Tench Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 Witam kolegów. Ostatnio nosi mnie na wędkarstwo karpiowe jak rolnika na dotacje, dlatego od nadchodzącego sezonu chcę spróbować. Szukam na początek jakiejś literatury gdzie znajdę podstawowe info i pojęcia. Lubię czytać, więc czy macie jakieś gazetki czy książki godne polecenia? Czy KARP - Przemysława Mroczka będzie dobrym wprowadzeniem? Pzdr
Mateusz91 Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 Książki P. M. nie czytałem, ale za to serie filmów "Na karpie z Przemkiem Mroczkiem" są bardzo ciekawe dla początkujących. Dowiesz się między innymi jak zawiązać przypon, jak zbadać dno, jak rzucać i nęcić w jeden punkt z użyciem klipsa i więcej przydatnych rzeczy Wszystko łopatologicznie wytłumaczone w całkiem ciekawy sposób, poprzerywane fajnymi holami Polecam.
geo Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 Dla mnie Przemysław Mroczek był kiedyś karpiowym idolem.Książkę tę przeczytałem kilka razy stwierdzam że jest jedna z najlepszych karpiowych produkcji.Z tej książki uczyłem się przepisów na kulki i zakładania ziemniaka na włos.Postaram się odszukać cenne źródła pana Mroczka w postaci wyrwanych kartek z jego artykułami dla WW.Zbierałem to od co najmniej od 95 do segregatora i jest tego kilkadziesiąt,kilkaset stron na temat karpiowania prawdziwego w Polsce.
Tench Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 Książki P. M. nie czytałem, ale za to serie filmów "Na karpie z Przemkiem Mroczkiem" są bardzo ciekawe dla początkujących... Pobrałem wszystkie 7 części i oglądam od rana, już wiem znacznie więcej, dzięki za tytuł. Książkę obejrzę w empiku bo są dostępne. Już nie mogę doczekać się praktyki, więc pozostaje tęsknić za wiosną. Pzdr
manitu Posted January 21, 2013 Author Posted January 21, 2013 Panowie nie orientujecie sie czy na Słowacji (blisko granicy np: Švidnik) jest jakiś POWAŻNY sklep karpiowy?? Albo może macie jakieś linki do takiego sklepu? Pozdrawiam
Mateusz91 Posted January 22, 2013 Posted January 22, 2013 A ja pytanie z innej paki. Wybiera się ktoś z forumowiczów na targi w Zabrzu?
Siwy Posted January 22, 2013 Posted January 22, 2013 Byłem teraz na targach w Cottbus i do Zabrza też się zamierzam wybrać
manitu Posted January 22, 2013 Author Posted January 22, 2013 A ja pytanie z innej paki. Wybiera się ktoś z forumowiczów na targi w Zabrzu? A kiedy w ogóle są te targi:confused:
VELTIS Posted January 22, 2013 Posted January 22, 2013 Witam, mam do Was pytanie. Czy ktoś z Was posiada Mieszanki Tandema : Total Blend Hot, Soft, Red, Yellow i czy mógłby mi podać skład mieszanki z opakowania. Będę bardzo wdzięczny:)
Mateusz91 Posted January 22, 2013 Posted January 22, 2013 manitu, Targi w Zabrzu są 8-10 marca z tym, że chyba sobota 9 marca to najlepszy termin;)
manitu Posted January 25, 2013 Author Posted January 25, 2013 Straszna CISZA w temacie:eek: Do mnie doszło pare kilo mixu i 2kg drobnego pelletu, akurat na wiosenne zasiadki do siatki PVA:p Na dniach trzeba będzie zrobić próbke (100g mixu) kulek i zobaczyć co i jak:) Pozdrawiam
Piotr Bogdanowicz Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 (edited) Bedziecie jechali na targi dać znać ugadamy się mam nie daleko jakieś 20 min autobusem Edited January 26, 2013 by rapala
damian 86 Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Witam Kolegów, mam pytanie odnośnie wędki którą dostałem. Wędkarstwo Karpiowe dopiero zaczynam i nie nastawiam się na jakieś większe okazy a rybki do 50cm.. Czy wędka jaxon cantara tele karp 3.60m/30-90g na początek połowów tej rybki wystarczy. Czytałem na necie i nie znalażłem zbyt dużo dobrych opinii na temat tego wędziska. Stąd pytanie do forumowiczów jak oceniają to wędzisko.
Guest Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Nie wiele wiem, na temat wędek teleskopowych, z tej serii, ale wędki 3 składowe, jak za tą cenę są całkiem fajne, dobry stosunek jakości do ceny.
kubus Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 mam pytanie odnośnie wędki którą dostałem. Witaj. Jak dostałeś to łów, a efekty same przyjdą. I pamiętaj, nie sprzęt łowi, tylko pomaga w wędkowaniu. Uwierz, rybę mało, powiem więcej, w ogóle to nie obchodzi kaki kij leży na widełkach. Pozdrawiam.
damian 86 Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 Też tak uważam Kubus. Teraz tylko czekamy aż zima ustąpi i ruszamy na łowy
Mateusz91 Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 Dokładnie twierdzę to samo po dwóch sezonach łowienia karpii na feedery Było trochę ciężej, ale ryby brały i to nie w mniejszym stopniu jak obecnie
maciup96 Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Ważna informacja dotycząca łowiska HEJLOV: SZANOWNI KOLEDZY, w związku z licznymi przypadkami rażącego nieprzestrzegania regulaminu łowiska , zakłócania spokoju innych osób przebywających nad wodą, zaśmiecania terenu , całkowicie niehumanitarnego obchodzenia się z rybami, nadużywaniem alkoholu i przypadkami kradzieży sprzętu przez niektórych „kolegów” z Polski, postanowiliśmy nie przyjmować rezerwacji ze strony Polskiej. Z poważaniem J.T. Jest to informacja ze strony jetfish.pl Zobaczcie i sami oceńcie jaką reklamę robią nam nasi 'koledzy' na łowiskach za granicą. Dbajmy o to , aby na naszych wodach nie dopuszczać się takich rzeczy.Pozdrawiam:)
Aspius Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Wstyd dla tych o których napisali.. Przecież nie każdy tak się zachowuje, nie każdy jest takim.. czemu znów Polacy ? a inni to co święci są ? bez sensu.. wtrącanie wszystkich do jednego worka przez organizatorów jest nie w porządku zdecydowanie.. może po prostu chodzi o coś innego a zarzuty wobec wędkarzy z polski zostały wysnute w jakimś konkretnym celu.. :/ trochę to przykre..
Michał82 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 A ja się wcale nie zdziwię jak faktycznie chodzi o Polaków, widać to nad wodami. Polacy niestety ale są brudasami, śmieciarzami nad wodą, to widać gołym okiem, oczywiście nie można wszystkich wrzucać do jednego wora ale piszę to co widzę.Taka nasza Polska mentalność. Podobnie z łowieniem ryb, nadal większość traktuje wędkarstwo jako usługę - płacę to wymagam ryb i biorę co popadnie, a nie zdają sobie sprawy że tak naprawdę płacą za pozwolenie do połowu ryb...
okon744 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Mam pytanie dotyczące leadcore Jaxon. Czy ktoś używał czegoś takiego i czy lepiej sobie darować i zainwestować np w Jet Fish ma pochlebne opinie. Czy może coś jeszcze innego.
manitu Posted January 29, 2013 Author Posted January 29, 2013 Daruj sobie Jaxona:eek: Za 25-35zeta kupisz 7m dobrego leadcora np: ACE,KORDA itp:beer:
lenox Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 Ja bym sobie Jaxona darował.Dostałem szpule od znajomego i po dwóch próbach leży w piwnicy;pęka i się strasznie strzępi.W tym roku zakupimy coś takiego; Pin Down - CarpCity.pl
Recommended Posts