Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kolego jak chcesz używkę, to dziś na " karpiowisku" -fb, pojawił się namiot JRC contact 2 man, komplet z nażutą za 800pln :beer:[h=5][/h]

Posted

Przepraszam za post pod postem ale kolego teraz na allegro masz kilka ciekawych propozycji w granicach 500-600zł. Masz kilka brolly, masz Nasha namiot, jest Anaconda ...

Jest w czym wybrać :)

• 2 weeks later...
Posted

Kurde oferta już dawno zamknięta, dokupiłem sobie do niego narzutę i sam go użytkuję :)

Ceny tych namiotów dość ostro poszły w górę, widocznie popyt na nie jest ...

Posted

Interesuje mnie jednoosobowe bivy, bardzo zależy mi na szybkości rozkładania, a nie chcę jednak brolly. Jak narazie mam cztery typy, mianowicie:

Raven Fishing - Karp ť Namioty ť Fox ť Fox Royale Classic Bivvy ť FOXCUM148

JRC Contact 1 Man Bivvy - Crazy Carp - sklep wędkarski

Chub S-Plus Bivvy > Chub - Namioty > CHUB > Sklep wędkarski FISHING-MART

Namiot Force 220x295x125cm - ZakupyWedkarskie.pl

Wszystkie można dostać w podobnych pieniążkach. Doradźcie Panowie na który się zdecydować?

Posted
Interesuje mnie jednoosobowe bivy, bardzo zależy mi na szybkości rozkładania, a nie chcę jednak brolly. Jak narazie mam cztery typy, mianowicie:

Raven Fishing - Karp ť Namioty ť Fox ť Fox Royale Classic Bivvy ť FOXCUM148

JRC Contact 1 Man Bivvy - Crazy Carp - sklep wędkarski

Chub S-Plus Bivvy > Chub - Namioty > CHUB > Sklep wędkarski FISHING-MART

Namiot Force 220x295x125cm - ZakupyWedkarskie.pl

Wszystkie można dostać w podobnych pieniążkach. Doradźcie Panowie na który się zdecydować?

Na alegro poszło przed chwilą JRC STI razem z narzutą za 680pln :)

Sorki przez pomyłkę sam sobie odpowiedziałem :)

Posted

Zobacz do którego jest tańsza narzuta i ten kup :) Narzuta jednak przydatna rzecz, nie ma efektu skraplania w namiocie i na pewno dokupisz :) Wiem z doświadczenia.

Posted

Używalem dwa sezony Jrc Sti 1men ,sprzedałem kumplowi za 500zł z narzutą w stanie bdb.Na duży plus-wykonanie,materiał,zamki,pałąki.Na minus-podłoga słabej jakości,brak okna z tyłu.Na krótkie zasiadki bdb,na dluższe zasiadki trochę brakuje miejsca na graty co jest odczuwalne przy długotrwałych opadach.Pomyśl o dwuosobowym.

Pozostałych nie znam.

http://mobile.idealo.co.uk/compare/1243437/jrc-sti-1-man-twin-skin.html

Posted (edited)

Najbardziej leży mi ten traper, ponieważ ma mały daszek, a zarazem tylko dwa pałąki, co powinno wpłynąć na szybkość rozkładania. Koszt narzuty to ok 260zł. No ale nie wiem jak z jakością trapera? Pozostałe trzy firmy raczej sprawdzone, a ten traper najwiekszy wynalazek.

Zastanawia mnie jeszcze jedno: wszystkie namioty są podobnej wielkości i konstrukcji, a traper waży 8,5kg, JRC chyba ok 6,5kg, a chub 4,8kg -skąd takie różnice? Czy czym cięższy namiot, to można liczyć, że solidniejszy?

Rapala link chyba nie ten :),

W 90% procentach moje zasiadki, to 12godz nocki. Sprzęt mam ograniczony do minimum (pokrowiec, torba, krzesełko i wsio). Namiot ma szybko się rozkładać i składać, być niezawodny, fajnie jakby miał daszek i cały wypinany przód. Dobrze by było, żeby nie był zbyt ciężki, ale wagę mogę już przeboleć gdyby było tak, że cięższy jest lepszy :)

Edited by zibbi
Posted

Traper sobie odpuść. Ma go kolega i narzeka. Niski i bardzo nie solidny. Sam go nie widziałem więc to nie moja ocena. Zgadzam się z kolegą @rapala. Pomyśl nad 2 osobowym. Zawsze możesz kogoś zabrać na ryby, a poza tym masz miejsce na graty typu : stolik, torby czy co tam chcesz. Ja kupiłem 2 osobowy i na pewno na jedynką bym go nie zmienił, a co do szybkości rozkładania to czy rozłożysz go w 3 min czy taj jak ja w 4-5 na to jakieś większe znaczenie? To tak jak z komputerami. Ma znaczenie że jeden jest o kilka nanosekund szybszy od drugiego?

Posted (edited)

Dzięki śliczne za opinie tego trapera, bardzo mi pomogłeś -tzn traper zatem odpada :) Zostało więc trzy typy. Co do szybkości składania i rozkładania. Przyjeżdzam na rybki rozkladam raz, wyjezdzam czesto wczesnie rano, skladam namiot jeszcze mokry po nocy (deszcz, rosa), a więc w domu znow trzeba rozlozyc z grupsza i złożyć. Podsumowując z 2-3min różnicy robi się trochę więcej, gdybym jeździł na dłuższe zasiadki napewno brałbym dwójkę.

Edited by zibbi
Posted
A takie pytanie czemu nie brolly? Jak na 12 godzinne wędkowanie w ciemno bym brał brolly.

u

Hmm.. Jakoś nie mogę się przekonać do brolly, wydaje mi się, że to jest mniej stabilne przy ekstremalnych warunkach pogodowych i mniej wygodne (mam uczucie, że będę ładował głową w ten stelarz ciągle :)

W zasadzie po przemyśleniu jakie stawiam warunki mojemu przyszłemu namiotowi od razu pomyślałem brolly. Później po obejrzeniu kilku filmików z rozkładania brolly i bivy na dwóch pałąkach doszedłem do wniosku, że większej różnicy w czasie rozkładania nie ma, ewentualnie przy składaniu napewno trochę szybciej, no a przy bivi komfort raczej wyższy, jak i poczucie bezpieczeństwa w ciężkich warunkach. Jeśli się mylę, to mogę przemyśleć jeszcze brolly :rolleyes:?

Posted

Ze stabilnością myślę że będzie podobnie, jednak w przypadku brolly i bivy używasz śledzi do mocowania namiotu do podłoża, wiec brollka będzie także stabilna. No i moim zdaniem brolly się szybciej jednak rozkłada, w końcu na bazie parasola. Miałem ten sam dylemat co Ty tylko że ja z góry wiedziałem że nad wodą będę spędzał 2-3 dni i wybór padł na bivy, początkowo wydawało się małe bo wchodzi jedno łóżko(ale w koncu to jedynka), ale że wygodniej mi było spać na materacu to teraz na spokojnie wchodzą do niego materac 110/200cm po bokach spokojnie torby z ciuchami, przynętami. Wiadomo że jakby było więcej miejsca nikt by nie narzekał. Lecz jak jadę sam to miejsce jest w sam raz i na spokojnie ze wszystkim się mieszczę. Wchodzi fotel elektrostatyka plus podnóżek pod to torby i inne graty i się na spokojnie mieszczę. Namiot sam rozkładam w max 5 minut.

Posted (edited)

Na youtube jest pełno filmów z brolly. Mi osobiście bardzo podobają się filmy z typu „ video pamiętnik”. Świetne filmiki dla karpiarzy w zimowe wieczory. Na tych filmach gość stosuje właśnie brolly i powiem szczerze,że bardzo fajnie i profesjonalnie to wygląda, a zależy ci na szybkości rozkładania. Na jednym z filmów jest pokazane jak rozkłada. Ja jednak namawiam cię mimo wszystko na 2 osobowy namiot. Wstawiam zdjęcia z mojego. Jak mówiłem masz dużo miejsca, nawet jak byś chciał jechać z dzieckiem żoną czy kumplem na ryby. Wkładasz stolik turystyczny, butlę gazową i masz pokój z kuchnią.

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Edited by Dominik18king
Posted

Dominik co to za łóżko i ten fajny stolik na akcesoria?? Ja też polecam namiot dwu osobowy, posiadam Mivardi New Dynasty i jeźdzę na zasiadki z dziewczyną i po bokach mam materace i w środku stolik. Mega wygoda tylko narzutę muszę dokupić:)

Posted

Łóżko to Elektrostatyk L8 zakupione tego roku za 399zł w Makarfish. Po kilku wyprawach i nockach polecam, chodź może jeszcze za wcześnie na jakieś opinie. Na pewno wygodne i póki co nic złego się nie dzieje w nim. Jedyny minus to brak torby do noszenia takiego łóżka. Jak kupuję namiot, śpiwór czy tri poda dostaję na to pokrowiec więc firmy produkujące łóżka też mogły by o tym pomyśleć. Co do stolika to zakupiony za około 230zł na allegro pod wpływem obejrzanego filmu „ Historia z haczykiem”. Tam pokazywali taki sam stolik tylko z Nasha i bardzo mi się to spodobało. Mój jest z MIKADO i po kilku wyjazdach bardzo polecam wszystkim karpiarzom. Świetna sprawa. Gdzieś już pisałem o tym w jakimś wątku więc przepraszam jeśli to dubel.

• 1 year later...
Posted

Dowiedz się czy jest możliwość dokupienia narzuty,bez niej w chłodniejsze dni będziesz miał problem ze skraplającą się parą wodną.

Szkielet wykonany z bardzo wytrzymałego tworzywa, które zabezpiecza przed wyładowaniami atmosferycznymi, a jednocześnie sprawia, że namiot jest bardzo lekki...

Ciekawe z jakiego "tworzywa" wykonano w/w szkielet.Oby ta lekkość nie przekładała się na wytrzymałość.Zapytaj jakiej średnicy są pałąki i z jakiego materiału wykonane.

Za 7-9 stów idzie wyhaczyć używkę z narzutą .Swoją jedynke + narzuta ( JRC )w bardzo dobrym stanie sprzedałem za 4,5 stówki.

Ten wyglada mi na solidniejszy i ma okna ,nawet z Rzeszowa ;)http://olx.pl/oferta/namiot-karpiowy-wedkarski-2-man-fortress-bivvy-gratis-CID767-IDb2e3p.html#42db0b4ebe