Jump to content

Recommended Posts

Posted

Idzie lipiec więc zaczełem szykować sprzęt sumowy i sporo się oczytałem ostatnimi dniami o wąsaczach.

Moje zdanie jest takie, że turkuć podjadek podnosi skuteczność gdy jest przywiązany do żywca.

Wydziela on bardzo intensywny zapach w wodzie działający "podobno" jak płachta na byka. Jak uda mi się go złapać to napewno będę testował. Początkiem lipca założe dużego zielonego konika polnego na nocnej zasiadce.

Pozdrawiam.

Posted

Najlepszą przynętą na suma jest żywiec i najlepiej +20cm. Ja już złapałem kilka turkuci i w tym roku znów będę próbował może wreszcie poskutkuje :)

Posted

"Możesz go w kartonowym albo plastikowym pudełeczku z dziurkami przechowywać i karmić trawą sałatą albo innym zielonym badziewiem. Najlepiej w zacienionym miejscu"

Wygogluj, sporo informacji jest o tym stworzeniu w internecie.

Posted

Do kartonowego lepiej nie bo może przegryźć. Ja trzymam w wiaderku 20litrowym do połowy z ziemią a na to co kilka dni kładę nową darninę. Oczywiście również nawilżam tą ziemię.

• 1 year later...
  • 2 weeks later...
Posted

Już po turkuciach, na 5szt 3 karpie około 1,5 kg każdy i 2 leszcze oba lekko ponad 1kg. Spoko przynęta ale do zakładania w rękawiczkach

• 1 month later...
Posted
Już po turkuciach, na 5szt 3 karpie około 1,5 kg każdy i 2 leszcze oba lekko ponad 1kg. Spoko przynęta ale do zakładania w rękawiczkach

Masz kolego jakieś foty jak zakładałeś turkucia na hak żeby nie spadł? wiązałeś? czy przebijałeś? I jaki hak stosowałeś?

• 1 month later...
Posted

Witam.Pułapki to raczej niema bynajmniej nic o tym nie wiem ,należy szukać w grządkach gdzie marchewki ,pietruszki będzie na pewno jak znajdziesz ziemię lekko podniesioną tak jak by pod powierzchnia rył kret to rozgrzeb i poszukaj palcem otworu z którego turkuć wychodzi wtedy bierzesz konewkę lub butelkę lejesz płyn ludwik z wodą tak żeby się zapieniła i wlewasz do otworu jak jest to 5 sekund i wychodzi .

Posted

U mnie działa:beer: słoik z wodą zakopujesz w ziemi tak by po przykryciu np deską była szparka ,czyli głębiej niż powierzchnia ;) lub końskie łajno hehe dobre ale daje ............................;):D

Posted

Miałby ktoś dostęp do turkuci z okolic Krosna.Jak by komuś robiły szkody na działce i łapał je to chętnie je odbiorę nie mogę nigdzie żadnego namierzyć w mojej okolicy.A jest mi potrzebny bo mam kilka miejsc na suma które chcę obłowić