Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Zastanawiam się czy macie jakiś sposób aby dociążyć zestaw ze smużakiem na końcu. Dociążenie samego woblerka raczej nie wchodzi w grę żeby nie zaczął tonąć.

Używam odpowiednio cienkiej żyłki, żeby max wydłużyć rzut, myślałem żeby użyć kuli wodnej, ale jakoś mi nie pasuje .....

Słyszałem kiedyś o linkach/sznurach dociążających. Czy ktoś się z tym spotkał kiedyś?

Edited by rapala
Posted

Ja kiedyś sporo łowiłem ze spidolino i miałem odczucie że mniej brań miałem ale plusem jest to że mogłem dorzucić do ciekawszych miejsc , raz miałem fajny przypadek że w spidolino przywalił Boleń .Suma sumarum warto iść na kompromis i porzucać ze spidolino w reguły mało dostępne miejscach

Posted

Spidolino miałem i łowiłem, ale podobnie jak kolega @luksaj miałem wrażenie, że brań jest mniej. Kombinowałem z trokami, dokładałem śruciny na żyłkę i wszystkie te zabiegi nie zdały egzaminu. Klucz do sukcesu tkwił w sprzęcie. Zmieniłem kij na inny (miękki), zmieniłem kołowrotek na inny (szeroka szpula), nawinąłem cieńszą żyłkę i to pomogło. Jak warunki pozwalają to zakładam ciężkie tonące smużaki, ale na wolnej wodzie ten manewr się nie sprawdzi. Sanu w Dynowie nie przerzucę, ale komfort łowienia się polepszył.

Posted

Czytałem o pomyśle do obrotówek, ale też powinien się sprawdzić. Przy przynęcie lub dalej na żyłce robisz kulkę z waty owiniętą gazą by się nie rozleciała. Nie musi być duża by namoknąć wodą, ciężar się zwiększa, odległość też.

Posted

Wpadł mi do głowy pewien pomysł - coś na wzór bocznego troka, z tym że używać zamiast ciężarka ołowianego małego kamyczka, a do łączenia używac linki PVA, która rozpuści się, kamyk opadnie na dno i można smużaka prowadzić po powierzchni ;)

tylko pytanie do karpiarzy - jak długo rozpuszcza się taka linka PVA?

Posted

Idąc podobnym tokiem rozumowania można spróbować jeszcze inaczej. Można oblepić smużaka np gliną lub miąszem z chleba, lub jakimś innym materiałem, który szybko "odczepi" się w wodzie od wobka:D.

Albo jeszcze inaczej. Można dowiązać np kamyczek do kotwy nicią krawiecką, ale taką nicią która wytrzyma rzut a podda się przy energicznym szarpnięciu zestawu:eek:.

Posted

Kolego Dzięciole niezły patent z tym chlebem sam nie wpadł bym na cuś takiego, przy okazji zanęcasz klenie:D A na groty kotwiczki czerwone robale. Musze to spróbować:beer:

Tylko czy to łowienie to będzie spiningowanie? Wolę proste rozwiązania.

Posted

Jeżeli chodzi o nici PVA to masz różne rodzaje: cienkie, średnie i grube,tj od szybko rozpuszczalnej do długo rozpuszczalnej! Wszystko zależy też od temperatury wody, im cieplejsza tym szybciej sie rozpuści! Jeżeli chcesz kombinować to kup najcieńszą (najszybciej sie rozpuści) i sprawdz nad wodą:) Powodzenia