Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zapomniałem dodać do swojego wcześniejszego postu jeszcze garnków z tytanu - bardzo lekkie, wytrzymałe i podobno da się w nich gotować - ja ich nie testowałem. Są one jednak bardzo drogie więc dla mnie wybór sprowadza się do dwóch opcji. Albo wspomniane wcześniej aluminium powlekane teflonem (opcja droższa i wg mnie najlepsza) lub cienka stal nierdzewna. Garnki z takiej stali często są sprzedawane w dużych sklepach na wagę po bardzo atrakcyjnej cenie (różne rozmiary) i nie trzeba przepłacać za podobny garnek w sklepie turystycznym.

Poniżej przedstawiam komplet do kucharzenia w terenie za przystępną cenę:

- Naczynia:

------- http://www.decathlon.pl/menaka-nieprzywierajca-1-p-id_8270011.html lub

------- http://skladnicaharcerska.pl/?prod=6490&cat=117

- Palnik np: http://www.szumgum.com/kuchenka-gosystem-auto-trail.html

- Przejściówka na butle z gazem: http://www.szumgum.com/przejsciowka-gosystem-travel-pack.html - bardzo obniża koszty eksploatacji przy częstych wypadach, a nie trzeba ze sobą nosić ciężkiej 2-3 kilogramowej butli. Koszt kartusza nabijanego to 6-8 zł (190 gram), a nakręcanego 18-20 zł (225 gram).

P.S. Rurek22 - Co do mycia teflonu w terenie to wystarczy przepłukać niewielką ilością wody i przetrzeć jedną lub dwiema chusteczkami higienicznymi. Ja tak robię i naczynie na pewno nie jest gorzej wyczyszczone niż stal za pomocą wody i piasku.

Posted

Logo - tylko nie mów , że wozisz w teren ze sobą specjalne plastikowe lub drewniane szpatułki (czy jak im tam) żeby nie porysować teflonu przy mieszaniu. A jeszcze dodam, że nawet na teflonie potrafi się nieźle przypalić , zwłaszcza w atmosferze powędrówkowego uzupełniania płynów;), i wtedy chusteczką można sobie ........ A wiem o czym mówię bo pałętam się po trasach od prawie 40 lat i ćwiczyłem wszelkie warianty.

Posted

Tak, noszę ze sobą małą plastikową łyżkę (zamiast metalowej), która w zupełności wystarcza do przygotowania i skonsumowania posiłku, a do krojenia scyzoryk Victorinox. Do tego małą kuchenkę gazową, kartusz gazu, trochę cukru, soli, kawy, kilka torebek herbaty, paczkę chusteczek higienicznych plus ewentualnie jeszcze jakieś przyprawy w papierowej torebce (mix przypraw do mięsa, ryb, czy czegoś tam).... Wszystko to mieści mi się w jednej małej menażce przeznaczonej dla jednej osoby. Z takim zestawem jestem w stanie przygotować posiłek z pospolitych produktów kupionych w sklepie spożywczym lub odgrzać to co wziąłem ze sobą. Zestaw lekki, poręczny i świetnie sprawdza się przy górskich wędrówkach.

Co do przypalania się jedzenia do teflonu - ujmę to tak: ja próbowałem odgrzewać i smażyć na tej menażce wszystkie najbardziej popularne produkty tj. ryż, ziemniaki, mięsa, zupy, jajecznice, parówki itp, itd... i nigdy mi żadna potrawa nie przywarła a tym bardziej się nie przypaliła. Inna sprawa, że całe to kucharzenie w terenie robię na małym ogniu i dbam o to aby się nic nie przypaliło. Jeśli się odkręca gaz na maxa to pewnie w każdym naczyniu może się potrawa przypalić. A skoro się jedzenie nie przypala to i nie ma problemu z czyszczeniem.

Co do czyszczenia piskiem, to można to robić jeśli akurat jest pod ręką jakiś czysty (bo chyba nie wozisz czystego ze sobą). Jednak ja odradzam takie rozwiązanie jako bardziej kłopotliwe i czasochłonne. Dodatkowo piasek ten, który jest "pod ręką" może być zanieczyszczony i wtedy problemy żąłądkowo-jelitowe gotowe.

Tak więc moje doświadczenia wskazują na ten typ naczyń i taki polecam autorowi tego wątku "Rapale", ale oczywiście ile osób tyle zdań. Mam nadzieję, że moje doświadczenia przydadzą się Jemu.

Posted
Logo - tylko nie mów , że wozisz w teren ze sobą specjalne drewniane szpatułki

Kurde, ja też takie wożę! Chyba jestem zboczony :eek:

Posted

Pdpisuję się pod tym co pisze Logo naczynie pokryte teflonem są bardzo łatwe w czyszczeniu.Sami chyba macie w domu jakąś patelnie czy garnek teflonowy i widzicie jak łatwo jest je domyć.A przypalic już o wiele trudniej.Plastikowa czydrewniana łyżka nie jest chyba jakimś problemem w plecaku skoro targamy,wędki pudełka z przynętami i cały zestaw biwakowy

Posted

Niestety trudno kupić inne. Jednak w USandA powolutku, po cichutku teflon jest wycofywany z rynku naczyń...