Jump to content

Recommended Posts

Posted

Byłem w sobote pośmigać na Jasiołce, łowiłem około 2 godzin

efekt to jeden mały klenik i pstrąg około 35cm

łowiłem w Dukli (koniec odc górskiego, początek nizinnego)

łowi ktoś z was na tej rzece?

Posted
Byłem w sobote pośmigać na Jasiołce, łowiłem około 2 godzin

efekt to jeden mały klenik i pstrąg około 35cm

łowiłem w Dukli (koniec odc górskiego, początek nizinnego)

łowi ktoś z was na tej rzece?

Ja łowię ale w okolicy Jasła.Ciekawa rzeka, lub rzeczka bo malutka:Dale bardzo urokliwa.

Posted

No panowie ja akurat przejeżdżałem przez Jasiołkę 2 lata temu i wstąpiłem na chwilkę Okolice Dukli faktycznie urokliwa rzeczka;).Ale częściej bywam na Wisłoce w okolicach Myscowej i Kąty.Tam czasami urlopuję.:rolleyes:

Posted

Witam ja łowię na Jasiołce od kilku lat na odcinku nizinnym od Szczepańcowej do Jedlicza i mogę powiedzieć że jest to typ krainy lipienia. Natomiast dominującymi rybami są klenie, świnki, uklejki, czasem trafia się płoć, okoń, jelec czy szczupaczek. Bardzo rzadko lipień i pstrąg. Ogólnie rzeczka zarówno dla spiningisty jak i gruntowca. Jednak z roku na roku obserwuję spadek ilości i jakości łowionych ryb co mnie bardzo martwi bo faktycznie rzeczka bardzo urokliwa i ciekawa. Pomimo tego mam sentyment do Jasiołki i często moczę tam kije hehe:)

Posted

Ja rowniez czesto przesiaduje na Jasiołce od miescowosci Równe az do Jedlicza,ale rowniez jezdze na odcinek gorski.Łowie na grunt jak i na spinning.Wczoraj wyszedłem tak dla relaksu przed pracą na 1,5 godzinki i dwa klenie 30 i 32 cm.Ale rowniez zauwazyłem ze niema tak ryb jak kiedys,poprostu chyba została zapomniana,i niedocenina rzeka,a tak naprawde ma swoj urok

Posted

Jasiołka ma swój urok. Łowiłem kilka razy w okolicach Dukli. Bardzo przypomina Wisłokę w jej górnym biegu.

Posted

Nie powinno sie zdradzać miejscówki ale świnek na Jasiołce jest tyle że nie robi róznicy gdzie łowisz. Co do mnie ja łowię między Zręcinem a Żarnowcem.

Posted

Pierwszy raz byłem na Jasiołce przed tamą, dosyć szeroki kanał, woda stojąca metr głębokości. Na białego robaka jeden Pstrążek Tęczowy 20cm i Klenik 15 cm. Nie wiedziałem że w takim strumyczku są ryby :D

• 3 weeks later...
Posted

Witam dziś na rzeczce pracował jelec 9 sztuk do 20 cm trochę uklei, płoć do 20 cm oraz 3 świnki 26, 34, 38cm wszystko na pęczak. woda lekko tracona i niska brania od 7 do 10. Łowiłem na jedną wędka na spławik:)

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

• 3 weeks later...
Posted

Hej kolego Konio a gdzie łowiłeś na Jasiołce i na jaka metodę ja dziś byłem w tym deszczu na grunt i sama drobnica na czerwonego kiełb. ukleja i płoć nic godnego uwagi. Na dniach jak przestanie padać to się zasadzę hehe pozdro:)

Posted

A ja, 35 lat temu (:(), na obrotówkę nr 0 lub 1, w Wietrznie, łowiłem na spinning świnki.

Brały, gdy zmąciłem wodę brodząc.

Inni wędkarze, ciągnęli świnkę za świnką, z mostu, na "mormyszkę", małego kogucika, zamontowanego na najmniejszej trójstronnej kotwiczce. Ciekawe, czy obecnie stosuje ktoś takie metody, poza oczywiście faktem, że z mostu nie wolno.

Posted

No ja miałem z pare lat temu przyłów w postaci świnki na obrotówke miedziana 0, odnośnie metody z kotwiczka to u nas mówi sie na to "pajączek" odrazu tłumaczę to nie jest szarpak chodzi w niej o to by prowadzić kotwiczkę z zawiązanym na niej chwostem bardzo powolnym ruchem w gorę i w dól jak przy łowieniu pod lodem co do efektów faktycznie można w ten sposób złowić kilka świnek klenia okonia także skuteczna metoda dla tych co wiedza o co w niej chodzi pozdro:)

Posted
Hej kolego Konio a gdzie łowiłeś na Jasiołce i na jaka metodę ja dziś byłem w tym deszczu na grunt i sama drobnica na czerwonego kiełb. ukleja i płoć nic godnego uwagi. Na dniach jak przestanie padać to się zasadzę hehe pozdro:)

Na spina łowiłem na woblerki:) w sumie to w Jaśle:)Pozdrawiam!

• 4 weeks later...
Posted

Byłem wczoraj popatrzec nad Jasiołka,ale jeszcze musze troche poczekac az woda troche opadnie,bo dosc ze duza to jeszcze duzy nurt.Byłem w okolicy Dukli,i Jedlicze

Posted
KONIO jak tam Jasiołka woda opada czy nie? a mętna chyba jest?Napewno:(

Woda opada ale jeszcze taka byle jaka, trochę się oczyściła ni kawa ni zieleń ale jak na jasiołke to nurt silny.:)Pozdro!!

Posted

Dzięki za odpowiedź koledzy.

Szkoda tylko że deszcz na weekend zapowiadają bo woda znów pójdzie w górę i znów trzeba będzie czekać...Zeszły rok był pod tym względem podobny!!!:o

Posted

Niedało mi jednak siedziec w domu i wziałem swoj spinning i poszedłem na Jasiołke po 19,skoro mam niedaleko.Łowiłem 1,5 godziny.Nurt faktycznie silny,woda troche metna,ale brania w miare dobre,zabawa z kleniami sie udała,wciagu tego czasu 10 sztuk od 19 cm.najwiekszy 35cm,oczywisie wszyskie wróciły na wolnosc.Jezeli obudze sie z rana to wybiore sie,wkoncu mam 10 minut na nogach

Posted

Witam no ja byłem wczoraj na spławik i sama ukleja i płoć woda jeszcze nie ta co ma byc do idealnego łowienia ale cos się działo świnki rozproszone i ten cholerny wiatr utrudniał życie zobaczymy co pokażą następne dni wtedy spróbuje na pszenicę po tych żniwach heh

• 2 weeks later...
Posted

Witam.Własnie wróciłem znad rzeki Jasiołka,powiedziec mozna woda znów mała,ale postanowiłem troche porzucac i wypróbowac nowe woblery.Idac wzdłóz rzeki mozna było napodkac wedkarzy,zadajac pytanie jak tam,odpowiedz kiepsko.Niezrazony minołem ich,i poszedłem dalej.Przy pierwszym rzucie,delikatne pukniecie,mysle niejest zle,drugi rzut puszczenie przynety z nurtem rzeki,pod gałezie zamkniecie kabłaka,i momentalne poterzne uderzenie,spokojny chol i klen 34 cm.Mysle sobie obłowie jeszcze to miejsce,i jeszcze kilka rzutów,znów klen tym razem 38cm,kolejny 28cm,gdy szedłem w dół rzeki,kazde obławiane miejsce konczyło sie braniem raz mniejsze raz wieksze klenie od 18-38 cm.Trafił sie równiez okon,ale przed samymi nogami sie spia,i nieudało sie go zmierzyc,ale wygladał tak na 15cm.Widocznie ryba pomału wraca do Jasiołki.Woblery przeszły test na 100%.Jednego czego załuje to ze niewziąłem aparatu,i brak pamiątki z tak udanego wedkowania,

• 2 weeks later...
Posted

Dziś pomimo niskiego stanu wody złowiłem około 11 jelców, 4 płocie kilka uklejek i jedna swinkę około 28 cm w sumie 2 kg rybki wszystko wróciło s powrotem do wody łowiłem na przepływankę spławik 1g użyłem kilo zanety własnej roboty a łowiłem na pszenicę i pęczak czas wedkowania 17 - 20:)

• 3 weeks later...
Posted

Witam, pytanko do stałych bywalców na Jasiołce.

Mam ochotę wybrać się w okolice Dukli na nizinny odc. tej rzeczki, dodam ze nigdy tam nie wędkowałem ale proszę o info czy jest o tej porze ro ku szansa na przyzwoitego klenia i gdzie go szukać ze spiningiem oczywiście? Może namiar na jakieś miejscówki?

Z góry dzięki za podpowiedzi.