Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, w nawiązaniu do tematu Wilczej Woli i tego co się tam dzieje, lub działo ... :-(

Mam pytanie czy jest na forum, ktoś kto jest strażnikiem PSR lub SSR?? Czy nie boi się ujawnić i być może pomóc (jeśli jest jeszcze co ratować?) w uratowaniu ryb ze zbiornika w Wilczej Woli? Może dzięki swoim możliwościom - kontaktom i etc. dałoby się zwiększyć ilość kontroli na tym zbiorniku lub w ogóle je tam zacząć :-)

Posted

Witaj.Tu nie chodzi o obawę ujawnienia się.Tu chodzi o własne bezpieczeństwo nad wodą.Wiedz o tym że strażnik PSR jest chroniony prawem.Strażnik SSR tylko w czasie wykonywania zadań strażnika SSR i w razie czego w związku z jego czynnościami.

Druga sprawa to sama SSR.Powołuje ją starosta właściwy do miejsca działania SSR a więc strażnik może kontrolować SSR tylko w danym powiecie.

Kolejna sprawa to o ile mi wiadomo wodą tą miało opiekować się koło PZW z Rozwadowa,nie było nikogo,chyba że mam niepełne informacje.

Mam namiary na PSR Ii komendanta powiatowego SSR z okresu gdy byłem komendantem SSR,potem zrezygnowałem.

Dlatego,że żonie gdy pojechała sam z tyczką na wilczą to porżnęli jej wszystkie opony w vw pasku.Były i inne przygody ale...

Mogę pomóc ale czy nie jest już za póżno?

Posted

Wilczej już nie pomożemy, ale może moglibyśmy stworzyć bazę danych numerów telefonów do PSR w powiatach naszego okręgu. Warto by było czasem skorzystać z ich wsparcia, w sytuacjach "kryzysowych" nad wodą.

Posted

Oooo właśnie!

Przy okazji hecy na Wilczej też próbowałem sobie znaleźć namiary na SSRy w różnych powiatach. Mamy w województwie 21 powiatów, czyli powinno być tyle samo oddziałów SSR, a nie udało mi się dotrzeć do żadnego.

Albo szukać nie umiem, albo tak się dobrze konspirują...

Rozumiem, że w pewnych okolicznościach jest to ryzykowne zajęcie i podawanie swoich pełnych danych wraz z adresem i numerem samochodu to jednak przesada. Ale choć numer telefonu! Jak ta formacja ma działać skutecznie, jeśli nikt nie ma z nią kontaktu? A podstawą jej skuteczności może (i moim zdaniem powinna) być szybkość reakcji. W końcu ci ludzie są "na miejscu" i w odróżnieniu od PSR mogą interweniować prawie natychmiast. Mam też nadzieję, że są to ludzie, którym na prawdę leży na sercu dbałość o stan wód. W końcu są to jak najbardziej ICH wody.

Posted

2. Państwowa Straż Rybacka Posterunek w Przemyślu

- tel. 016 678 40 66 / 603 636 460

3. Społeczna Straż Rybacka

- Komendant Powiatowy w Przemyślu - tel. 606 780 720

- Komendant Powiatowy w Lubaczowie - tel. 516 738 586

- Komendant Powiatowy w Jarosławiu - tel. 604 245 857

- Komendant Powiatowy w Przeworsku - tel. 605 561 668

nie wiem czy aktualne

Posted

@rapala: to widziałem, ale to są posterunki PSR, a mówiliśmy o SSR, przynajmniej ja.

@kurak: to też widziałem, tylko jakoś mi ta wiedza umknęła kiedy pisałem poprzedniego posta. A to pewnie dlatego, że miałem na myśli swój okręg, czyli rzeszowski, a te informacje są z przemyskiego.

Tak czy inaczej - dobry początek listy, dzięki Panowie.

Teraz jeszcze by się przydało wyciągnąć i upublicznić kontakty do SSR z pozostałych okręgów. Może poprosić zarządy okręgów? A może Państwowa Straż podzieliłaby się takimi informacjami? Przecież muszą mieć te dane, skoro zgodnie z ustawą "sprawują kontrolę" nad Społeczną. Tylko się zastanawiam, czy próbować jakoś oddolnie, metodą pospolitego ruszenia zdobyć te dane, czy nie lepiej by było jakby KTOŚ wystąpił o nie oficjalnie w imieniu całego forum. Co o tym myślicie?

Posted

Porozmawiam z komendantem powiatowym SSR okręgu tarnobrzeskiego,wezmę aktualne telefony to wrzucę na forum.Podaję telefon do komendanta PSR w Tarnobrzegu:603919642

Posted

Józku a jakbyś podał przynajmniej imię tego komendanta? I powiedział mu, że użytkownicy dzwoniący do niego będą się powoływać na PSW żeby to uprościło sprawę...

Posted

Wszystko w swoim czasie.Podaję numer do etatowego strażnika okręgu tarnobrzeskiego kolegi Mariana Rozumkiewicza: + 48 15 822 46 47 w. 25 i + 48 606 810 966.Mądry i rozsądny kolega,napewno pomoże.

Posted

Może wybiegam troche w przyszłość , ale od przyszłego roku uda się zorganizować przynajmniej w 2 kołach okręgu rzeszowskiego ssryb . Niestety chcieliśmy stworzyć 2 komórki ssryb w tym roku ale sie niestety nie udało. Było za malo parcia na szkło . Będę informował o postępach w tej sprawie na forum i zamieszczał ewentualnie nr. do osób , które będą należeć do ssryb , by można ich informować o wszystkich "wędkarzach" łowiących zgodnie z rapr.