krs Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Na forum jest wątek o przyłowach, nie ma natomiast miejsca poświęconego innym, niekoniecznie żywym trofeom. Ostatnio przy okazji testowania blaszek udało mi się z wody wyciągnąć ciekawy przedmiot, budzik w całkiem niezłym stanie, co robił w zalewie tego nie wiem Na początek trofeum wifera. Opona a dokładniej hol opony, na uwagę zasługuje tutaj piękna praca wędziska Miejsce połowu zalew Floryda w Leżajsku. Jeżeli posiadacie jakieś ciekawe fotki związane z tematem to wrzucajcie je w tym wątku. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszZ Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Wczoraj łowiliśmy ze znajomym na Brniu koło Szczucina. Po 15minutach przed naczymy oczami przepłynęła martwa kura. 5minut później druga. A na końcu po 20min martwy szczur. Podłamka na całej lini. Ostatni raz tam łowiłem mimo iż klenie przednie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Wygląda mi to na zbiorowe samobójstwo jakiejś "sekty pierzastych":D A tak na poważnie moja przygoda ze skarbami to była w Wilczej Woli, będąc pod namiotami z kumplami pływaliśmy nieopodal naszych stanowisk wędkarskich w ciągu dnia, a pod wieczór łowiliśmy (z różnymi wynikami). Podczas jednego ze skoków do wody, kolega stracił bieliznę i nie mogliśmy jej odnaleźc, śmiechu było sporo:D Wieczorem poszedłem pospiningowac nieopodal miejsca w którym kąpaliśmy się i zaciąłem "coś" Po chwili okazało się, że to były gacie kumpla i znowu zafundowałem porcję śmiechu!!! Druga przygoda miała miejsce na Zalewie rzeszowskim. Spinningując jesienią na wysokości szkoły, (bodajże mechanik???) jako że przynętą orałem dno po którymś zarzuceniu - uderzenie. Zaciąłem, i po chwili oczom moim ukazał się pysk szczupaka... Jednak podnosząc zdobycz wyżej okazało się, że jest to tylko łeb, z kręgosłupem i ogonem. Dokonując oględzin, stwierdziłem potężnych rozmiarów hak wbity w gardle szczupłego, ze stalką wystającą z pyska. Podejrzewam, iż biedaczek zadławił sie jakąś za dużą przynętą, która utkwiła mu w przełyku skutecznie go blokując. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bastuś z Bratko Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 W poprzednim sezonie spinningując na Czarnej miałem okazje wyłowić kilkanaście różnych obiektów. Zaczynając na ciężarkach, sprężynach i przyponach a kończąc na obrotówkach, woblerach i gumach. Niektóre z tych przedmiotów nadawały się nawet do dalszego użytku, wiec na moje przyłowy nie narzekam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krs Posted September 2, 2013 Author Share Posted September 2, 2013 Odświeżę wątek. Wczorajsza zdobycz, przynęta 2" kopyto relaxa [Tapatalk] Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
elel Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 W ubiegłym roku trafił mi się na rzeszowskim odcinku Wisłoka czajnik. Taki fajny, oldschoolowy, z drewnianą rączką, w którą właśnie wbiła mi się blacha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomek Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Mnie na zalewie Rzeszowskim trafił się na gumę pampers,zaś na Wilczej trafiłem siatkę z martwym szczupakiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 W swoim wędkarskim życiu złapałem 2 dziwne rzeczy obie pod starą rzeźnią w Mielcu. Była to podpaska ze skrzydełkami i kurza łapa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
art-ski Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Najwiekszym okazem jaki wyłowiłem na wędkę był 3 metrowy skręcony w sprężynę odcinek stalowej liny z koparki (na żwirowni). Lina była grubości ok.3,5 cm. Wędkowałem wtedy na 3m. wędzisko ABU Atlantic, kołowrotek Cormoran 40 i żyłkę Czeską 0,34mm. Kiedy wyciągnąłem ten okaz uznałem, że sprzęt mój jest w stanie podołać każdej rybie. Fotki nie posiadam ponieważ miałem wtedy sprzęt fotograficzny liczony w kilogramach i obciążanie się nim nad wodą chodząc z plecakiem byłoby niepoważne. Natomiast najśmieszniejszy okaz wyjęty z wody na wędkę to były rajstopy damskie wypełnione piaskiem. Łowca po zacięciu licytował ile waży ta brzana. Doszedł do 8 kg. kiedy prąd wody wywalił zdobycz na powierzchnię. Łowca odciął żyłkę i zawstydzony pojechał do domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raftik Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Też się pochwale:) z "odzienia" stanik ,i majteczki jakiejś pani sprzęt troszkę koszyczków zanętowych,parę kopytek,a z rybek trafiłem jazgarza który był w takim stanie rozkładu że ręce to tydzień czułem ,ale co najciekawsze zapiąłem go książkowo idealnie za górną wargę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekk Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 A ja byłem świadkiem jak gość wyciągnął łapę świni na spinning Link to comment Share on other sites More sharing options...
krs Posted September 12, 2014 Author Share Posted September 12, 2014 Odświeżę wątek. Przyłów, zresztą sami zobaczcie, połakomił się na koguta @rapali Holując myślałem że to sandacz, początkowo pięknie walczył Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Ładny...Oczywiście zażarł z opadu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krs Posted September 12, 2014 Author Share Posted September 12, 2014 Tak klasycznie z opadu Eh ludziom się z tego dobrobytu w d.. przewraca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NUNEK Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 He ciekawe ile trwał hol:D.Myślę że kogut się przestraszył i szybciutka do pudełka wrócił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krs Posted September 12, 2014 Author Share Posted September 12, 2014 Hol był siłowy i trwał krótko, ciężko było wydrzeć to dziadostwo z mułu, xzoga 10lb dała radę [Tapatalk] Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupaczysko Posted December 15, 2014 Share Posted December 15, 2014 Ranking moich najciekawszych 'znalezisk' z 2013 roku, z podaniem akwenów. W tej niechlubnej konkurencji wygrał u mnie ... a zresztą sami zobaczcie Nurkuję tylko i wyłącznie na wstrzymanym oddechu. Większość przedmiotów wydobywam z wody podczas sprzątań dna. Zostawiam tylko takie, jak np. grill na tym filmie, które nie zanieczyszczają znacząco wody, a jednocześnie stały się siedliskiem kolonii oczyszczających wodę małży. Takie przedmioty pozostawiam w miejscu i na głębokości gdzie je znalazłem. Z 2014 roku jeszcze nie zrobiłem podsumowania. Z najciekawszych pamiętam, ze znalazłem zatopioną zdalnie sterowaną łódź o długości ok 1 metra z dwoma, na szczęście jeszcze nie rozlanymi akumulatorami i niemieckie radio turystyczne. W temacie: propozycja sojuszu wyraźnie daliście do zrozumienia, że jedynym kojarzonym przez Was obszarem naszej działalności są ... połowy ryb przy pomocy kuszy, a inne obszary traktujecie Wędkarze z ... dużą dozą niezauważania. Ja uważam, że to spłycenie to efekt stereotypów, z którymi się ciągle borykamy próbując przebić się do świadomości wędkarzy z informacją, że podwodni łowcy i wędkarze mogą nie tylko współistnieć ale i efektywnie współpracować na kilku ważnych płaszczyznach. Jako członek Stowarzyszenia Spearfishing Poland podobnie jak większość moich kolegów biorę czynny udział w sprzątaniach akwenów (nazywamy to polowaniem na artefakty) w całym kraju. W ostatnim okresie w mojej okolicy (Zagłębie Śląsko - Dąbrowskie) wzięliśmy na śmieciowy 'celownik' akwen Pogoria 3. Żeby nie być gołosłownym - materiały pokazujące przebieg i wyniki 2 zorganizowanych przeze mnie akcji sprzątania na tym zbiorniku: Każdego roku, głównie na wiosnę i jesienią odbywa się w całej Polsce wiele akcji sprzątania dna akwenów wodnych. W akcjach tych biorą udział nurkowie swobodni, sprzętowi i inne osoby zainteresowane czystością i bezpieczeństwem w wodzie. Duża liczba tych akcji jest organizowana przez łowców podwodnych, często pod patronatem Stowarzyszenia Spearfishing Poland. Zasady w trakcie sprzątań dna są standardowe - nie usuwamy z wody niczego co jest tam naturalne i może stanowić środowisko żyjących tam ryb. Nie wpływamy w rejony tarliskowe podczas sprzątań odbywanych wiosną. Zgłaszamy ewentualnie znalezione miejsca masowego śnięcia ryb, nienaturalnego obumierania roślinności i podobnych objawów zanieczyszczenia wody. Z reguły śmieci i rupiecie znajdujące się na brzegu jezior i rzek prędzej czy później niestety 'lądują' w wodzie... Dlatego warto połączyć sprzątanie z wody, z jednoczesnym sprzątaniem z brzegu wykonywanym w tym samym czasie np. przez wędkarzy. Zawsze organizując tego typu akcje jednym z pierwszych moich działań jest namawianie wędkarzy opiekujących się danym zbiornikiem do wzięcia udziału w akcji. Z reguły kończy się jedynie (dobre i tyle) na poinformowaniu wędkarzy, o takiej akcji (że biorą w niej udział łodzie, nurkowie, WOPR itp i że będzie na takim obszarze wtedy, a wtedy). Niezwykle rzadko ktoś z wędkarzy osobiście się w to angażuje w sposób inny niż ... przysyłając strażników SSR aby pilnowali czy czasem podczas akcji ktoś ze sprzątających osób nie poluje czasem na ryby. Smutne. Spotykam się z opiniami wędkarzy, że przez standardowe dwie godziny (jakie z reguły trwa sprzątanie) w wodzie nie można ani znaleźć, ani tym bardziej z niej wyciągnąć znaczącej ilości pozostałości po naszej 'cywilizacji'. Że efekt sprzątania dna jest głównie propagandowy ... W tym filmie pokazuję, że jest on jak najbardziej wymierny (materiał ten już wstawiłem na tym forum w temacie o propozycji sojuszu, niejako przy okazji, lecz tutaj uważam jest on bardziej na miejscu) ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts