wróg publiczny Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Wydzielono z wątku Czarna Sędziszowska Przedwczoraj zaliczyłem krótki wypad nad tą wodę, efekt; jeden nie udany hol sandacza( to była by moja życiówka:mad:, niestety główka zawiodła, rozgięcie). Jakie główki wy stosujecie, bo zawiódł mnie mustand, a do tej pory uważałem je za niezawodne.
kriko Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Tylko Gamakatsu kolego Mustand mnie już 2x zawiódł i od tej pory tylko gamakatsu od 3 sezonów....
krs Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 W tym sezonie przez główki Classic Mustada straciłem kilka ładnych ryb. Rybki spadały pozostawiając wygięty hak Z Mustada dobre będą Big Game do zbrojenia większych gum. Obecnie używam wyłącznie gł. Owner i Gamakatsu. Ostatnio zakupiłem na próbę kilka głowek Hayabusa - są bardzo mocne, warto się nimi zainteresować moim zdaniem przewyższają jakością Gamaki i Ownery, są też droższe kosztują ~2,50zł za sztukę. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
seba6666 Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Ja polecam te główki są bardzo dobre żaden sandacz nie wygnie tego haka http://www.makarfish.pl/index.php?producent=&cat_id=1906&&page=12
salmo_pike Posted December 11, 2011 Posted December 11, 2011 Ja polecam te główki: Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować http://provocator.com.pl/index.php/about/g-wki-jigowe Pozostałe główki (Gamakatsu, rzadziej Mustad) kupuje tylko w tedy gdy tamte mi się skończą i nie mam gdzie kupić pod ręką Główki są ostre i bardzo mocne. Pozdrawiam
walleye Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 Tak... Jig Head-y to jedne z lepszych główek dostępnych u nas w kraju za przyzwoitą cenę. Rybka dostaje w pychol i raczej małe szanse na odgięcie haka. niestety jest to minus w zaczepach twardy hak b.rzadko się wygina przy mocy plecionki 10-15 lb grubsze dają radę. Polecam sprawdzić samemu. Pzdr
aresisko Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Jakie są najlepsze haczyki do główek Jigowych ?
majster222 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Ja używam VMC, jak dla mnie najlepszy stosunek jakości do ceny.
rafaello Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Podłącze się do tematu, a co sądzicie o Mustadach ?
rafaello Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Myślę że oznaczenie wagi nie jest istotne,biorąc do ręki łatwo odróżnić 2gr od 3gr.A może tą firmę ktoś testował EAGLE CLAW.
mapet77 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 No to faktycznie pogratulować koledze wagi w ręce:D Łatwiej pewnie odróżnić 2g od 10g ale różnica 1 grama może być niezauważalna podczas wędkowania.
stiff43 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Eagle Claw nie polecam,rozginają sie kupiłem na allegro i nie jestem zadowolony zrobione są ze zbyt cienkiego drutu.
rapala Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Jednym z założeń na następny sezon jest testowanie główek jigowych Provocator Provocator :: Główki Jigowe,które są robione na hakach Cayman .Słyszałem wiele pozytywnych opinii na ich temat.Z tych,które używałem polecam Gamakatsu.
piter Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Odradzam Mustady,niewypał jakich mało.Przekonałem się na zaczepach w Boguchwale(haki pękały na na zgięciu).:mad:Numerem jeden jak dla mnie to Gamakatsu i VMC.
kubaS 1 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Ja za to polecam Sasame i Stalomaxx. Reszta t odla mnie badziewie, nawet gamakatsu potrafi sie rozgiąć na zaczepie...
LuJu Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 A propos C&R, wybieracie haki nierdzewne czy rdzewiejące?
rapala Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 (edited) ... nawet gamakatsu potrafi sie rozgiąć na zaczepie... Owszem ,słuszna uwaga:) ale są tylko trzy możliwości na odzyskanie przynęty,pierwsza to rozgięcie haka,druga ,to pęknięcie w łuku kolankowym a trzecia możliwość to... wytarganie całego zaczepu:D.Z tych trzech możliwości wybieram tą pierwszą ,dającą możliwość na uratowanie przynety.W drugiej tracimy przynętę (np.koguta,który jest bezużyteczny ) lub haki (kotwiczkę) w którą jest uzbrojona (np.wobler).Trzeci wariant najmniej korzystny dla łowiska - nie siejemy w nim spustoszenia:D.Więc myślę ,że twardość haka powinniśmy tak dobierać aby zapewniło nam to jak najmniejszą utratę przynęt. Edited December 30, 2012 by rapala
stiff43 Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 Owszem,zgadzam sie z tym co napisał rapala ale jeżeli łowie żyłką 0,16 i główką 10 gram na haku 4/0 i rozginam hak Eagle Claw podczas holu ryby to wiem że jest to produkt wątpliwej jakosci,dodam również że straciłem przez to trzy niezłe szczupaki.Po tej przygodzie cały zapas tego badziewia poszedł sie kochać .
krs Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 Ja ze swojej strony polecam główki na hakach Ownera, bardzo podobne jakościowo do Gamakatsu, może nieco mocniejsze, na łowiska z zaczepami stosuję je zamiennie z tymi ostatnimi. Na sprawdzone łowiska bez zaczepów zakładam główki Hayabusa, cholernie mocne haki, nie do rozgięcia. Mustadom Classic od 2/0 w górę podziękowałem, straciłem kilka ładnych rybek przez te haczyki, znacznie lepsze są BigGame ale drut z którego są wykonane jest grubszy. Nie mam tez dobrych wspomnień po Sasame, te potrafiły pękać przy zacięciu. Ważne jest aby wymieniać główki po kontakcie z zaczepem, nigdy nie prostuję haków. Na przyszły sezon przetestujemy Provocator`a..
rapala Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 (edited) I słusznie na jakości nie zaoszczędzi.Kiedyś szukałem odpowidnich kotwic do kogutów i po wielu testach wybór padł na Mustady,nie za miękkie i nie za twarde.Oczywiście można zrobić koguty na kotwicach Gamakatsu czy Owner ale sandacz nie należy do ryb walecznych,wystarczą w/w byle były odpowiednio ostre.Nie polecam na czepliwe łowiska VMC Barbarian ,są mocne ale na 10 prób siłowego wyszarpnięcia 8 kończyło się pęknięciem w kolanku...do woblerów i owszem ale nie na koguty. Edited December 30, 2012 by rapala
penkulski Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 Używa ktoś takich główek jigowych? W tym sezonie zamierzam je przetestować. Viper (typ 30)
RICARDO Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 Ja stawiam na Mustady jak dla mnie są wyśmienite ,choć Gamakatsu też bym polecał.
Gabriel Posted February 18, 2013 Posted February 18, 2013 Dla mnie nr 1 to Gamakatsu, nr 2 to Mustad - szczególnie wersje mini -w obydwu przypadkach,
martin26 Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Ja stawiam na ownery i gamakatsu nie zawodzą
Recommended Posts