tomek96 Posted June 5, 2015 Posted June 5, 2015 Mam staw 20x10m głębokość ok. 1m na jesień w ogóle nie było w nim wody na wiosnę wpuściłem 70 płotek i to wszystko a ostatnio pod brzegiem jakbym zauważył szczupaka dzisiaj wziąłem spining i złowiłem 2 po 60cm jak one się tam znalazły to ja nie wiem a na pewno nikt ich tam nie wpuścił
Macio33 Posted June 5, 2015 Posted June 5, 2015 Czy staw masz połączony z jakimś rowem? Czy jest tam jakiś dopływ wody? Czy zdarza Ci się widywać siedzące na tym stawie kaczki lub jakieś inne dzikie ptactwo wodne? Może jakiś uczynny sąsiad
tomek96 Posted June 5, 2015 Author Posted June 5, 2015 Z rowem nie jest połączony ale kaczki często widuję sąsiad raczej nie (ta polska mentalność ludzi nie pozwala mi wierzyć że ktoś by wpuścił takie szczupaki co na patelnie mogą iść) a poza tym nie wiem czy ktoś w ogóle wie o istnieniu tego stawku (dookoła las)
blestemat Posted June 6, 2015 Posted June 6, 2015 Cudów nie ma. Ryby nie wzięli się z nikąd. Teorii o przenoszeniu ikry przez kaczki sam osobiście nie daje wiary. Najprawdopodobniej jakiś normalny, czytaj "nie polski" wędkarz odkrył ten stawik i chcąc stworzyć sobie własne tajne łowisko gdzie nie dewastuje go PZW i wpóścił nieco rybek. Sam tak kiedyś miałem na stawku wuja.
Macio33 Posted June 6, 2015 Posted June 6, 2015 Ja osobiście wierze w teorię o przenoszeniu przez kaczki, powiem więcej widziałem kiedyś na stawie znajomego kaczka miała młode i w dziobie przynosiła rybki nie wszystkie młode zdążyły zjeść... Niektóre uciekały tak zyskał pstrągi i klenie bo sam ich nie wpuszczał a miał po kilka sztuk:) dlatego na początku o to pytałem.
Recommended Posts