Jump to content

Zalew Rzeszowski

Dzienciol

Recommended Posts

• 1 month later...
W dniu 9.02.2022 o 10:48, tedi62 napisał:

Ludzie nie przesadzajcie, jak nie blokady zielonych, to są kolejni przewrażliwieni, nie mający żadnych twardych dowodów na rzekome niebezpieczeństwo wydobywanych osadów.

Zbadajcie ziemie z własnych ogródków, działek, a przekonacie się jak wiele związków z waszej tablicy Mendelejewa tam znajdziecie.

W dniu 9.02.2022 o 14:33, tomipasuje napisał:

Jakie zatem proponujesz rozwiązanie? Zostawić to w zalewie? Co do stężeń substancji takich czy innych, badania, które to stwierdziły były zlecone przez poprzedniego wykonawcę odmulania, który nie miał zamiaru nic nigdzie wywozi tylko wygolić kasę za przepompowanie odrobiny namułu z wodą. Zauważ jakimi maszynami dysponował poprzedni wykonawca a jak to wygląda teraz. Odsyłam do artykułów z przełomu 2020 i 2021. Tak czy inaczej z tym problemem wcześniej czy później trzeba było się zmierzyć. Na księżyc się tego nie da wywieźć a teoria, że wszystko trafi na nowo do Wisłoka moim zdaniem jest mocno przesadzona. 

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

W dniu 27.09.2024 o 08:50, majmaj napisał:

Wczytując się dokładnie wygląda na to, że nie wiadomo z jakiego powodu ABW się tym zajmuje. Wątków może być kilka. Co do informacji dotyczących zanieczyszczeń, moje osobiste zdanie jest takie, że przecież z kopalni tego nie wozili tylko z tej samej rzeki, z której wodę bierze Rzeszów. Skoro na dole woda nadaje się do picia to nawet gdyby coś trafiło do rzeki wyżej (chociaż wątpię a byłem w tym miejscu) to w jaki sposób miało by to wpłynąć na jej niezdatność do picia. Poruszona jest też kwestia (zielonych), którzy ubolewają, że zwierzęta będą ginąć w mule. Cóż jak pamiętam, to składowisko było ogrodzone a ja wierze w to, że dzikie zwierzęta są mądrzejsze od ekologów i nie lezą tam gdzie może coś im się stać. Czyż nie???

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować