miesiarz Posted March 6, 2016 Posted March 6, 2016 Na zdjęciu świeży karp 75 cm po ataku wydry. Ekolodzy twierdzą, że zjadaja tylko małe ryby i zabijaja tylko tyle ile mogą zjeść! Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
janek1985 Posted March 6, 2016 Posted March 6, 2016 Oj wiem to z doświadczenia , że wydra wyciągnie wszystko na stawie w ubiegłym roku wyjęła mi suma około 140 cm. Wydra się bawi wyciąga nadgryza i zostawia czasem znajdowałem 10-15 szt . W tym roku mam spokój i oby tak zostało może teraz grasuje u kolegi "miesiarza"
mike Posted March 6, 2016 Posted March 6, 2016 Jesienią często spotykałem tropy wydry w moich okolicach, ale jej samej w ostatnim roku nie udało mi się zaobserwować. Zdarzało się, że zimą widywałem piękne brzany z odgryzionymi głowami.
lupatla Posted March 7, 2016 Posted March 7, 2016 Też wiem co wydra potrafi, mam mały staw i kilka lat temu wyczyściła go do zera.
Mareckii Posted March 7, 2016 Posted March 7, 2016 wielokrotnie widziałem pozostałości po rybach na brzegach zbiorników a największą była głowa szczupaka z częścia pletw brzusznych po jej wielkości mogę sadzić że miał 70+
Andrzejm Posted March 7, 2016 Posted March 7, 2016 Cholerne szkodniki .Jak by złapała rybę i zjadła to można by było zrozumieć. Powinno się kontrolować liczebność wydr bo żadne zarybienia nie pomogą jak zadomowi się parę wydr a z tego co wiem nie brakuje ich.
Mareckii Posted March 14, 2016 Posted March 14, 2016 Chwila spędzona nad wodą i takie obrazki Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
Atomix Posted March 17, 2016 Posted March 17, 2016 (edited) Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Witam potrzebuję pomocy coś niszy mi karpie. Mam pastucha i wydaje mi się ,że to nie wina wydry ?? Jak myślicie co to może być ??? Karp ważył ponad 10 kg 70 cm długości Obecność czapli również wykluczam mam rozciągniętą siatkę nad wodą ze sznurka. To już 3 karp w tym tyg jak tak dalej pójdzie padną wszystkie duże sztuki. Czekam na wasze opinie Edited March 17, 2016 by Atomix
miesiarz Posted March 17, 2016 Author Posted March 17, 2016 Kolego a co to za sznurek na tym karpiu? Wygląda jak by sie na oko złapał.
Atomix Posted March 17, 2016 Posted March 17, 2016 Sznurek służył do przeniesienia tego co z karpika zostalo aby nie brać padliny w dlonie. Oczy karpika w stanie nienaruszonym były.
holbi Posted March 18, 2016 Posted March 18, 2016 ja bym jednak wydrę obstawiał - taki karp za duży jest dla czapli
janek1985 Posted March 18, 2016 Posted March 18, 2016 Wydra! No to powiem kolego tak jeśli czegoś nie zrobisz to zadomowi się na dobre. Spróbuj poszukać miejsca gdzie przechodzi pod pastuchem, lub gdzie wchodzi do wody.
Atomix Posted March 19, 2016 Posted March 19, 2016 Niestety wydra znalazłem ślady wchodziła pod pastuchem otwór ok 10/10 cm.
miesiarz Posted March 23, 2016 Author Posted March 23, 2016 Dziś byliśmy po materiał zarybieniowy w gospodarstwie rybackim nieopodal rzeki Nidy. Spytałem o wydry, czy robią duże szkody. Gość odpowiedział że tak, ale najgorsze są kormorany. Tępią to wszystko, ale nie nadążają. Straty roczne przez drapieżniki, szacuje na 300tyś. To więcej niż ZO Rzeszów wpuszcza na wszystkie dołki.
Recommended Posts