Pittspeed Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Byłem w sobote pośmigać na Jasiołce, łowiłem około 2 godzin efekt to jeden mały klenik i pstrąg około 35cm łowiłem w Dukli (koniec odc górskiego, początek nizinnego) łowi ktoś z was na tej rzece?
KONIO Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Byłem w sobote pośmigać na Jasiołce, łowiłem około 2 godzinefekt to jeden mały klenik i pstrąg około 35cm łowiłem w Dukli (koniec odc górskiego, początek nizinnego) łowi ktoś z was na tej rzece? Ja łowię ale w okolicy Jasła.Ciekawa rzeka, lub rzeczka bo malutka:Dale bardzo urokliwa.
RICARDO Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 No panowie ja akurat przejeżdżałem przez Jasiołkę 2 lata temu i wstąpiłem na chwilkę Okolice Dukli faktycznie urokliwa rzeczka;).Ale częściej bywam na Wisłoce w okolicach Myscowej i Kąty.Tam czasami urlopuję.
Shadowman Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 Witam ja łowię na Jasiołce od kilku lat na odcinku nizinnym od Szczepańcowej do Jedlicza i mogę powiedzieć że jest to typ krainy lipienia. Natomiast dominującymi rybami są klenie, świnki, uklejki, czasem trafia się płoć, okoń, jelec czy szczupaczek. Bardzo rzadko lipień i pstrąg. Ogólnie rzeczka zarówno dla spiningisty jak i gruntowca. Jednak z roku na roku obserwuję spadek ilości i jakości łowionych ryb co mnie bardzo martwi bo faktycznie rzeczka bardzo urokliwa i ciekawa. Pomimo tego mam sentyment do Jasiołki i często moczę tam kije hehe:)
piter13 Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 Ja rowniez czesto przesiaduje na Jasiołce od miescowosci Równe az do Jedlicza,ale rowniez jezdze na odcinek gorski.Łowie na grunt jak i na spinning.Wczoraj wyszedłem tak dla relaksu przed pracą na 1,5 godzinki i dwa klenie 30 i 32 cm.Ale rowniez zauwazyłem ze niema tak ryb jak kiedys,poprostu chyba została zapomniana,i niedocenina rzeka,a tak naprawde ma swoj urok
r.l Posted May 27, 2011 Posted May 27, 2011 Jasiołka ma swój urok. Łowiłem kilka razy w okolicach Dukli. Bardzo przypomina Wisłokę w jej górnym biegu.
piter13 Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 Mogbys zdradzic w ktorym miejscu mniejwiecej robisz zasiadki
Shadowman Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Nie powinno sie zdradzać miejscówki ale świnek na Jasiołce jest tyle że nie robi róznicy gdzie łowisz. Co do mnie ja łowię między Zręcinem a Żarnowcem.
mcmaker Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Pierwszy raz byłem na Jasiołce przed tamą, dosyć szeroki kanał, woda stojąca metr głębokości. Na białego robaka jeden Pstrążek Tęczowy 20cm i Klenik 15 cm. Nie wiedziałem że w takim strumyczku są ryby
Shadowman Posted June 17, 2011 Posted June 17, 2011 Witam dziś na rzeczce pracował jelec 9 sztuk do 20 cm trochę uklei, płoć do 20 cm oraz 3 świnki 26, 34, 38cm wszystko na pęczak. woda lekko tracona i niska brania od 7 do 10. Łowiłem na jedną wędka na spławik:) Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
KONIO Posted July 4, 2011 Posted July 4, 2011 Dzisiaj śmigałem ponad 2h i 5 małych kleników o 2 okonie.
Shadowman Posted July 4, 2011 Posted July 4, 2011 Hej kolego Konio a gdzie łowiłeś na Jasiołce i na jaka metodę ja dziś byłem w tym deszczu na grunt i sama drobnica na czerwonego kiełb. ukleja i płoć nic godnego uwagi. Na dniach jak przestanie padać to się zasadzę hehe pozdro:)
APZ Posted July 4, 2011 Posted July 4, 2011 A ja, 35 lat temu (), na obrotówkę nr 0 lub 1, w Wietrznie, łowiłem na spinning świnki. Brały, gdy zmąciłem wodę brodząc. Inni wędkarze, ciągnęli świnkę za świnką, z mostu, na "mormyszkę", małego kogucika, zamontowanego na najmniejszej trójstronnej kotwiczce. Ciekawe, czy obecnie stosuje ktoś takie metody, poza oczywiście faktem, że z mostu nie wolno.
Shadowman Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 No ja miałem z pare lat temu przyłów w postaci świnki na obrotówke miedziana 0, odnośnie metody z kotwiczka to u nas mówi sie na to "pajączek" odrazu tłumaczę to nie jest szarpak chodzi w niej o to by prowadzić kotwiczkę z zawiązanym na niej chwostem bardzo powolnym ruchem w gorę i w dól jak przy łowieniu pod lodem co do efektów faktycznie można w ten sposób złowić kilka świnek klenia okonia także skuteczna metoda dla tych co wiedza o co w niej chodzi pozdro:)
KONIO Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Hej kolego Konio a gdzie łowiłeś na Jasiołce i na jaka metodę ja dziś byłem w tym deszczu na grunt i sama drobnica na czerwonego kiełb. ukleja i płoć nic godnego uwagi. Na dniach jak przestanie padać to się zasadzę hehe pozdro:) Na spina łowiłem na woblerki:) w sumie to w Jaśle:)Pozdrawiam!
RICARDO Posted August 2, 2011 Posted August 2, 2011 KONIO jak tam Jasiołka woda opada czy nie? a mętna chyba jest?Napewno:(
piter13 Posted August 3, 2011 Posted August 3, 2011 Byłem wczoraj popatrzec nad Jasiołka,ale jeszcze musze troche poczekac az woda troche opadnie,bo dosc ze duza to jeszcze duzy nurt.Byłem w okolicy Dukli,i Jedlicze
KONIO Posted August 3, 2011 Posted August 3, 2011 KONIO jak tam Jasiołka woda opada czy nie? a mętna chyba jest?Napewno:( Woda opada ale jeszcze taka byle jaka, trochę się oczyściła ni kawa ni zieleń ale jak na jasiołke to nurt silny.:)Pozdro!!
RICARDO Posted August 3, 2011 Posted August 3, 2011 Dzięki za odpowiedź koledzy. Szkoda tylko że deszcz na weekend zapowiadają bo woda znów pójdzie w górę i znów trzeba będzie czekać...Zeszły rok był pod tym względem podobny!!!
piter13 Posted August 3, 2011 Posted August 3, 2011 Niedało mi jednak siedziec w domu i wziałem swoj spinning i poszedłem na Jasiołke po 19,skoro mam niedaleko.Łowiłem 1,5 godziny.Nurt faktycznie silny,woda troche metna,ale brania w miare dobre,zabawa z kleniami sie udała,wciagu tego czasu 10 sztuk od 19 cm.najwiekszy 35cm,oczywisie wszyskie wróciły na wolnosc.Jezeli obudze sie z rana to wybiore sie,wkoncu mam 10 minut na nogach
Shadowman Posted August 8, 2011 Posted August 8, 2011 Witam no ja byłem wczoraj na spławik i sama ukleja i płoć woda jeszcze nie ta co ma byc do idealnego łowienia ale cos się działo świnki rozproszone i ten cholerny wiatr utrudniał życie zobaczymy co pokażą następne dni wtedy spróbuje na pszenicę po tych żniwach heh
piter13 Posted August 21, 2011 Posted August 21, 2011 Witam.Własnie wróciłem znad rzeki Jasiołka,powiedziec mozna woda znów mała,ale postanowiłem troche porzucac i wypróbowac nowe woblery.Idac wzdłóz rzeki mozna było napodkac wedkarzy,zadajac pytanie jak tam,odpowiedz kiepsko.Niezrazony minołem ich,i poszedłem dalej.Przy pierwszym rzucie,delikatne pukniecie,mysle niejest zle,drugi rzut puszczenie przynety z nurtem rzeki,pod gałezie zamkniecie kabłaka,i momentalne poterzne uderzenie,spokojny chol i klen 34 cm.Mysle sobie obłowie jeszcze to miejsce,i jeszcze kilka rzutów,znów klen tym razem 38cm,kolejny 28cm,gdy szedłem w dół rzeki,kazde obławiane miejsce konczyło sie braniem raz mniejsze raz wieksze klenie od 18-38 cm.Trafił sie równiez okon,ale przed samymi nogami sie spia,i nieudało sie go zmierzyc,ale wygladał tak na 15cm.Widocznie ryba pomału wraca do Jasiołki.Woblery przeszły test na 100%.Jednego czego załuje to ze niewziąłem aparatu,i brak pamiątki z tak udanego wedkowania,
Shadowman Posted August 31, 2011 Posted August 31, 2011 Dziś pomimo niskiego stanu wody złowiłem około 11 jelców, 4 płocie kilka uklejek i jedna swinkę około 28 cm w sumie 2 kg rybki wszystko wróciło s powrotem do wody łowiłem na przepływankę spławik 1g użyłem kilo zanety własnej roboty a łowiłem na pszenicę i pęczak czas wedkowania 17 - 20:)
lisses Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Witam, pytanko do stałych bywalców na Jasiołce. Mam ochotę wybrać się w okolice Dukli na nizinny odc. tej rzeczki, dodam ze nigdy tam nie wędkowałem ale proszę o info czy jest o tej porze ro ku szansa na przyzwoitego klenia i gdzie go szukać ze spiningiem oczywiście? Może namiar na jakieś miejscówki? Z góry dzięki za podpowiedzi.
Recommended Posts