kroku Posted October 24, 2013 Posted October 24, 2013 Panowie ,szukałem podobny temat ale nie znalazłem-może źle szukałem.Chce zamówić parę ripperów na sandacza ,gumy mają dobrze pracować w opadzie.Nie jestem w temacie ale wydaje mi się że Dragony Lunatic i Phantom będą dobrym wyborem ? Ewentualnie coś co można z allegro zamówić...
rapala Posted October 25, 2013 Posted October 25, 2013 U mnie w tym roku niezaprzeczalny prym wiodą gumy Bass Assassin Walleye Sea Shad Walleye Sea Shad (ekono) > Bass Assassin > Twistery, rippery, kopyta > Sklep wędkarski FISHING-MART a kolory to :fire tiger ,chartreuse/silver glitter/red tail ,albino shad .Proponuję również zaopatrzyć się w kilka kolorów z Keitech Easy Shiner 4" w szczególności sight flash i lime/chartreuse. Oczywiście nie należy zapominać o klasykach czyli Mann's Predator
Oktawian Posted October 25, 2013 Posted October 25, 2013 W moim sandaczowym pudełku znajdują się różne gumy, ale moimi najskuteczniejszymi przynętami są Manns ripper 10cm, Manns predator 8cm, Dragon lunatic 10cm i stary poczciwy twister Relaxa.
krs Posted October 25, 2013 Posted October 25, 2013 Nie należy zapominać o klasyku - Kopyto Relaxa 3" oraz 4L, szczególnie kolor 56 (czarny grzbiet, brzuch silk) Z tanich i dobrych gumek można polecić Mikado Fishunter 11,5cm. np. w kolorze 68. Z twisterów polecam Yum Walleye Grub kolor FireTiger.
TOMMY33 Posted October 25, 2013 Posted October 25, 2013 Tylko jeszcze pytanie gdzie na te sandacze Hmmmm macie jakies dobre propozycje ???
holbi Posted October 25, 2013 Posted October 25, 2013 Tylko jeszcze pytanie gdzie na te sandacze Hmmmm macie jakies dobre propozycje ??? Jak to gdzie?! Solina oczywiście A jeśli chodzi o gumy, to fajnym trikiem jest zanurzenie ogonka we wrzątku na kilkadziesiąt sekund - guma mięknie i ogonek ładnie pracuje
art-ski Posted October 25, 2013 Posted October 25, 2013 A jeśli chodzi o gumy, to fajnym trikiem jest zanurzenie ogonka we wrzątku na kilkadziesiąt sekund - guma mięknie i ogonek ładnie pracuje Nie do końca jest tak jak piszesz. Po zanurzeniu we wrzątku ogonek potrzeba jeszcze naciągnąć w zależności jaką pracę chcemy uzyskać.Jeśli ma wymiatać b.szybko to naciagamy go bardziej i pod zimną wodę. Dopiero takie pocienienie spowoduje zamierzony efekt.
kroku Posted October 25, 2013 Author Posted October 25, 2013 Dziękuje Pany , coś tam zamówię.Gorzej z sandaczem na Solinie .Owszem łowię jednego a nawet czasem dwa na cały dzień 45-48. Poczekamy aż troszkę przymrozi ,będziemy polować na gorącą ponad 50-tke.
pompa123 Posted October 25, 2013 Posted October 25, 2013 Ja koło 22 ruszam na Wisłoke porzucać Miejmy nadzieję że się coś większego uwiesi
geo Posted October 25, 2013 Posted October 25, 2013 Podzielam zdanie kolegi @oktawiana jeśli chodzi o "lunatyk" dragona(wersja poniżej 10 cm),a także relaxa.Warto dodać do tego jeszcze sprawdzonego rippera Jankesa.Z mansaa warto mieć kilka sztuk Cherokee.Z dużą główką fajnie i szybko zamiata ogonkiem.Predatory fajne rzecz tyle tylko że jakoś częściej mam pobicie i obcięte ogony w tych gumach.Ogólnie zauważyłem to w kopytach które maja bardzo cienko połączony przegub ogona z korpusem.To oczywiście dotyczy rzeki gdzie guma czasami zachowuje się trochę inaczej.Ja na pewno trzymałbym się rozmiaru do max 10 cm.Kolorów używam dwóch.Seledyn i biały z czarnym grzbietem.Również charakterystyki gumy tzn pracy.Wąski i szybki ( lunatic ,cherokee) oraz mocny i szerszy (predator,jankes).Właściwie to mi wystarcza.Czasami ratuję się kogutem lub woblerem.
corky Posted October 27, 2013 Posted October 27, 2013 U mnie sprawdzają się : Relax King Shad, Jankes, Dragon Mamba 2,Mikado Fishunter Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
krs Posted November 27, 2013 Posted November 27, 2013 Używał ktoś może gum Patriot Peter Lahti Shad ? Na przyszły sezon pewnie się w nie uzbroję, zawsze to jakieś urozmaicenie w pudełku Można je było zobaczyć w którymś tam odcinku z Wędką nad wodę, sama gumka bardzo ciekawa, długa i wąska , rybkom powinna smakować. Peter Lahti Shad 11 cm Jig, 5-Pack - Jigs - Lures - Happy Angler Online Store
TomekP Posted November 27, 2013 Posted November 27, 2013 Bardzo dobra sandaczowa guma,dostałem kilka od znajomego. Jakbyś miał źródło gdzie je można dostać w PL daj znak na priv. Interesują mnie najbardziej filety i perły.
Recommended Posts