Jump to content

Recommended Posts

• 1 year later...
Posted

Szukam butów na jesienne i zimowe wędkowanie także na lód. Podzielcie się opiniami na temat jakie wam się sprawdziły:) Dziś wedkowłem z brzegu mialem trepy i dwie pary skarpet i po pól godziny palce i stopy bolały mnie od zimna:/

Posted

Powiedz mi czy dół buta jest z gumy? I jest zszyty z materiałem. Pytam bo mialem takie lemigo pare lat temu kupilem u Kosiorowskiegoi po paru łowieniach miejsca szycia popekały i buty w kosz:/

Posted

Nie wiem dlaczego moje tak szybko sie rozlazły. Na pewno ich nie kupię. Więc ponawiam pytanie o propozycje butów na zime i na lód głównie na dlugie stacjonarne wędkowanie:)

Posted

Moim zdaniem trzeba rozgraniczyć dwa pojęcia: buty na lód i buty zimowe (terenówki). Te ,które używamy na lodzie powinny mieć przede wszystkim grubą podeszwe izolującą stopy od lodu,powinny być wysokie (śniegowce),mieć wyjmowany gruby wkład,najlepiej filcowy oraz być raczej wsuwane a nie sznurowane.Podeszwa powinna być wykonana z materiału antypoślizgowego,to ważne ponieważ na śliskim lodzie o upadek nie trudno.Z doświadczenia polecam poszukać czegoś w ofercie.Norfinu.Może nie tanie ale warto zainwestować.

Posted

Wwdlug mnie buty na lód i łódkę na zime muszą byc nieprzemakalne. Wole wysuwane niż wiązane. Tylko trochę tansze niż te dla kadry:p

Posted

Ja używam coś ala Lemigo Pioner 908 (musiał bym sprawdzić czy to ta firma, ale wyglądają identycznie) - bardziej z przypadku niż z wyboru, ale są OK. Bardzo ciepłe dół buta do wysokości kostki gumowy, a w środku wyłożone są polarem.

Jeśli chodzi o chodzenie po lodzie to używam nakładek z kolcami Robinsona - świetna sprawa. Używam ich także do brodzenia w Sanie, jak na jesień kamienie pokrywają się śliskimi glonami, żeby nie zmoczyć d***y ;)

ROBINSON Nakładki antypoślizgowe na buty ICE SHOES - Outdoorzy.pl

Posted (edited)

Hehe, no zawodowcy nie oszczędzają, a pytałeś o dobre buty nie wspominając o cenie;))

sam używam lemigo vermont,

trochę śmieszy mnie tylko informacja przy nich typu -70, ze niby można używać w takich temperaturach, a potem informacja: "Zachowują elastyczność nawet w temperaturze – 70°C" - czyli że nie pokruszą,złamią??,

to podobnie jak z żyłkami sraxona że nie dość że pogrubione to wytrzymałość podana nie liniowa w kg tylko jaką rybę w kg można na nią wyholować - taki marketing mały...

a co do butów jak dotąd nie zawiodły, sucho i ciepło - ale to było przy -15, no i cena ok 150zł

na minus to ich zewnętrzne rozmiary, noszę rozmiar 44 a but w tym rozmiarze wizualnie wygląda jak rozmiar 48+, na początku się potykałem, no i nie da się samochodem w nich jechać bo dwa pedały się wciskają;))

kolejna kwestia to spód podeszwy wykonany z panki, mało trwały, mogliby pociągnąć jakąś twardszą gumą, po kamieniach w rzece lepiej nie chodzić, ale na lód czy na łódkę jest ok

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Wwdlug mnie buty na lód i łódkę na zime muszą byc nieprzemakalne. Wole wysuwane niż wiązane. Tylko trochę tansze niż te dla kadry:p
Edited by aro
Posted

Tak na marginesie, czy łowił ktoś przy temp. -30 ???

Ja raczej bym sobie odpuścił. Uważam, że na lód wystarczające są piankowe budy lemigo lub podobne które można kupić poniżej 100zł.

Ale w sumie kto bogatemu zabroni....:D mieć butki do -70:D

Posted

Aro bardzo fajne te lemigo:beer: trochę się boję znów kupić buty tej firmy:( ale mam do Ciebie pytanie ja też nosze rozmiar 44 i ciekaw jestem czy kupowałeś buty rozmiaru 44??

Jeszcze jedno mnie pytanie, czy w takich butach chodzicie w samych zwykłych skarpetach czy ubieracie bawełniane??:D

Posted (edited)

Wiesz co, ja chyba wziąłem 45, jutro sprawdzę dokładnie, jakby było inaczej to dam znać bo nie pamiętam na 100%.

No i te 45 ubiera się dość ciasno przy 2 skarpetach, mimo że o rozmiar większe ale wkładka jest dość gruba, co do skarpet do używam zazwyczaj 2 pary, na stopę bawełna, a na nie syntetyki np narciarskie, najważniejsze żeby nie uciskało bo wtedy nie ma krążenia i stopa drętwieje i marznie.

Vermonty to chyba najwyższy model wśród kaloszy "lemingów", są jeszcze ciut droższe camuflage ale to to samo tyle że kolor.

Tu jest jedna para w dobrej cenie: http://allegro.pl/buty-lemigo-vermont-877-rozm-45-i3781230699.html

Edited by aro
Posted

Super dzięki za podpowiedzi:beer: dziś znów w poszukiwaniu okoni moje stopy dostały taki zastrzyk zimna że bolały długo:p

Posted

Te sprawdzone prze zemnie więc mogę polecić

Buty wojskowe zimowe PROTEKTOR wzór 933 (3799394946) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Buty extreme cold weather G-tex ROZ. 8M UK (3790219830) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - warte każdej złotówki:beer:

Kumple używają

HUNTER SPECIAL

Te też ciekawe

Kamik Fargo - Askari.pl

YETTI PRO

Jeszcze jedna sprawa obuwie zimowe powinno być odrobinę większe bo inaczej w każdych będzie zimno:)