z wiekiem płeć, barramundi na przykład. Młode i małe są samcami a jak dorosną stają sie gotowymi do rozrodu samicami. Nie wiem natomiast jak jest z naszymi rodzimymi gatunkami, trzeba zajrzeć pod ogon;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 ... u innych ryb też nie jest to oczywiste czy to samica czy samiec ... Rzeczywiście u gatunków europejskich różnice pomiędzy samicami a samcami (czyli tzw. dymorfizm płciowy), są z reguły trudne do rozpoznania dla niewprawionego oka. Są też jednak takie gatunki, jak np. lin czy lipień, u których w miarę łatwo można płeć rozpoznać. Jako inną ciekawostkę, związaną z płcią ryb, można dodać, że u ryb ustalenie się płci następuje dopiero po ich wykluciu. W naturalnych warunkach to geny zlokalizowane na chromosomach płciowych (na przykład u człowieka chromosomy X i Y) decydują o płci osobnika. Jednak kiedy młoda rybka znajdzie się w wodzie zanieczyszczonej związkami działającymi jak hormony płciowe (np. w ściekach z kanalizacji może być dużo związków z tabletek hormonalnych , niektóre pestycydy zaburzają gospodarkę hormonalną) może "nabyć" płeć inną niż by wynikało z jej genów. Coraz powszechniej wykorzystuje się to zjawisko w hodowli ryb, ponieważ stada jednopłciowe rosną szybciej, ryby są podobnej wielkości, nie tłuką się między sobą, a ponoć nawet są smaczniejsze! Jednak w naturze zmiana proporcji między ilością osobników różnych płci w stadzie może prowadzić nawet do jego wyginięcia. Proponuje przenieść temat do działu Biologia ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karton323 Posted December 4, 2012 Author Share Posted December 4, 2012 Plamka , którą widać na zdjęciu - nie wiem co oznacza . Może ktoś wie czy to jest jakieś znamie czy choroba ? Pytam z czystej ciekawości . http://imageshack.us/scaled/landing/29/96284913.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts