grzegorz123 Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 (edited) Witam chciałbym się dowiedzieć jaka jest najlepsza przynęta na świnki na woisnę i lato . Zapraszam do dodawania postów Edited January 23, 2013 by grzegorz123
klonek02 Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Witam choć nie jestem zwolennikiem łowienia na spławik lub grunt to na wakacjach łowiłem z ojcem świnki na białe robaki przy użyciu zanęty jasnej dokładnie nie pamiętam na jakie ryby była ona przeznaczona. Czytałem że świnki biorą również na ugniecioną bułkę kajzerkę.
Miko Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Osobiście, częto łowię świnki na Sanie i najleprzą przynętą są białe robaki.
Meigetsu Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Nom białe robaczki są skuteczne, niestety uciążliwą rzeczą jest ciągłe obskubywanie ich przez uklejki. Macie może panowie jakąś metodę żeby ,,odstraszyć" je z łowiska?
kafel Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Kolejną skuteczną przynętą są na pewno pijawki.
komandos Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 (edited) Poza białymi to pszenica, pęczak. Edited January 23, 2013 by komandos
rapala Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Jeżeli mówimy o letnich świnkach to nr.1 jest pęczak,zarówno na przynętę jak i zanętę.Łatwy w przygotowaniu i wydajny w nęceniu.Wszędobylskie uklejki mniej na niego reagują a jako przyłów często na haku ,meldują się leszcze,klenie,płocie.
lisses Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Przy zasiadkach Sanowych z nastawieniem na brzanę często wieszały się świnki na płatki owsiane. Z feederkiem rzecz jasna;)
grzegorz123 Posted January 23, 2013 Author Posted January 23, 2013 A zanętę jakąś do tego stosujecie czy nie ?
stiff43 Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Owszem,ja świnki łowie głównie na feeder więc stosuje zanęte do koszyczka na wody płynące,natomiast mój kolega łowi świnki głównie na przepływankę i on również nęci ale troche inaczej,używa zanęty robionej przez siebie gdzie bazą są otręby.
Miko Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Świnka, jak to świnia:D, gdy dobrze żeruje, to bierze na prawie wszystko. Łowię często na gwiazdki, dopalone często zapachem i mam podobne wyniki do tych, jak był łowił na białego czy pęcak.
mapet77 Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Nom białe robaczki są skuteczne, niestety uciążliwą rzeczą jest ciągłe obskubywanie ich przez uklejki. Macie może panowie jakąś metodę żeby ,,odstraszyć" je z łowiska? Taaa, więcej drapieżnika w wodach powinno je odstraszyć
LuJu Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 (edited) Biały na świnkę chyba jest najskuteczniejszy, przynajmniej jeśli chodzi o feedera. Uklejki odstraszam wielkością haczyka i ilością tego co na nim wisi . Przepisów na zanętę świnkową znajdziesz multum w internecie, chociaż mi siadają jak stosuję zwykłą, sklepową zanętę z napisem "Rzeka". Podstawa to znaleźć miejsce gdzie świnki są, a jak żerują można je złowić nawet na suchą muchę, co mi się zdarzało. Edited January 23, 2013 by LuJu
Sasanek Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 A ja swojego czasu dobre wyki miałem na ciasto na Wisłoku.
rafaello Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 W ubiegłym roku najlepszym sposobem na świnkę był biały+ kaster lub pszenica (ukleja niechce brać na pszenice)w samym środku rynny na Wisłoku.Łowiąc na bata w ciągu 3 godzin łowienia łapałem po 5 szt .Kolega łowiący na zwykłą wędkę bliżej brzegu nie złapał nic,także sposób ma duże znaczenie.Ewentualnie paproch 2.5 cm biały lub żółty, kilka sztuk też się pokusiło na paprocha szczególnie wiosną.
Guest Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Ja proponuje standard:) białe i czerwone robaki:) sprawdzają się na sanie świetnie:)
stig Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Najważniejsze jest znaleźć miejsce, gdzie żerują świnki. A jak nie żerują , to sobie możesz złotem podsypywać i nic z tego. Ja używam zanęt Boland a jak mam gest to i Trapera sobie kupię. Rzeka, feeder, leszcz, nie polecam płociowej, bo słabe wyniki przeważnie miałem na nich. Do tego glina, prażone, czasem gotowane konopie, pieczywo fluo i do boju. A i pinka w zanętę obowiązkowo. Po powodzi w 2010 r, po krótkiej półgodzinnej burzy złowiłem chyba 17 szt w 1 godzinę, gdzie najmniejsza miała 35 cm. (to se ne vrati... ).
Jandzik Posted February 2, 2013 Posted February 2, 2013 Mi w tamtym roku znakomicie sprawdzał się makaron(gwiazdki, niewielkie kolanka) po ugotowaniu i dodaniu czerwonego barwnika 2/3 dodawałem do zanęty a reszta służyła jako przynęta na haczyk. Przeważnie na brania nie musiałem długo czekać, a czasami zamiast Świnki na brzegu meldował się ładny leszcz lub kleń, o certach nie wspominając
grzegorz123 Posted May 23, 2013 Author Posted May 23, 2013 A zanęte na świnkę jaka najlepiej stosować. Na leszcza płoć czy może jakas inna.
holbi Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 Na świnki z "mojego" łowiska najlepsze są dżdżownice kopane nad samą wodą pod warunkiem że woda jest lekko trącona przez deszcz. Do tego przepływanka, tak aby robak był wleczony po dnie. Niestety od tego roku to już odcinek górski, więc robal odpada A jako ciekawostkę powiem że miałem też niezłe efekty na .... skórkę chleba z powierzchni.
VeJeK Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 Na świnki to można kupić sklepową zanętę na świnki/płocie np traper ale do tego jeszcze Ugotować pęczak i dosypać pieczywko Fluo , nie zaszkodziła by jeszcze pinka Ps. płatki kukurydziane też można dodać
Matthis Posted July 3, 2013 Posted July 3, 2013 (edited) Witam chciałbym się dowiedzieć jaka jest najlepsza przynęta na świnki na woisnę i lato. Zapraszam do dodawania postów Przynęta na świnki to głównie robactwo - najlepsza jest tu pinka. W zależności od intensywności brań można zakładać jedną pinkę na haczyk nr 18 lub 2 i więcej na haczyk nr 16-14. Pora roku nie gra żadnej roli. Ot, cała filozofia. Interesują się nią świnki w każdym rozmiarze występujące w danej rzece, nawet ponad półmetrowe egzemplarze. Białe robaki też są dobre niemniej jednak moim zdaniem pinka w pierwszej kolejności. Zasada dotyczy zarówno łowienia na spławik jak i z gruntu. Ograniczeniem są oczywiście miejsca gdzie nie wolno stosować robactwa czy też ukleje, wtedy oczywiście należy poeksperymentować z parzonym pęczakiem, płatkami lub kukurydzą z puszki, którą też wtedy doskonale przechwytują brzany i klenie. Przygotowanie i podanie mieszanki zanętowej na świnki Edited July 3, 2013 by Matthis
Recommended Posts