LukaszZ Posted November 11, 2013 Posted November 11, 2013 Witam razem ze znajomymi mamy plan żeby w roku 2014 pójść na zebranie styczniowe zorganizowaną grupą i poddać do głosowania wniosek o wprowadzenie "no kill'a" na stawie numer 3 w Rzemieniu. Jest to największy zbiornik w Rzemieniu i mający największy potencjał. W roku 2014 ma być z powrotem udostępniony do wędkowania. Już w tym momencie jest w nim dużo okonia i szczupaka i chcieli byśmy żeby tak zostało! Trzeba będzie skrzyknąć dostateczną liczbę osób żeby przegłosować leśne dziadki które zapewne będą bronić mięsa i swoich lodówek. Ale że co roku frekwencja na takich zebraniach jest niska myślę że spokojnie nam się uda. W tym momencie nie proszę nikogo o to żeby już teraz się określał że będzie i pomoże. Chodzi o to żeby puścić w eter że jest taka akcja. Dać znaka znajomym itd. a potem na spokojnie w styczniu się ogarnąć i zrobić porządek Tak więc proszę dawać znać komu się da i szykować kartki do głosowania a może za rok dwa będziemy mieć kolejne dobrze utrzymane łowisko.
esox34 Posted November 11, 2013 Posted November 11, 2013 Pomysł bardzo dobry pod warunkiem że taki wniosek zostanie przyjęty przez nasze władze i poddany głosowaniu. W każdym razie postaram się być na zebraniu i zabiorę mojego towarzysza od wędkowania.
Mateusz91 Posted November 12, 2013 Posted November 12, 2013 Koledze chodziło chyba o władze okręgu. Bo jeżeli chodzi o uchwałę koła, to obowiązuje ona tylko członków koła w którym została ta uchwała zaakceptowana. Tylko uchwała władz okręgu obowiązuje wszystkich, jeżeli się nie mylę oczywiście
LukaszZ Posted November 12, 2013 Author Posted November 12, 2013 Koledze chodziło chyba o władze okręgu. Bo jeżeli chodzi o uchwałę koła, to obowiązuje ona tylko członków koła w którym została ta uchwała zaakceptowana. Tylko uchwała władz okręgu obowiązuje wszystkich, jeżeli się nie mylę oczywiście Oczywiście że Rzeszów będzie musiał to zaakceptować bądź nie Na początek trzeba się zając własnym podwórkiem
TABUN Posted November 12, 2013 Posted November 12, 2013 Popieram Akcję Kolegi Łukasza; Uważam że Jeśli Płacimy składki to po to żeby można było cos złowić w wodach Okręgu. Rzemień jeśli chodzi o spinning to porażka - Sami przyznacie że z drapieżnikiem jest tam tragicznie. Trzeba przyjść na zebranie podać wniosek i przegłosować "no kill" na stawie nr,3 To jedyny sposób aby mieć kawałek wody żeby cokolwiek połowić na spinning Namawiam wszystkich gorąco do przyjścia na głosowanie!!!
Dominik18king Posted November 12, 2013 Posted November 12, 2013 Pracuje ze mną gość który był przez wiele lat działaczem. Od jakiegoś czasu tylko łowi ale obraca się w towarzystwie zarządu. Wiem od niego że na pewno będą chcieli zrobić ze stawu numer 3 to damo co 4 i 5. Niestety dziadki się upominają o to. Więc musi nas być większe grono żeby sprawa ruszyła.
Macio33 Posted November 12, 2013 Posted November 12, 2013 Nie wiem czy to jest dobry pomysł?? Na terenie naszego Okręgu jest coraz mniej zbiorników, skąd można zabrać rybę. Takie zakazy w moim odczuciu powodują rozrastanie się kłusownictwa i kradzieży ryby ze zbiorników "NO KILL" . Jeśli staw nr 3 ma być "NO KILL" pod drapieżnika dajcie dziadkom coś w zamian np. zabieranie ryb ze stawu nr. 1. Dalej niech zostanie zakaz połowu z gruntu oraz całkowity zakaz nęcenia na tym stawie. Staw nr 2 niech zostanie "NO KILL" dla karpiarzy i wtedy wszyscy będą zadowoleni. Ja osobiście łowiąć na 1 z grobli przepuszczał bym ryby na 2 Dla jasności sytuacji, nie mam nic przeciwko "NO KILL" , ale wiem , że to nie jest rozwiązanie sytuacji z brakiem ryb. A wprowadzenie "NO KILL" na 3 stawach, w Rzemieniu rozjuszy "dziadków" i wtedy może się wywiązać awantura pełną gębą, a chyba nie o to chodzi. W styczniu liczebnością przegłosujecie wniosek, ale czy to pozwolić staw 3 zrobić na kilkanaście lat bo nawet na 2-3 lata według mnie jest bez sensem.
LukaszZ Posted November 12, 2013 Author Posted November 12, 2013 ..Rzemieniu rozjuszy "dziadków" i wtedy może się wywiązać awantura pełną gębą, a chyba nie o to chodzi.. A może właśnie o to chodzi? W Polsce tak jest. Jak nie P****sz ręką w stół to każdy będzie miał Cię głeboko w poważaniu
Dominik18king Posted November 12, 2013 Posted November 12, 2013 Jeśli staw nr 3 ma być "NO KILL" pod drapieżnika dajcie dziadkom coś w zamian np. zabieranie ryb ze stawu nr. 1. Dalej niech zostanie zakaz połowu z gruntu oraz całkowity zakaz nęcenia na tym stawie. Staw nr 2 niech zostanie "NO KILL" dla karpiarzy i wtedy wszyscy będą zadowoleni. Ja osobiście łowiąć na 1 z grobli przepuszczał bym ryby na 2 . Ty kolego tak ale dziadek nie będzie tak robił. Wręcz przeciwnie będą siedzieć na grobli łowić na jedynce na spławik, a na dwójce grunt i do siaty. Jak udowodnisz z którego stawy zabrał rybę w siatce?
esox34 Posted November 12, 2013 Posted November 12, 2013 Mógł byś zdefiniować "nasz władze"? Miałem na mysli nasze koło w Mielcu. Nie wiem czy taki wniosek mozna złożyć, nie znam się na tym. Łowisko no kill łowiskiem ale wiem że ze stawu nr 2 ryby były zabierane i to nie tylko przez tzw. "dziadków" więc nie dramatyzujmy i zwalajmy winę tylko na starszych ludzi. Rozejrzyj się kolego Łukasz na Wisłoce i zobacz kto tak naprawdę kłusuje .
Macio33 Posted November 12, 2013 Posted November 12, 2013 @esox o zabieraniu ryb ze stawu nr.2 wszyscy słyszeliśmy - ale to tylko Ci po znajomości!!! Ktoś inny jak dzwonił w tej sprawie słyszał - to łowisko jest "NO KILL" więc nie jestem aż tak bardzo napalony na pomysł Łukasza.
geo Posted January 9, 2015 Posted January 9, 2015 Czy ktoś wie kiedy ma się odbyć zebranie "noworoczne" ?
dallasek Posted January 9, 2015 Posted January 9, 2015 Czy ktoś wie kiedy ma się odbyć zebranie "noworoczne" ?JJak płaciłem to w gazosie przepowiedział coś o 28, ale to na tygodniu wypada i to mi nie pasuje.
dallasek Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 To jak, robimy kolejną próbę ? Dziadki chcą się zebrać i podobno przegłosować żeby z 1 i 2 można było brać chociaż po 1 rybie. Oby to nie była prawda,ale na zebraniu jestem z Wami.
janek1985 Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 (edited) Dziadki chcą się zebrać i podobno przegłosować żeby z 1 i 2 można było brać chociaż po 1 rybie.Oby to nie była prawda,ale na zebraniu jestem z Wami. Pojawię się , Łukasz trzeba próbować do skutku. Mam pomysł zrobić na Wisłoce na odcinku miejskim no kill? a może póżniej na jakieś piwko oblać sukces? Edited January 10, 2015 by janek1985
geo Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 Będę i ja.No kill pod progiem:D...?a dziadki na to..."to my już ani jednej rybki stamtąd nie zabierzem ?
LukaszZ Posted January 11, 2015 Author Posted January 11, 2015 Czyli zgłaszamy dwa wnioski o przegłosowanie. Ustanowienie odcinka no kill na odcinku od progu wodnego do kładki w Mielcu. Drugi to zakaz zabierania ryb drapieżnych na stawie numer trzy w Rzemieniu. Pasuje?
Dominik18king Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 Łukasz co do stawu nr 3 to nie jestem do końca pewny. Jeśli nie damy im miejsca z którego będą mogli pozyskać mięso to będą kraść ryby z 2 czy 1. Staw 3 nie jest zbytnio atrakcyjny dla wędkarzy tylko dla miesiarzy i obawiam się że zamiast mieć jeden staw więcej będziemy mieli mniej ryb w dwóch pozostałych. Odcinek miejski Wisłoki to fajny pomysł .
LukaszZ Posted January 11, 2015 Author Posted January 11, 2015 Łukasz co do stawu nr 3 to nie jestem do końca pewny. Jeśli nie damy im miejsca z którego będą mogli pozyskać mięso to będą kraść ryby z 2 czy 1. Staw 3 nie jest zbytnio atrakcyjny dla wędkarzy tylko dla miesiarzy i obawiam się że zamiast mieć jeden staw więcej będziemy mieli mniej ryb w dwóch pozostałych. Odcinek miejski Wisłoki to fajny pomysł . Dlatego jestem za częściowym kompromisem i możliwością zabierania tylko ryb spokojnego żeru czyli zarybieniowych karpików
geo Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 Czyli zgłaszamy dwa wnioski o przegłosowanie. Ustanowienie odcinka no kill na odcinku od progu wodnego do kładki w Mielcu. Pomysł jest dosyc fajny jeśli ktokolwiek z "elity" to poprze.Niestety Łukaszu nie możemy robić odcinka specjalnego w miejscu największych migracji i miejsc tarliskowych.Przystawał bym aby zaczynał się za odcinkiem wyłączonym z wędkowania 100 m za progiem.Czyli reasumując -Próg-100 m wyłączone z jakiekolwiek wędkowania-odcinek no kill.Kwestia ustalenia długości takiego odcinka?
Recommended Posts