tpe Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 Mój dobry kolega Ariusz Nawrocki z Krosna jest autorem bardzo ciekawego przewodnika po górskim Sanie. Arek jest spinningistą z krwi i kości, więc i przewodnik jest przede wszystkim dla miłośników łowienia pstrągów na "korbę". Przewodnik napisany jest bardzo przystępnym językiem, ilustrowany zdjęciami oraz mapkami miejscówek wraz z planami dojazdu. Bardzo przydatna rzecz dla osób zaczynającymi przygodę z górskim Sanem jak i dla starych wyjadaczy. Serdecznie polecam wszystkim Pstrągową rzekę Ariusza Nawrockiego. Przewodnik można zakupić (cena na okładce 39 zł) w wydawnictwie Ruthenus lub bezpośrednio u autora: https://www.facebook.com/fishingandhuntingpl?ref=hl Jeżeli mój post został zamieszczony w złym dziale, proszę Redakcję o przeniesienie na właściwe miejsce. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
holbi Posted February 3, 2015 Posted February 3, 2015 A można zobaczyć kilka zdjęć z wnętrza książki?
tpe Posted February 3, 2015 Author Posted February 3, 2015 Kilka to może nie Ale jedno chyba mogę wstawić. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
holbi Posted February 3, 2015 Posted February 3, 2015 Swojego czasu czytałem blog Pana Ariusza - całkiem ciekawy. Widzę że zdecydował się przelać to na papier. Z ciekawości - ile stron ma książka?
MilanND Posted February 3, 2015 Posted February 3, 2015 Zolwik_007, szybko doszła? Właśnie klepnąłem w wydawnictwie
lenox Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Może ktoś,kto zakupił to ,,cudo,, napisze co autor opisał pod koniec i czemu ma to służyć????
tpe Posted February 8, 2015 Author Posted February 8, 2015 Panowie, póki nie zmieni się ustawa, regulamin PZW, czy w końcu mentalność polskich wędkarzy, musimy z wyrozumiałością podchodzić do wędkarzy zabijających ryby zgodnie z prawem (bo w końcu "ktoś" pozwolił każdemu wędkarzowi w tym roku zabijać co miesiąc 10 pstrągów z Sanu). Uszanujmy punkt widzenia autora książki. A pstrągi przyrządzane zgodnie z przepisami na końcu książki możemy kupić po drodze z Sanu do domu.
lenox Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 (edited) To,że lubi zjeść rybę opisał w epilogu i to powinno starczyć.Przepisów mógł sobie oszczędzić.Nie chcę myśleć ile pstrągów więcej skończy w kuchni,bo ktoś zapragnie skosztować ,,pysznego tatara,, bądź innego z kilkunastu wynalazków:mad:.Takie książki były w modzie za ,,komuny,, a nie w czasach gdzie na około trąbi się o C&R,a każda rybka z mniejszej rzeki jest na wagę złota. Jak tak będzie wyglądać propagowanie wędkarstwa ,,nowoczesnego,, to nie łudźmy się,że w przyszłości coś się zmieni na lepsze. I jeszcze jedno.Nie rozumie tych co mają sprzęt za grube tysie,bujają się dobrymi autami,ale zamiast kupić rybę za kilkanaście złotych biorą ją z nad i tak już ,,jałowych,, Polskich wód zachowując się przy tym jak ludzie pierwotni,którzy szli do lasu aby upolować sobie kolację. Edited February 8, 2015 by lenox
tpe Posted February 8, 2015 Author Posted February 8, 2015 (edited) Grzesiek, napisze jeszcze raz. Jeżeli ktoś będzie chciał zabrać rybę zgodnie z regulaminem, to ją zabierze. Mnie też się to nie podoba. Nie jestem zachwycony tym, że na rzece z takim potencjałem jak San, w majestacie prawa, rocznie, każdy może zabić 70 (!) pstrągów albo 36 (!) głowacic (mam nadzieję, że dobrze to policzyłem). A złowienie pstrąga dłuższego niż te marne 30 cm jest bardzo trudne. I tu wszyscy mamy pole do popisu by to zmienić. Edited February 8, 2015 by tpe
POLIPOLI Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Dokldnie:mad:to jest wlasnie propagowanie nowoczesnego wedkarstwa w 21 wieku!!! Nie jestem pewien czym autor chcial blysnac :confused:umiejetnosciami wedkarskimi czy kulinarnymi..ps mialem zamowic ta ksiazke ale teraz odpuszczam z wiadomych powodow...
Siksa Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Te przepisy traktuję bardziej jako zapchanie kilku stron tekstem, coby książka zbyt cienka nie była. Nikt przecież nie kupuje takiej pozycji dla przepisów kulinarnych. Tak jak nikt po przeczytaniu przewodnika po Sanie, nie zapragnie spałować pstrąga, ponieważ na końcu są przepisy
Papatacz Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Najbliższa Biedronka w Lesku na ul.Stawowej 16 Pon. - Sob. 7.00 - 21.00 w niedziele od 9.00 - 20.00 ... a najlepszy pstrąg łososiowy... Pstrąg łososiowy na musie z pieczonej papryki - Przepis - Biedronka.pl
Papatacz Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 ... a na przystawkę polecam Kormorana z grilla , publikacji przepisów jeszcze nie znalazłem ale wena kucharska i radosna twórczość powinna wystarczyć
Siksa Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Optymistyczny punkt widzenia Pozostaje mieć nadzieję, że wędkarz, po zapoznaniu się z przewodnikiem, skorzysta ze wskazanych miejscówek. Następnie, po zakończonym łowieniu wstąpi do supermarketu po pstrąga i przyrządzi go sobie według wybranego przepisu z przewodnika wędkarskiego. Jako posiadacza tej książki, nie kusi Cię aby zabić pstrąga i przyrządzić go wedle przepisu w niej zawartego?
Siksa Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Przed przeczytaniem książki nie zabijałeś pstrągów, po przeczytaniu też nie zabijasz. Osoba która przed przeczytaniem zabijała, po przeczytaniu nadal będzie to robiła. Też uważam, że umieszczenie w książce wędkarskiej przepisów kulinarnych jest słabym pomysłem, ale nie demonizowałbym jego wpływu na postawę wędkarzy nad wodą. Równie dobrze można oskarżyć o tragiczny stan naszych wód Magdę Gessler, gdyż w swych programach pokazuje jak przygotować pstrąga, a oglądalność ma milionową
manek_rz Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 (edited) Wiecie co... Mam wrażenie, że zaczynacie zachowywać się jak ortodoksyjni żydzi. Wszystko co oni robią nie podlega krytyce, do tego stopnia że nieortodox nie może ich nawet dotknąć. Dla nich to norma, dla reszty jakieś zdewocenie. Jasne, że każdy ma prawo żyć (czyt. łowić) tak jak chce, ale czy nie sądzicie że jest kilka rodzajów prawdy?? Najważniejsza z nich to oczywiście g..no prawda. Takie podejście jak dla mnie nie stwarza NAM zwolenników. TEN, zapewne biegły w łowieniu, Kolega po prostu popełnił książkę. Szczerze mówiąc zazdroszczę mu. Musi za tym iść wiedza i doświadczenie. Nie sądzę, żeby przyzwoitym było linczować go za to, że umieścił w niej przepisy kulinarne. Idąc tym tokiem myślenia, powinniśmy/powinienem przestać czytać WW. O ile szanowni Koledzy się orientują, tam też SĄ PRZEPISY!!! Idąc dalej tym tokiem myślenia, może nie róbmy zakupów w sklepach, gdzie sprzedają ryby. Bądźmy ORTODOKSYJNI! No kill to no kill!!! Bez wyjątków. Nieważne, czy z hodowli, czy z rzeki! Na wigilię jedzmy ziemniaki, zamiast karpia czy jakiejkolwiek innej ryby. Brzydźmy się śledziami i zbierzmy podpisy pod projekt ustawy, że za zabicie ryby będzie grozić dożywocie... Koledzy, bądźmy poważni! Chłopisko popełniło książkę, podało Wam/Nam "na talerzu" wypracowane pewnie przez lata "myki" na Sanie, a Niektórzy z Was chcieliby go zlinczować tylko za to że umieścił w książce przepisy kulinarne. Jak dla mnie chore, albo przynajmniej niegrzeczne... A na koniec "zacytuję Klasyka": ...Równie dobrze można oskarżyć o tragiczny stan naszych wód Magdę Gessler, gdyż w swych programach pokazuje jak przygotować pstrąga, a oglądalność ma milionową... Baaaardzo rzadko zgadzam się z Kolegą w jego przemyśleniach. Jego sarkastyczne podejście do wypowiedzi wielu młodych wiekiem kolegów jest często nie na miejscu, przynajmniej dla mnie. ALE w tym przypadku, aż przyklasnąłem. Puenta godna Mistrza. :beer::beer:Siksa. Nie sądzę żebym brał dalej udział w tej dziwnej dyskusji, ale czytając ten temat po prostu mi się ulało... Jeśli kogoś uraziłem to "am wery sory" Z wędkarskim pozdrowieniem manek_rz p.s. Tak jak Niektórzy zrezygnowali z zakupu, tak ja - choć nie mam w zwyczaju kupować tego typu pozycję (wolę wydać na sprzęt) - właśnie będę zamawiał. Żeby mieć... Edited February 9, 2015 by manek_rz
MilanND Posted February 10, 2015 Posted February 10, 2015 (edited) Jesli chodzi o dział kulinarny w tej książce to także i mnie nie urzekło tych kilka stron z pstragowym smaczkiem. Nie mniej lubię czasem cos upichcić i zapewne sławetny pstrąg łososiowy nabierze smakow opisanych w tej publikacji. Mam rownież nadzieje, że większość wędkarzy zdecyduje sie spróbować kulinarnych podbojów na pstrągu kupionym w sklepie, a złowionym kroplom podarują kolejne życie. Siska i Tpe wyczerpali temat CiR, który i tak wraca jak bumerang przy rożnych okazjach. Uważam jak większość z was, że propagowanie nowoczesnego wędkarstwa powinno nieco inaczej wyglądać. Popatrzmy jednak na okładkę ksiazki. Jest to przewodnik po pstragowej rzece, a nie po trendach wędkarstwa. Jak dla mnie te kilka kartek nie zakłuci odbioru książki, ktorą kupiłem z czystej nieprzymuszonej woli, wielkiej ciekawości i checi porównania swoich (w zasadzie 1 sezonowych) obserwacji znad wody z opisem autora. Zapewne dzięki książce odwiedzę inne dotąd niezbadane moimi woblerkami odcini Sanu. Pozdrawiam. Edited February 10, 2015 by MilanND
marekn Posted February 10, 2015 Posted February 10, 2015 Książki nie czytałem, bo ten odcinek trochę znam , powiem tylko, że mnie nie spodobał się ten trup z okładki.
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now