Jump to content

Tenkara

Piotrek10

Recommended Posts

Dnia 17.11.2019 o 10:24, Piotrek10 napisał:

Tenkara już w drodze może uda się jeszcze porzucać muszkami;)

Na wodach nizinnych jak najbardziej. Sam jestem ciekaw efektów. Na górskich problemem jest RAPR wg. którego wędka muchowa musi być wyposażona w kołowrotek o szpuli ruchomej ze sznurem...

Na pianki goddardy normalne pospolite latawce rybki wchodzą.

Łowię patykiem 3m i uważam że wcale nie musi być to długość 3.60 taki standard.N małe rzeki w sam raz.Sztywnosc kijka7:3.

Mogło by być 6:4.

Sznurek jaki dostałem będzie trzeba wymienić ale daje radę.Najfajniejszy jest minimalizm jaki posiadasz aby swobodnie łowić?

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Jest finezja.Mam krociaka 270.jak muchówka przypon okolo 2m.

Kupiłem takiego bacika za 27zl niby do tenkary też jest.Chlopaki z grupy Tenkara Polska Liwia takimi patykami.Kijek jak muchówka 3jeczka.Duzo lepiej wykładajs się muchy i celniej podaje w porównaniu do kija za 200zl.Ogolnie preferowana jest długość 3.60cm.Ale nie wyobrażam sobie na małych rzeczkach.Jak się zrobi ciepło czuję że będzie rynnie?

2 godziny temu, Piotr Madura napisał:

Kusi mnie ta tenkara nie od dzisiaj, ale mam zapowiedziane, że jeszcze jedna wędka i mnie z domu wywalą :lol:

Kupuj śmiało - taką akurat łatwo ukryć :D

Z drugiej strony... Jak zacznie się sezon na "poważniejsze ryby", to chyba trzeba tenkarę odstawić w kąt.

Fajna opcja na małe rzeczki, głównie na wiosnę i ewentualnie do zabawy, jak nie mamy czasu pośmigać za czymś większym. Ale jak nadejdzie czas na porządne kluchy z podgórskich rzek, bolenie, brzany... to chyba wybór staje się prosty.

Jednak za taką kasę jaką wydał @Piotrek10, żal nie spróbować i nie mieć takiej opcji w kącie, czy też na stałe w bagażniku auta ;)