mapet77 Posted September 11, 2013 Author Posted September 11, 2013 No tak ta methoda na pewno dobrze się spisuje na stawach hodowlanych i wodach komercyjnych. Zastanawia mnie czy ktoś ma tak pozytywne doświadczenia na dzikich wodach PZW z dużą presją wędkarską ? Łowiłem na Niedźwiadku i na żwirowni w Zwięczycy i nie narzekam.... http://www.fishing.org.pl/f10/zwirownia-w-zwieczycy-rzeszow-384/index15.html#post57710
estradonai Posted September 16, 2013 Posted September 16, 2013 (edited) Być może będę miał okazję przetestować po raz drugi tą methodę w ten weekend. Zastanawiam się jednak nad przynętą czy może być to jeszcze kuku czy już przerzucić się na robaczki...Z kolei nadal nie wiem jak nałożyć białe robaki na włosa. W necie pisze coś o jakimś klipsie, ale nie wiem gdzie co jak. Edited September 16, 2013 by rapala
estradonai Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 Co do przynęty, to Ci nie podpowiem. Natomiast zdjęcie klipsa na sucho oraz po założeniu robaków umieszczam poniżej. [ATTACH=CONFIG]18306[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]18307[/ATTACH] Dzięki za odpowiedź. Miałem okazję połowić na methode po raz drugi. Za przynętę użyłem pęczek białych na klipsie + jedna kukurydza CUKK special aroma. Dookoła zero brań a mi siadały takie 35-40 cm leszczyki bez zanęcania (jedynie zanęta micro marine pellet na koszyku Drennan do methody). Myślę, że kolejnym krokiem powinno być dodatkowe zanęcanie miejsca, w które będę rzucał, ale jako totalny amator mam jeszcze spore problemy z zarzucaniem w to samo miejsce...zwłaszcza przy dalekich rzutach. Cóż praktyka czyni mistrza. Pytanie do doświadczonych kolegów - jak wygląda zasadzka na białą rybę w miesiącach październik, listopad? Czy warto jeszcze spróbować łowić? czy żerowanie białej ryby jest już raczej słabe i lepiej zasadzić się na drapieżnika? Apropos' drapieżnika (w ramach ciekawostki) - po "leszczobraniu" tak godzinę po zmroku, zmieniłem zestaw "na trupka" i miałem okazję holować sandacza 75 cm 4,5 kg
mukuz Posted October 24, 2013 Posted October 24, 2013 Ma ktoś może jakis namiar na koszyki i formy z prestona? Chodzi mi o sklep internetowy...szukałem ale nic nie znalazlem!
mukuz Posted October 25, 2013 Posted October 25, 2013 (edited) No właśnie na sklepie maja formy S i XL a koszyki tylko L Edited October 25, 2013 by rapala
marek118 Posted November 3, 2013 Posted November 3, 2013 odradzam sklep for anglers-zamawiałem stopery przeźroczyste a przysłali żółto-czerwone, kontakt tez jest utrudniony. lepszy jest raven fishing. pozdrawiam
mapet77 Posted November 4, 2013 Author Posted November 4, 2013 Ja na foranglers.pl nie mogę narzekać. Przed złożeniem zamówienia sprawdzałem co jest na stanie i zamawiałem, co do kontaktu to zawsze telefonowałem zamiast mailować.
mukuz Posted December 11, 2013 Posted December 11, 2013 Właśnie zamówiłem formę i 2x koszyk rozmiar L (30g). Ciekawy jestem jak się sprawdzą w akcji...
mukuz Posted December 13, 2013 Posted December 13, 2013 Dotarły do mnie koszyki i forma z Prestona:) Zwróciłem uwagę na brak łącznika czy też krętlika w zestawie z koszykiem! Może ktoś mi podpowie w jaki sposób i czym blokuje te koszyki?
mapet77 Posted December 16, 2013 Author Posted December 16, 2013 Te Prestony są przelotowe, ale zwykły stoper gumowy taki jak do spławików też będzie działał. Zdaje się że można kupić specjalne stopery tylko nie firmy Preston a jakiejś innej. Nazwy nie pamiętam
p^k Posted December 18, 2013 Posted December 18, 2013 Dotarły do mnie koszyki i forma z Prestona:) Zwróciłem uwagę na brak łącznika czy też krętlika w zestawie z koszykiem! Może ktoś mi podpowie w jaki sposób i czym blokuje te koszyki? Ja wogole nie uzywam kretlikow czy innych systemow wcisnietych w rurke, polecam Raven Fishing - Produkty z tej rodziny: Quick Change Beads filmik: W ogólnie przyjętej skali rozmiarów koszyczków Preston do rozmiaru S oraz L pasuje mały koralik QCB, natomiast do XL zalecałbym te większe. Największy koszyczek Preston ma ok. 4,7 cm długości. Niektore ryby biora bardzo ostroznie i pod wplywem oporu zdaza wypluc hak. Taki kretlik wsadzony ciasno w rurke to spore wyzwanie dla ryby. O wiele wieksza skutecznosc jest przy zastosowaniu lacznika Quick Change Beads. Wole sam decydowac o zacieciu ryby patrzac na szczytowke niz czekac az ryba zatnie sie sama i ruszy zestawem... Co do dlugosci przyponow to stosowalem na poczaku <10cm myslac,ze im krotszy tym lepszy, teraz maja one dlugosc ~15cm. pozdr. p^k
p^k Posted December 20, 2013 Posted December 20, 2013 co sądzicie o koszyczkach GURU do tej metody? http://www.tackleguru.com/media/images/products/224/image_alt_1/large.jpg
zubik Posted December 29, 2013 Posted December 29, 2013 witam czy miał ktos jakiekolwiek wyniki na methode na łowisku zaporowym sieniawa
ireneusz10 Posted December 29, 2013 Posted December 29, 2013 Kolega @zolwik_007 łowił na Sieniawie płocie oraz karpie na methode z powodzeniem
zubik Posted December 29, 2013 Posted December 29, 2013 Kolega @zolwik_007 łowił na Sieniawie płocie oraz karpie na methode z powodzeniem Dzieki kolego za info a karpiki jakies wieksze
fish007 Posted December 29, 2013 Posted December 29, 2013 co sądzicie o koszyczkach GURU do tej metody? http://www.tackleguru.com/media/images/products/224/image_alt_1/large.jpg Osobiście nie używałem ale kolega miał takie i łowił ze mną razem na metodę, ja używałem Drennanów , po zakończeniu łowienia stwierdził że moje Drennany są lepsze mają ciekawszą / czytaj lepszą budowę / i z tego co wiem to już zakupił na allegro Drennany, łatwiej po prostu w koszyczkach Drennana umieścić przynętę, dobrze trzymają przy wyrzucie i lepiej się wymywa zaneta, osobiście używałem już koszyków Korum, Trapera, Prestona ale teraz mam tylko Drennany
marek118 Posted December 30, 2013 Posted December 30, 2013 Osobiście nie używałem ale kolega miał takie i łowił ze mną razem na metodę, ja używałem Drennanów , po zakończeniu łowienia stwierdził że moje Drennany są lepsze mają ciekawszą / czytaj lepszą budowę / i z tego co wiem to już zakupił na allegro Drennany, łatwiej po prostu w koszyczkach Drennana umieścić przynętę, dobrze trzymają przy wyrzucie i lepiej się wymywa zaneta, osobiście używałem już koszyków Korum, Trapera, Prestona ale teraz mam tylko Drennany również łowię tylko na Drennany a formy do nich to Preston-oryginalna forma Drenana nie zawsze dobrze działa a Prestona mają przycisk do wypychania koszyczka z zanętą i to mi sie bardzo dobrze sprawdza.
zubik Posted December 30, 2013 Posted December 30, 2013 dzieki panowie za info ja chce spróbowac methody w tej ciezszej formie na wedce karpiowej mysle ze koszyk musi byc w tej sytuacji ok 45g
fish007 Posted December 30, 2013 Posted December 30, 2013 (edited) dzieki panowie za info ja chce spróbowac methody w tej ciezszej formie na wedce karpiowej mysle ze koszyk musi byc w tej sytuacji ok 45g nie musi być 45, ja prawie cały sezon łowiłem na koszyczek 25 gr często na cięższe wędziska Edited December 30, 2013 by fish007
fish007 Posted December 30, 2013 Posted December 30, 2013 Czy methodą można również łowić drobnice? oczywiście ze można , koszyk 15-25 gram , haczyk 12 - 16, i mniejsze przynęty np ziarno pęczaku, dwa białe robaki, oczywiście wszystko na włosie
frodarek Posted December 30, 2013 Posted December 30, 2013 Czy takiej małej rybce jak pobiera pokarm nie przeszkadza to,że kółko łącznikowe klinuje się w rurce(w koszyczku)i rybka może czuć opór? Czy wtedy takie branie jest widoczne na pickerze?
zubik Posted December 30, 2013 Posted December 30, 2013 czy ktos łowił jakies wieksze karpiki na metode np w sieniawie
mapet77 Posted December 30, 2013 Author Posted December 30, 2013 Tak, łowił, nie na Sieniawie ale na żwirowni. Kolega @Gochu http://www.fishing.org.pl/f10/zwirownia-w-zwieczycy-rzeszow-384/index15.html#post57615 złowił amura na 6kg i karpia na 5,90 http://www.fishing.org.pl/f10/zwirownia-w-zwieczycy-rzeszow-384/index15.html#post57711 Z większymi karpiami też sobie poradzisz. Przeglądnij kolego ten temat od początku to znajdziesz parę fotek ładnych karpi.
zubik Posted December 30, 2013 Posted December 30, 2013 rozumiem cie doskonale ja łowie duze karpie w mniejszych zbiornikach komercyjnych z powodu braku czasu na wczesniejsze necenie sieniawa jest sporym łowiskiem z dzikim karpiem i chciałbym tam spróbowac swoich sił a w methodzie z tego co widze nie trzeba wczesniej przygotowywac łowiska tzn necic
Recommended Posts