Adrian13 Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Witam. Mieszkam w okolicach Krosna i często słyszę o wspaniałych szczupakach i okoniach ze stawów we Wrocance Czy może ktoś tam wędkował albo słyszał o tym łowisku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilaw Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Ja łowiłem tam chyba dwa lata temu, ale wtedy to łowiłem okonki wielkości dłoni. W tamtym roku przechodziłem koło stawu i widziałem, że wędkarze łowią na spławik i grunt z zanętą karaś-lin. Podobno można tam trafić na ładne szczupaki i liny, ale to tylko podobno... Może macie jakieś nowe informacje jak tam z rybkami? Widziałem, że łowi tam dużo osób, więc może coś tam jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadowman Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Łowisko zarośniete glonami parę rybek pływa dominuje mały okoń i wzdręga oprócz tego kleń płoć lin szczupak ukleja. Nie polecam w lecie i na jesień nie da się łowić ze względu na zakwit roślin w wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilaw Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 A może wiesz jak głęboki jest ten stawik, bo ja jak byłem to raczej łowiłem na płyciznach 50-100 cm. Wiesz może jaka jest średnia głębokość i gdzie jest najgłębiej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian13 Posted February 12, 2013 Author Share Posted February 12, 2013 Są tam jakieś większe okazy czy tylko sama drobnica ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilaw Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 W Polsce, czyli w państwie prawa nie ma rzeczy, która by nie należała do nikogo. Może wiesz kto jest właścicielem tego stawu i dlaczego nie jest zainteresowany swoim stawem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian13 Posted February 13, 2013 Author Share Posted February 13, 2013 Szkoda, że nikt nie zajmuje się tymi stawami Teraz pewnie mielibyśmy tam piękne okazy szczupaka i okonia... Ale co zrobić z tymi mięsiarzami!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilaw Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 A wiecie może czy są tam jakieś kontrole? Chodzi mi o to, że na pobliskiej Jasiołce jest jakaś malutka szansa, że się trafią kontrole, a czy staw też ktoś sprawdza lub czy może sprawdzać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter13 Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 Tam możesz spokojnie wedkowac bez karty,bo to jest prywatne stare żwirowisko,i własciciel nawet nato niezagląda,bo go to nieinteresuje,a na Jasiołce jeszcze się niespotkałem z kontrolą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilaw Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 Ja jeszcze dużo nie wędkuję, ale również nie trafiłem na kontrolę na Jasiołce. A to tylko pokazuje, że ta rzeczka nie jest ważna dla PZW Krosno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekn Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 Dla PZW Krosno nie ma ważnych rzek, z wyjątkiem Sanu (i to odcinka od Hoczewki do Zwierzynia) . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian13 Posted February 15, 2013 Author Share Posted February 15, 2013 Dla PZW ważne jest tylko podnoszenie opłat... Jeszcze jak by polepszył się stan wód i zwiększyła się liczba ryb to było by ok. A niestety jest coraz gorzej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryniio Posted June 18, 2017 Share Posted June 18, 2017 Witam był może ktoś ostatnio czy te stawy maja już jakiegoś właściciela i czy bardzo zarośnięte?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryniio Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 No własnie się tam wybieram muszę poćwiczyć z feederem zobaczymy dzięki za info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneusz10 Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 Z feederem będzie Ci tam ciężko, staw jest bardzo mocno zarośnięty. Może tak sie zdarzyć, ze każdy rzut będzie kończył sie zaczepem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morelia Posted September 15, 2017 Share Posted September 15, 2017 Temat jest o stawach we Wrocance, ale czy przypadkiem nie chodzi o stawy w Szczepańcowej wyżej jazu? Wybieram się tam jutro zobaczyć jak to wygląda. @ryniio i jak poszło z tym feederem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryniio Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 A wyszło jak zawsze brakło czsu:) ale może w Październiku wyjdzie:) Napisz jak wygląda tam i czy jakieś oznaki życia:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morelia Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Ja nadal nie jestem pewny czy te na których byłem to te same co w temacie. Moim zdaniem to stawy w Szczepańcowej, a nie Wrocance. W każdym razie jeżeli chodzi o oznaki życia to takiego którego najmniej lubię oglądać jest najwięcej (puste puszki i pudełka po przynętach). No może pomijając życie roślin (ciężko w ogóle przedrzeć się przez krzaki żeby mieć dostęp do wody, a w samej wodzie jest jeszcze gęściej). Najłatwiej dostępne miejsca i tak okazują się zajęte więc trzeba naprawdę się pomęczyć. Na koniec oznaki życia które nas najbardziej interesują. Owszem są, ale ja miałem tylko małe skubnięcia porównywalne do niewielkich uklejek. Prawdopodobnie są to niewielkie wzdręgi, ale nie udało mi się w tym gąszczu żadnej wyciągnąć. Myślę, że da się, ale trzeba mieć pewnie więcej wprawy w takich warunkach. Od sympatycznego starszego mięsiarza dowiedziałem się, że można trafić duże okonie i w niektórych miesiącach biorą liny, ale wyholowanie ich w takich warunkach to naprawdę spore wyzwanie. Trzeba jednak oddać, że miejsce ma swój klimat do posiedzenia i pewnie kiedyś mnie jeszcze najdzie żeby tam spędzić jakiś wolny czas. Na co dzień jednak zdecydowanie wybieram sąsiadującą ze stawami jasiołkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryniio Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Tak to o tych samych stawach rozmawiamy dzięki za info Link to comment Share on other sites More sharing options...
kropek26 Posted November 9, 2019 Share Posted November 9, 2019 Bardzo dawno nie byłem na tych stawach . Na myśl mi nawet nie przyszło że kiedyś taka ładna woda zamieni się w BAGNO .Rybki jakieś tu występują, z tego co złowiłem i zaobserwowałem to jest dużo małego szczupaka 20-40 cm, małego okonia, dużo pływającej małej wzdręgi,płotki.Tak że udało mi się w okularach polaryzacyjnych zaobserwować dużego przepływającego Klenia w granicach 50 cm i jednego lina .Pamiętam jak 15 lat temu była tutaj woda w niektórych miejscach około 3 m , średnia głębokość obu stawów wynosiła 1.5 m, a teraz nie wiem czy w najgłębszym miejscu wynosi 1 m. Szkoda że PZW albo ktoś prywatny nie ziają się tymi stawami bo miejsce ma swój potencjału i urok. Ps Odradzam brodzenia w tych stawach muł jest tam od brzegu zaraz po pas, wodery zasysa jak dobra pompa i strasznie ciężko wyjść.Mi się udało bo stałem blisko krzaków i miałem się czego chwycić bo tak trzeba by było się wyzuwać z butów Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
kropek26 Posted November 9, 2019 Share Posted November 9, 2019 Sorki że post pod postem, ale poszperałem trochę na komputerze i znalazłem zdjęcie stawu od strony foski z przed 10 lat. W tamtym czasie na woble czy też na gumę złapanie szczupaka 50-65 cm było czymś normalnym. Łowiło się po 5 szt dziennie.!!! A o maluszkach i okoniach już nie wspomnę . Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
grz_chu Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 (edited) Wie ktoś może czy ryby choć trochę urosły czy stawy już powoli wymierają ? Edited January 2, 2023 by grz_chu Link to comment Share on other sites More sharing options...
doloredragon666 Posted January 5, 2023 Share Posted January 5, 2023 W dniu 2.01.2023 o 00:54, grz_chu napisał: Wie ktoś może czy ryby choć trochę urosły czy stawy już powoli wymierają ? Stawy już praktycznie nie żyją. Ten mniejszy już cały zabagniony. Ten większy przejęły bobry i zrobiły sobie tam żeremie. W 2020 jeszcze coś tam połowiłem na spinning. Czasami ciężko było się przebić przez dziadków z żywcem. Rok temu już prawie bez wyników. Ten rok kaplica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grz_chu Posted January 6, 2023 Share Posted January 6, 2023 Jeżeli dobrze myślę to rozmawiamy o stawach na dolnej wrocance w powiecie krośnieńskim. Niedawno byłem tam z kolegą i na gumy wyciągnęliśmy dwa szczupaki Po 54cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doloredragon666 Posted January 8, 2023 Share Posted January 8, 2023 W dniu 6.01.2023 o 18:36, grz_chu napisał: Jeżeli dobrze myślę to rozmawiamy o stawach na dolnej wrocance w powiecie krośnieńskim. Niedawno byłem tam z kolegą i na gumy wyciągnęliśmy dwa szczupaki Po 54cm. Czyli przyłożyłeś się bardziej, niż ja i jednak coś tam jeszcze siedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts