Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie nachodzi mnie ochota połowić gdzieś Amura z gruntu na feederka??

Mam pytanie gdzie i na co go złowić?? Czy trzeba wcześniej nęcić. Mam prośbę do Was o podpowiedź gdzie w okolicach Rzeszowa - Dębicy można znaleźć tą rybę nie koniecznie od razu ponad 10KG. Po prostu chciałbym ja złapać,

Z góry dziękuje za podpowiedzi i pomoc.

Opublikowano

Chłopie ;-) dawaj na prawie każdy większy zbiornik PZW Rzeszów który jest zarybiany karpiem jest również amurem który nie jest tak często łowiony jak karp.Możesz sprawdzić listy zarybień z przed kilku lat i bedziesz miał gdzie go wpuszczano. Polecam proteinę owocową słodką lub kukurydzę tak żeby unosiła się troszkę nad dnem i nęć mocno i grubo bo Amurek apetycik ma większy od karpia. Powodzenia .

Opublikowano

Co do amura to nęć dużooooooo (np. kukurydzą). Amury jak wpłyną w łowisko to wszystko potrafią wyjeść. Możesz łowić na kulki owocowe (np.śliwka, ananas itp.) albo na kukurydzę (oczywiście na włosie; taki wianuszek z kilku zwykłych gotowanych i pływającej kukurydzy albo kawałka pianki). Stosuj dość duże i mocna haczyki z krótkim włosem. Bardzo ciężko zaciąć tę rybę. Brania potrafią być bardzo delikatne. Co do łowisk to np. na żwirowni w Otałęży były duże amury (z tego co szłyszałem od kolegów, krórzy łowią tam często, bo ja osobiście tam prawie wogóle nie łowie).

Pozdrawiam

Opublikowano

Jaki zestaw przygotować na amura jeśli dno jest mulaste oraz jakiej gramatury ciężarek? jak prawidłowo przyrządzić kukurydze taka kupowaną na bazarze?

Opublikowano

Kukurydzę musisz najpierw moczyć ok.24h. Potem gotujesz na wolnym ogniu. Sprawdzasz w zębach jaka jest twarda. Jeśli jest miękka i trochę już popękała to przestajesz gotować. Możesz po przestaniu gotowania (gdy jeszcze jest w tej wrzącej wodzie ) zasypać ją solą oczyszczoną wtedy zmieni kolor na pomarańczowy.

Mam do was jeszcze pytanie. Jak przechowywać tą kukurydzę dłuższy czas (np.miesiąc)? Pasteryzować ją, mrozić? Wiem że można zapakować próżniowo, ale nie mam pakowarki.

Opublikowano

Witam, ja osobiście kukurydze porcjuje wkładam do woreczków i mrożę :).W moim wykonaniu to parnik służy za kuchenkę hehe, robię rybkom kociołek;);) dużo ale raz a dobrze:D:beer:.potem tylko odmrażam ile potrzeba i pędzę nad wodę:rolleyes:

  • 6 lat później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

W dniu 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r - RODO. Abyś mógł korzystać z portalu Podkarpacki Serwis Wędkarski potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie danych osobowych oraz danych zapisanych w plikach cookies. Proszę o zapoznanie się z Polityką prywatności.