Jump to content

Recommended Posts

Posted

Skoro dopiero zaczynasz "przygodę", rozważ jeszcze inną możliwość:

http://allegro.pl/kolowrotek-okuma-octana-fd30-super-okazja-2010-i1678913910.html

Masz kołowrotek i 5 lat gwarancji na niego. Jak przygoda Ci się nie spodoba, to nie taka zbyt wielka strata. Natomiast jeżeli tak, to na początek wystarczy, a po roku i tak kupisz przynajmniej kilka, to do paprochów, to na klenie, to wyłącznie na sandacze itd.

Po prostu mania :).

Posted (edited)

Chodzi mi bardziej o takie uniwersalne wędzisko do niezbyt ciężkich przynęt,a chce wędkować na sanie.A jakie ryby?Dopiero chce zacząć także jakakolwiek będzie sukcesem.

Edited by DzikosLaw
Posted
Chodzi mi bardziej o takie uniwersalne wędzisko do niezbyt ciężkich przynęt,a chce wędkować na sanie.

A to sorry ale Ci nie pomogę bo na Sanie rzadko łowię, głównie na Wisłoku i Wisłoce. Moim zdaniem jednak X-Fasty na początek nie są zbyt korzystne, jeśli masz na myśli uniwersał, ale chodzi głównie o to jakie ryby będziesz poławiał. Pozdrawiam

Posted (edited)

Pozwolę sobie i ja dołożyć swoje trzy grosze. Nie ma wędzisk uniwersalnych. Jednak na początek i to na San Dragon będzie optymalnym wyborem.

A co do młynka to moja propozycja jest taka:http://allegro.pl/kolowrotek-shimano-exage-2500-fc-nowosc-wroclaw-i1693409058.html

Spro i Zauber to są bliźniacze konstrukcje. Ostatnio w Spro strzelił mi wodzik który napina sprężynę. Mimo że technika nie sprawia mi większych problemów, to i tak musiałem prosić o pomoc mojego przyjaciela.

Myślę że lepiej doskładać trochę więcej i mieć pewność że nie zawiedzie.

A po czasie tak jak pisze @marekn kołowrotek do uklejek, kij do uklejek itd,itp

Połamania

Edited by Leszek
  • 1 month later...
Posted
Witam mam okazję zakupić dość tanio taki kręciołek jak w tytule. Może ktoś miał styczność z tym modelem i może coś o nim powiedzieć? I jak on się nada do lekkiego spinningu? Z góry dzięki za opinie.

http://allegro.pl/shimano-technium-1500-mgs-japonczyk-gratis-i1751684946.html

Łykaj ten młynek, na pewno będziesz zadowolony. Do lekkiego spinningu w sam raz. Do wędki kleniowo-jaziowej idealny. Na drugiej szpuli założysz 0,10-0,12 i obsłuży wklejkę okoniową. Jeżeli do tego jest to Japończyk to ani chwili się nie zastanawiaj.

Proszę o nie cytowanie ostatniego postu.

Posted

Wielkie dzięki P. Leszku, jedyny szkopuł to brak zapasowej szpuli i gwarancji ale składam kaskę i chyba go łykam. Gość który go ma to mój stary kumpel także nie nabija mnie w butelkę.

PS. na stopce made in Japan

• 2 months later...
Posted

Jaki kołowrotek możecie polecić do ultra-spina? Mam Shimano Catane i jestem średnio zadowolony, jak złapie trochę wilgoci to się zacina choć był niedawno przesmarowany:confused: Z góry dzięki za propozycję:beer:

Posted

@rapala dla mnie to za drogi kręciołek, myślałem o czymś do 300zł. Muszę wybrać się do sklepu wędkarskiego i zobaczyć co tam ciekawego mają.

Posted

Jak dla mnie póki co najlepszym rozwiązaniem była by Daiwa która zaproponował @Leszek;) Ale ciężko jest ocenić coś po zdjęciu i chciałbym pokręcić sobie zanim kupie kołowrotek:p I może jestem staroświecki ale więcej niż 4 łożyska nie przemawiają do mnie

Posted

Proponuje Ci trzecia półke cenową czyli Shimano Super GT/GTM lub Stradic FG

z Daiwy to Emblem S,X,Z .Wszystkie modele wybite JAPAN co świadczy o jakości lepiej dołożyć ciut i miec dobry i kręcić.

Posted
@rapala dla mnie to za drogi kręciołek, myślałem o czymś do 300zł. Muszę wybrać się do sklepu wędkarskiego i zobaczyć co tam ciekawego mają.

No cóż masz problem jak każdy czyli ograniczenia w budżecie:D.Ze swojej strony nie polecam kołowrotków Daiwy z najniższej półki ponieważ mają nie najlepszą opinię.Podany kołowrotek z linku to tylko propozycja czegoś co na pewno posłuży wiele,wiele lat i dla tego starsze modele Daiwy takie jak np.Emblem czy Tournament ,choć używane osiągają dzisiaj takie ceny.Ludzie wiedzą czego szukają;).Jednorazowy wydatek duży i owszem ale zakup którym będziesz kręcił Ty a później Twoje dzieci:D.

Wypad do sklepu ,obejrzenie i pokręcenie to dobry pomysł ale nie wiele Ci da.Kołowrotek można ocenić wtedy gdy pracuje pod obciążeniem,wtedy dopiero wychodzą jego zalety i wady.

Zawsze będę trzymał się założenia że zakup powinien być jeden a dobry,który zaprocentuje w czasie.

Daiwa Mam nadzieję że znajdę ją w jakimś sklepie żeby sobie nią zakręcić

Kilka modeli widziałem w Karinie na ul.Warszawskiej ,prawdopodobnie jest także interesujący Cię Exeler i bodajże... Infinity Q:eek:.

Posted

Podobnie jak @loboss polecam kołowrotki SPRO Red/Blue 9*00. Do 300zł nie znajdziesz nic lepszego. Poszukaj opinii na temat tych kołowrotów w sieci czy u nas na forum to się przekonasz. Spro Blue Arc`a 9300 używam już 5ty sezon i bardzo sobie chwalę.

Posted

Najmniejszy ze SPRO RedArc 10100 waży ok. 270g, jest praktycznie cały z metalu, z pewnością będzie cięższy od plastikowej Daiwy czy Shimano w tej klasie cenowej. Miałem Excelera model E, jedynymi zaletami tego kołowrotka była waga i płynna praca bez obciążenia :)

Posted (edited)

Mnie też przeraża ta ilość łożysk w Spro. Jeśli chodzi o Zaubera to model 1000 jest o wiele za duży do ultra-spina, kolega kupił taki i kołowrotek jest naprawde świetny, solidnie wykonany, przedni hamulec po prostu miodzio ale za duży do mojego Mikrosa:(

@rapala wiem że zakup za trochę więcej opłaciłby się i młynek służył by mi lata ale zbieram na kij kleniowy który mnie trochę wyjdzie i nie mogę sobie pozwolić na dwa cacuszka:mad:

Catane jutro rozkręcę i zobaczę co się tam dzieje, jeśli uda mi się ją naprawić to będę jej używał aż ją zajadę:P Nakręciłem się za bardzo na kijaszka kleniowego bo nie mam tkiego typowego.

Edited by ryba7