Jump to content

Rakszawa Górna

20slumsattack07

Recommended Posts

• 8 months later...

Orientuje się ktoś z Was czy wisi jeszcze tabliczka zakazu spinningowania nad tym zbiornikiem ? Moim zdaniem był tam zakaz zupełnie bezpodstawny, nie ma go w żadnym wykazie, to chyba samowola tamtejszego koła ale oczywiście mogę się mylić ;) Zbiornik to typowe bajoro z masą okonia, jest też ładny szczupak, mogliśmy się o tym przekonać z wiferem wędkując tam dwa lata temu, branie ryby praktycznie co rzut :) Niestety zostaliśmy przegonieni przez nadgorliwego działacza, wciskał nam wtedy kit że nie wolno spinningować na zbiornikach mniejszych od 1 ha :D

• 2 weeks later...
Hej!

Na pocieszenie pojechałem do Rakszawy (górna) pobawić się z okonkami (kwestia tylko czy mogłem...?), a następnie zajrzałem do Stadnickiej - trafił się malutki szczupaczek.

Na tym moja wolność się kończy do następnego tygodnia, bo weekend, to opieka nad dzieckiem, a w trakcie tygodnia "opieka" w firmach :).

Acha, dzisiaj około 6:00 wpadłem nad Trzebośnicę, samochód ugrząsł na podmokłej łące (pozostałość po starorzeczu) i trzeba było dzwonić po kolęgę z holem eght...

Witam

A dlaczego nie mogłeś w Rakszawie ?

Pozdrawiam

Witam

A dlaczego nie mogłeś w Rakszawie ?

Pozdrawiam

Przeniosłem posta z tematu Wisłok tutaj. W Rakszawie jest "dziwny" zakaz spinningowania, kto go wymyślił tego nie wiem.

Jesli nielegalny to mozna łapać.

Też jestem tego samego zdania. Zakazu nie ma w żadnym wykazie, no chyba że się coś zmieniło do tej pory. Ten pseudo zakaz to obskurna tabliczka wisząca na drzewie, dodatkowo napis z błędem - Zakaz Spiningu :D

• 2 weeks later...

Hej!

Widzę, że moje wątpliwości powoli się wyjaśniają. Na dodatek pamiętam pewne opowiadanie na forum (autor Wifer)w którym opisany był ten zbiornik w kontekscie łowienia szczupaka na blachę (o ile się nie mylę). Problem z tym zbiornikiem polega na jego położeniu w ruchliwym miejscu i miejscowe wyroski bywają napastliwe co do egzekwowania tego "zakazu".

AndrzejT jedyne zapisy jakie znalazłem w wykazie to takie:

Rakszawa Górna i Rakszawa Brzeźnik:

1. Wymiar ochronny amura do 60 cm.

2. Ograniczenie limitu zabieranych ryb do 2 sztuk karpia i lina w ciągu doby.

3. W ciągu doby można zabrać tylko po jednej sztuce amura i szczupaka.

4. Zakaz palenia ognia poza miejscem wyznaczonym.

Jest jeszcze taka ewentualność że, Panowie z koła którzy opiekują się zbiornikiem uchwalili w tym roku że na ich zbiorniku będzie zakaz "spiningowania" i ten przepis powinien nabrać mocy urzędowej i zacząć obowiązywać od nowego roku kalendarzowego a Panowie samowolnie powiesili tabliczkę. Jeśli tego zapisu nie ma w wykazie wód to nic nie mogą nam zrobić.

Ps.

Takie moje zdanie.

• 1 year later...

na rakszawie brzeźnik zakaz spinningowania jest dlatego że zbiornik jest za mały na ten typ połowu. Kiedyś rozmawiałem z prezesem koła w rakszawie i tak mi powiedział.

• 1 year later...

Też na ten temat rozmawiałem z prezesem przyłapał mnie na spiningowaniu (skończyło się pouczeniem) tablica aktualnie leży pod drzewem (wandale bo kto inny).

Zakaz spiningowania bierze się z powodu rozmiaru stawu... Gdzieś ponoć jest nawet zapis że na stawach do 0.5ha panuje bezwzględny zakaz połowu tą metodą a na zbiornikach od 0.5 -1 hektara taka decyzja leży w rękach koła które zbiornikiem się opiekuje...

Stawy na Brzeźniku z tego co mi prezes mówił mają od 0,4-0,8 hektara (nie liczę tego małego oczka na samej górze)

• 1 month later...

Spinningiem tam nie połowisz ze względu na zakaz a szkoda jest tam masa okonia ( w każdym razie było tam sporo tej ryby jakieś 3 lata temu), jest też szczupak i jak na wszystkich tego typu bajorkach karp i pozostały białoryb.

Witam.

Szczerze nie polecam łowienia na tym zbiorniku. Łowisko prze łowione( dziadki wszystko wyławiają z corocznego zarybienia) W okresie letnim woda zakwita przez co łowienie jest bardzo trudne. Co do spiningowania to teraz nie wiem ale 2 lata temu tablicy nie widziałem i spiningujac dostałem parę mocnych słów od tubylca :P Na następny dzień tablica już wisiała :D

• 2 weeks later...

nie wiem jak tam w tym roku ale w tamtym roku sytuacja wyglądała mniej więcej tak jak kolega wyżej napisał. Bywałem tam dosyć często, dziadki potrafią tam przesiedzieć cały dzień, oczywiście zabierając wszystko co im w łapy wpadnie, na noc zjeżdżają do domów pewnie zżerać to co wyłowili i następnego dnia nad ranem znowu przyjeżdżają... gorsi niż wydry

• 2 years later...

http://www.pzw.org.pl/rzeszow/cms/3989/wykaz_wod_2016_r

W wykazie wód na 2016r z linku powyżej nie ma już zakazu spiningu w Rakszawie Górnej, możliwe że ten wykaz jest nieaktualny a może ktoś w końcu zrozumiał że wędkarstwo to nie tylko gruntówka i karp ;) Fakt zbiorniki to małe bajorka ale z możliwością połowienia okonia, swego czasu było go tam naprawdę sporo.

• 5 years later...
  • 11 months later...
  • 2 months later...