Jump to content

Korbę kręcę ręką :  

56 members have voted

1. 1. Korbę kręcę ręką :

• Lewą
      53
    • Prawą
      2

Recommended Posts

Posted

Niedwuznaczny temat wątku, Panowi którą ręka kręcicie korbę :D I dlaczego w tym kraju 99% kręci lewą ;) ?

Dawno nie było ankiety - dodałem, głosujcie :D

Posted

Ja jestem praworęczny i kręcę prawą. Mój pierwszy młynek (produkcji ZSRR) był to typowy ruski okrąglak (czy ktoś jeszcze pamięta te wynalazki :rolleyes:) był przystosowany tylko na prawą rękę i tak mi zostało do dziś :)

Posted
Ja jestem praworęczny i kręcę prawą.

A ja też jestem praworęczny jednak w prawej ręce trzymam wędkę.:D Łatwiej chyba nauczyć się kręcić korbą lewą ręką niż nią operować kijem. Dochodzi jeszcze podbieranie ryby. Gdybym podbierał rybę mając dwie wolne ręce zawsze zrobił bym to prawą, kiedy jednak holując w prawej trzymam wędkę podbieranie lewa ręka nie stanowi żadnego problemu.:rolleyes:

Posted
Niedwuznaczny temat wątku, Panowi którą ręka kręcicie korbę :D

czytając początek wątku, piłem sok i mało co się nie udusiłem bo zachciało mi się śmiać :D

lewa bo jestem leworęczny :P chociaż próbowałem prawa ale to już nie to samo :P:eek::)

Posted
:D ja jestem praworęczny ale kręcę lewą,kręcę tak odkąd sięga moja ''wędkarska pamięć'':D.Poza tym wolałbym aby tak zostało gdyż od kilku lat zajmuje się wyłącznie spiningiem i nie wyobrażam sobie precyzyjnych rzutów pod krzaczka który wisi nad lustrem wody lewą ręką:eek:.Przyznam że kilkakrotnie się nad tym już zastanawiałem ale raczej już tak zostanie,nie miałbym odwagi ćwiczyć na moich przynętach :D
Posted

Jestem praworęczny i kręce lewą.Mój syn jest leworęczny i kręci lewą. Kiedyś nawet proponowałem żeby przełożył korbkę na drugą stronę,to będzie mu łatwiej.Nawet nie

próbował,powiedział że tak jest dobrze.

Jak wiadomo multiki na rynek amerykański w większej części są praworęczne.Gdy oglądam film w którym wędkarz zarzuca prawą,następnie przekłada wędkę do lewej i zwija prawą ,to zastanawim się dlaczego tak sobie utrudniają życie.

Posted

Też się nad tym zastanawiałem ale myślę że to kwestia przyzwyczajenia , ja osobiście kręce lewą ręką i wydaje mi się że miałbym problem z kręceniem prawą. Po prostu wydawałoby mi się to trochę trudne i dziwne:D

Posted

Po wynikach ankiety nie dziwię się że zakup w tym kraju sensownego multiplikatora na prawą łapkę jest niemal niemożliwy bo niby kto miałby je kupować, ja i jeszcze 20 innych odmieńców :D ? Pozostaje tylko prywatny import z USA...

Posted

Moim zdaniem kręcenie młynkiem jest rzecza wtórną. Precyzja rzutu, zacięcia, reakcji określa podstawę, czyli którą ręką trzymamy wędkę. I to jest ważniejsze. A druga trafia na młynek. Zarzucam prawą - kręcę lewą.

Posted
Moim zdaniem kręcenie młynkiem jest rzecza wtórną. Precyzja rzutu, zacięcia, reakcji określa podstawę, czyli którą ręką trzymamy wędkę. I to jest ważniejsze. A druga trafia na młynek. Zarzucam prawą - kręcę lewą.

Zgadzam się z przedmówcą... 'Ważniejsza' jest ręka dzierżąca wędkę - zarzucanie, zacięcie, podbijanie etc etc... Jak większość praworęcznych trzymam prawą, kręcę lewą;)

Posted

Zasada jest prosta. Praworęczni kręcą lewą a leworęczni prawą. W praktyce bywa z tym różnie. U mnie było tak, że pierwszy kołowrotek, który miałem miał korbkę po lewej stronie a nie dało się jej przełożyć na drugą stronę. Teraz przy każdym rzucie muszę przekładać wędkę z ręki do ręki. Próbowałem swego czasu przejść na kręcenie prawą ręką ale kołowrotek zaczął się zacinać:D i wszystko zostało po staremu. Przy łowieniu boleni jest to trochę upierdliwe bo wiadomo dużo rzutów, ciężka przynęta a rzeka płytka i trochę przynęt w ten sposób niestety straciłem.

Posted

Z ciekawości postanowiłem spróbować jak to jest kręcić prawą i trzymać lewą, z kręceniem nie miałem żadnych problemów, za to nie mogłem sobie poradzić z tym gdzie wsadzić dolnik żeby było mi chociaż trochę wygodnie. Kolega który jest moim sąsiadem w akademiku(oczywiście wędkarz) omal nie popłakał się ze śmiechu obserwując moje zmagania z przydługim w tej sytuacji dolnikiem pickera.