Jump to content

Recommended Posts

Posted

koleś na tarnawce mówił mi ze bierze tam dobrze duży karp i karas;]

ale czy to prawda wole sie na forum dowiedziec;)xD

bardziej prawdziwe wypowiedzi<lol997>

co tam wogole jest:>? na który staw lepiej na karpia;] ???

Posted

z tego co mi wiadomo kolega z wedkarskiego z mies. temu na porannej zasiadce ok 4 rano na tym stawie za kosciołem w lesie uwalil amura ok 80cm na kukurydze.

• 8 months later...
Posted

Orientuje się ktoś z Was czy wisi jeszcze tabliczka zakazu spinningowania nad tym zbiornikiem ? Moim zdaniem był tam zakaz zupełnie bezpodstawny, nie ma go w żadnym wykazie, to chyba samowola tamtejszego koła ale oczywiście mogę się mylić ;) Zbiornik to typowe bajoro z masą okonia, jest też ładny szczupak, mogliśmy się o tym przekonać z wiferem wędkując tam dwa lata temu, branie ryby praktycznie co rzut :) Niestety zostaliśmy przegonieni przez nadgorliwego działacza, wciskał nam wtedy kit że nie wolno spinningować na zbiornikach mniejszych od 1 ha :D

• 2 weeks later...
Posted
Hej!

Na pocieszenie pojechałem do Rakszawy (górna) pobawić się z okonkami (kwestia tylko czy mogłem...?), a następnie zajrzałem do Stadnickiej - trafił się malutki szczupaczek.

Na tym moja wolność się kończy do następnego tygodnia, bo weekend, to opieka nad dzieckiem, a w trakcie tygodnia "opieka" w firmach :).

Acha, dzisiaj około 6:00 wpadłem nad Trzebośnicę, samochód ugrząsł na podmokłej łące (pozostałość po starorzeczu) i trzeba było dzwonić po kolęgę z holem eght...

Witam

A dlaczego nie mogłeś w Rakszawie ?

Pozdrawiam

Posted
Witam

A dlaczego nie mogłeś w Rakszawie ?

Pozdrawiam

Przeniosłem posta z tematu Wisłok tutaj. W Rakszawie jest "dziwny" zakaz spinningowania, kto go wymyślił tego nie wiem.

Posted
Przeniosłem posta z tematu Wisłok tutaj. W Rakszewie jest "dziwny" zakaz spinningowania, kto go wymyślił tego nie wiem.

Jesli nielegalny to mozna łapać.

Posted
Jesli nielegalny to mozna łapać.

Też jestem tego samego zdania. Zakazu nie ma w żadnym wykazie, no chyba że się coś zmieniło do tej pory. Ten pseudo zakaz to obskurna tabliczka wisząca na drzewie, dodatkowo napis z błędem - Zakaz Spiningu :D

• 2 weeks later...
Posted

Hej!

Widzę, że moje wątpliwości powoli się wyjaśniają. Na dodatek pamiętam pewne opowiadanie na forum (autor Wifer)w którym opisany był ten zbiornik w kontekscie łowienia szczupaka na blachę (o ile się nie mylę). Problem z tym zbiornikiem polega na jego położeniu w ruchliwym miejscu i miejscowe wyroski bywają napastliwe co do egzekwowania tego "zakazu".

Posted

AndrzejT jedyne zapisy jakie znalazłem w wykazie to takie:

Rakszawa Górna i Rakszawa Brzeźnik:

1. Wymiar ochronny amura do 60 cm.

2. Ograniczenie limitu zabieranych ryb do 2 sztuk karpia i lina w ciągu doby.

3. W ciągu doby można zabrać tylko po jednej sztuce amura i szczupaka.

4. Zakaz palenia ognia poza miejscem wyznaczonym.

Jest jeszcze taka ewentualność że, Panowie z koła którzy opiekują się zbiornikiem uchwalili w tym roku że na ich zbiorniku będzie zakaz "spiningowania" i ten przepis powinien nabrać mocy urzędowej i zacząć obowiązywać od nowego roku kalendarzowego a Panowie samowolnie powiesili tabliczkę. Jeśli tego zapisu nie ma w wykazie wód to nic nie mogą nam zrobić.

Ps.

Takie moje zdanie.

• 1 year later...
Posted

na rakszawie brzeźnik zakaz spinningowania jest dlatego że zbiornik jest za mały na ten typ połowu. Kiedyś rozmawiałem z prezesem koła w rakszawie i tak mi powiedział.

• 1 year later...
Posted

Też na ten temat rozmawiałem z prezesem przyłapał mnie na spiningowaniu (skończyło się pouczeniem) tablica aktualnie leży pod drzewem (wandale bo kto inny).

Zakaz spiningowania bierze się z powodu rozmiaru stawu... Gdzieś ponoć jest nawet zapis że na stawach do 0.5ha panuje bezwzględny zakaz połowu tą metodą a na zbiornikach od 0.5 -1 hektara taka decyzja leży w rękach koła które zbiornikiem się opiekuje...

Stawy na Brzeźniku z tego co mi prezes mówił mają od 0,4-0,8 hektara (nie liczę tego małego oczka na samej górze)

• 1 month later...
Posted (edited)

Mam zamiar wybrać się na ten zbiornik tylko nie wiem jak tam z rybą.Może ktoś podpowie?

Co tam pływa??

:D

I jak tam sprawa ze spinningiem??

Edited by DawidĆwikła
Posted

Spinningiem tam nie połowisz ze względu na zakaz a szkoda jest tam masa okonia ( w każdym razie było tam sporo tej ryby jakieś 3 lata temu), jest też szczupak i jak na wszystkich tego typu bajorkach karp i pozostały białoryb.

Posted

Witam.

Szczerze nie polecam łowienia na tym zbiorniku. Łowisko prze łowione( dziadki wszystko wyławiają z corocznego zarybienia) W okresie letnim woda zakwita przez co łowienie jest bardzo trudne. Co do spiningowania to teraz nie wiem ale 2 lata temu tablicy nie widziałem i spiningujac dostałem parę mocnych słów od tubylca :P Na następny dzień tablica już wisiała :D

• 2 weeks later...
Posted

nie wiem jak tam w tym roku ale w tamtym roku sytuacja wyglądała mniej więcej tak jak kolega wyżej napisał. Bywałem tam dosyć często, dziadki potrafią tam przesiedzieć cały dzień, oczywiście zabierając wszystko co im w łapy wpadnie, na noc zjeżdżają do domów pewnie zżerać to co wyłowili i następnego dnia nad ranem znowu przyjeżdżają... gorsi niż wydry

Posted

Witam. Dzisiaj również siedziałem 2 godzinki, tylko na stawie "północno-zachodnim" złowiłem 7 ładnych płoci, największa miała 29 cm :)

Pozdrawiam :)

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

• 2 years later...
  • 5 years later...
Posted

Byłam dziś 1.5h na zbiorniku ze spinningiem. Efektem było 6 malutkich okoni. Może ma ktoś doświadczenie na tym zbiorniku czy jakieś większe rybki tam występują i czy warto wracać? :)

• 11 months later...
  • 2 months later...