Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam staw 20x10m głębokość ok. 1m na jesień w ogóle nie było w nim wody na wiosnę wpuściłem 70 płotek i to wszystko a ostatnio pod brzegiem jakbym zauważył szczupaka dzisiaj wziąłem spining i złowiłem 2 po 60cm jak one się tam znalazły to ja nie wiem a na pewno nikt ich tam nie wpuścił

Posted

Czy staw masz połączony z jakimś rowem? Czy jest tam jakiś dopływ wody? Czy zdarza Ci się widywać siedzące na tym stawie kaczki lub jakieś inne dzikie ptactwo wodne? Może jakiś uczynny sąsiad :)

Posted

Z rowem nie jest połączony ale kaczki często widuję sąsiad raczej nie (ta polska mentalność ludzi nie pozwala mi wierzyć że ktoś by wpuścił takie szczupaki co na patelnie mogą iść) a poza tym nie wiem czy ktoś w ogóle wie o istnieniu tego stawku (dookoła las)

Posted

Cudów nie ma. Ryby nie wzięli się z nikąd. Teorii o przenoszeniu ikry przez kaczki sam osobiście nie daje wiary. Najprawdopodobniej jakiś normalny, czytaj "nie polski" wędkarz odkrył ten stawik i chcąc stworzyć sobie własne tajne łowisko gdzie nie dewastuje go PZW i wpóścił nieco rybek. Sam tak kiedyś miałem na stawku wuja.

Posted

Ja osobiście wierze w teorię o przenoszeniu przez kaczki, powiem więcej widziałem kiedyś na stawie znajomego kaczka miała młode i w dziobie przynosiła rybki nie wszystkie młode zdążyły zjeść... Niektóre uciekały tak zyskał pstrągi i klenie bo sam ich nie wpuszczał a miał po kilka sztuk:) dlatego na początku o to pytałem.