Macio33 Posted June 6, 2013 Posted June 6, 2013 Panowie nachodzi mnie ochota połowić gdzieś Amura z gruntu na feederka?? Mam pytanie gdzie i na co go złowić?? Czy trzeba wcześniej nęcić. Mam prośbę do Was o podpowiedź gdzie w okolicach Rzeszowa - Dębicy można znaleźć tą rybę nie koniecznie od razu ponad 10KG. Po prostu chciałbym ja złapać, Z góry dziękuje za podpowiedzi i pomoc.
mżawek Posted June 7, 2013 Posted June 7, 2013 Chłopie ;-) dawaj na prawie każdy większy zbiornik PZW Rzeszów który jest zarybiany karpiem jest również amurem który nie jest tak często łowiony jak karp.Możesz sprawdzić listy zarybień z przed kilku lat i bedziesz miał gdzie go wpuszczano. Polecam proteinę owocową słodką lub kukurydzę tak żeby unosiła się troszkę nad dnem i nęć mocno i grubo bo Amurek apetycik ma większy od karpia. Powodzenia .
MB.karp Posted June 7, 2013 Posted June 7, 2013 Co do amura to nęć dużooooooo (np. kukurydzą). Amury jak wpłyną w łowisko to wszystko potrafią wyjeść. Możesz łowić na kulki owocowe (np.śliwka, ananas itp.) albo na kukurydzę (oczywiście na włosie; taki wianuszek z kilku zwykłych gotowanych i pływającej kukurydzy albo kawałka pianki). Stosuj dość duże i mocna haczyki z krótkim włosem. Bardzo ciężko zaciąć tę rybę. Brania potrafią być bardzo delikatne. Co do łowisk to np. na żwirowni w Otałęży były duże amury (z tego co szłyszałem od kolegów, krórzy łowią tam często, bo ja osobiście tam prawie wogóle nie łowie). Pozdrawiam
ignac15 Posted June 14, 2013 Posted June 14, 2013 Jaki zestaw przygotować na amura jeśli dno jest mulaste oraz jakiej gramatury ciężarek? jak prawidłowo przyrządzić kukurydze taka kupowaną na bazarze?
MB.karp Posted June 20, 2013 Posted June 20, 2013 Kukurydzę musisz najpierw moczyć ok.24h. Potem gotujesz na wolnym ogniu. Sprawdzasz w zębach jaka jest twarda. Jeśli jest miękka i trochę już popękała to przestajesz gotować. Możesz po przestaniu gotowania (gdy jeszcze jest w tej wrzącej wodzie ) zasypać ją solą oczyszczoną wtedy zmieni kolor na pomarańczowy. Mam do was jeszcze pytanie. Jak przechowywać tą kukurydzę dłuższy czas (np.miesiąc)? Pasteryzować ją, mrozić? Wiem że można zapakować próżniowo, ale nie mam pakowarki.
raftik Posted June 20, 2013 Posted June 20, 2013 Witam, ja osobiście kukurydze porcjuje wkładam do woreczków i mrożę .W moim wykonaniu to parnik służy za kuchenkę hehe, robię rybkom kociołek;) dużo ale raz a dobrze:D:beer:.potem tylko odmrażam ile potrzeba i pędzę nad wodę
rafaello Posted July 21, 2019 Posted July 21, 2019 Łowi ktoś z kolegów amury na śliwki mirabelki,bo akurat czas na tą przynętę.
Recommended Posts