Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie.

Nie zadawałbym tak trudnej zagadki Kolegom z mojego koła. Nikła szansa, że byli w Weryni.

Kolejna podpowiedź:

Budynek jest (a raczej był) związany z rzeką.

Jeśli nie zgadniecie do jutra dodam jeszcze jedną podpowiedź. icon_razz.gif

Posted

Jakoś inaczej jest na Forum teraz... jak w "kościole"...

.

Wygląd związany jest ze zmianą silnika forum i jest tymczasowy, za kilka dni ponownie wrócę do poprzedniego szablonu. Na forum pojawiło się też kilka nowości o których napisze wkrótce.

Admin

Posted

Nie, no jest fajnie. Tak tylko sobie napisałem.

Aby nie zostawiać Kolegów na weekend z bólem głowy. To jest jak słusznie zauważył Wifer, budynek, który służył prawocownikowi (nie wiem czy to był promnik myślę że raczej promiarz) przewożącemu promem ludzi w Bystrem - Sigiełkach na starą Sarzynę (300 m poniżej ujścia Trzebośnicy do Sanu). Wiele lat temu miałem okazję nieraz się tamtędy przeprawiać, jeździliśmy z wujkiem ryczącą maszyną typu WSK, na Stare Sanowiska. Ale tam były ryby...

A teraz łatwiejsza zagadka:

p1070892bt5.th.jpg

Posted

Dokładnie. Popularnie nazywa się to JAZ u Zachary.

Ponieważ właścicielem tej budowli był (jest) mieszkający niedaleko Pan Zachara. Ponieważ jest to budowla hydrotechniczna obowiązuje 50 zakaz połowu ryb. Czyli w praktyce nie można tam wędkować.

Zachęcam jednak w tym okresie do częstych wizyt w tym miejscu. Niestety jest to też ulubione miejsce kłusowników. Wizyt bez wędek! Bo w razie kontrli może być problem.

Posted

Wykorzystując chwilę że nikt z kolegów nie umieścił zagadki, wystawiam nową.

Pytanie gdzie to jest? A jeżeli ktoś potrafi coś więcej o tej wodzie powiedzieć to bardzo proszę.

2008012ia7.th.jpg

Wybrałem się tam sprowokowany jedną z wypowiedzi kolegów z WCWI wspominających niegdysiejsze okonie. Sprawdziłem i rzeczywiście są choć rekordów raczej pobić się tam nie da. Zdarzyć może się też tam szczupak i karp.

Posted

Mam nadzieję że zabawa w zgadywanki jeszcze Wam się nie znudziła?

Wystawiam więc nową zagadkę:

14102007067kb4.th.jpg

Co to za grzybek? Niektórzy za nim przepadają, była też kiedyś o nim piosenka wieelki przebój.

Posted

Zgadza się.

Z rydzami u nas podobnie jak z pstrągami.

Na naszym terenie niewiele ale w Bieszczadach można tego nazbierać całe wory.

To teraz TWOJA kolej.