Stanisław Mączka Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 A oto moja nowa zagadka: - gdzie to jest i co to jest (a raczej było - to ju z podpowiedź Pozdrawiam.
genek Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Czyżby to było na byłych plantacjach borówki amerykańskiej
Stanisław Mączka Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 Bardzo, bardzo zimno! Nie, ale mała podpowiedź. Budynek związany jest z wodą.
rybak Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 Czyżby to był budynek między 3 i 4 stawem w Weryni??? Była tam kanciapa na paszę i sprzęty rybackie.
Stanisław Mączka Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 Nie. Nie zadawałbym tak trudnej zagadki Kolegom z mojego koła. Nikła szansa, że byli w Weryni. Kolejna podpowiedź: Budynek jest (a raczej był) związany z rzeką. Jeśli nie zgadniecie do jutra dodam jeszcze jedną podpowiedź.
Stanisław Mączka Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 Widzę, że czekacie na podpowiedź. To druga strona tego budynku.
wifer Posted February 20, 2008 Author Posted February 20, 2008 BUDKA PROMNIKA Kiedy te zdjęcia były robione?
Stanisław Mączka Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 Jakoś inaczej jest na Forum teraz... jak w "kościole"... * Ok, wiesz już co to jest ale gdzie to jest? Zdjęcie powstało dokładnie 9 lutego b.r. (byłem na kontroli z PSR).
krs Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 Jakoś inaczej jest na Forum teraz... jak w "kościole"... . Wygląd związany jest ze zmianą silnika forum i jest tymczasowy, za kilka dni ponownie wrócę do poprzedniego szablonu. Na forum pojawiło się też kilka nowości o których napisze wkrótce. Admin
Stanisław Mączka Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 Nie, no jest fajnie. Tak tylko sobie napisałem. Aby nie zostawiać Kolegów na weekend z bólem głowy. To jest jak słusznie zauważył Wifer, budynek, który służył prawocownikowi (nie wiem czy to był promnik myślę że raczej promiarz) przewożącemu promem ludzi w Bystrem - Sigiełkach na starą Sarzynę (300 m poniżej ujścia Trzebośnicy do Sanu). Wiele lat temu miałem okazję nieraz się tamtędy przeprawiać, jeździliśmy z wujkiem ryczącą maszyną typu WSK, na Stare Sanowiska. Ale tam były ryby... A teraz łatwiejsza zagadka:
gruszka Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 jest to druga tama na Zlotce ponizej zalewu w Ozannie ,niedaleko " Zachary".Kiedys bylo tam naprawde pieknie
Stanisław Mączka Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 Dokładnie. Popularnie nazywa się to JAZ u Zachary. Ponieważ właścicielem tej budowli był (jest) mieszkający niedaleko Pan Zachara. Ponieważ jest to budowla hydrotechniczna obowiązuje 50 zakaz połowu ryb. Czyli w praktyce nie można tam wędkować. Zachęcam jednak w tym okresie do częstych wizyt w tym miejscu. Niestety jest to też ulubione miejsce kłusowników. Wizyt bez wędek! Bo w razie kontrli może być problem.
wifer Posted February 24, 2008 Author Posted February 24, 2008 Wykorzystując chwilę że nikt z kolegów nie umieścił zagadki, wystawiam nową. Pytanie gdzie to jest? A jeżeli ktoś potrafi coś więcej o tej wodzie powiedzieć to bardzo proszę. Wybrałem się tam sprowokowany jedną z wypowiedzi kolegów z WCWI wspominających niegdysiejsze okonie. Sprawdziłem i rzeczywiście są choć rekordów raczej pobić się tam nie da. Zdarzyć może się też tam szczupak i karp.
Stanisław Mączka Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Wygląda mi to na "drugi" staw w Jelnej, czyli ten poniżej głównego (między kościołem a Strażą Pożarną), ale te betony mnie trochę dziwią.... Nie jestem więc pewnien. Jeśli to nie Jelna to się poddaję.
wifer Posted February 25, 2008 Author Posted February 25, 2008 Trafiony - zatopiony Rzeczywiście to drugi stawek w Jelnej. Inne fotki z obu zbiorniczków znajdziecie w galerii.
wifer Posted February 26, 2008 Author Posted February 26, 2008 Mam nadzieję że zabawa w zgadywanki jeszcze Wam się nie znudziła? Wystawiam więc nową zagadkę: Co to za grzybek? Niektórzy za nim przepadają, była też kiedyś o nim piosenka wieelki przebój.
wifer Posted February 27, 2008 Author Posted February 27, 2008 Zgadza się. Z rydzami u nas podobnie jak z pstrągami. Na naszym terenie niewiele ale w Bieszczadach można tego nazbierać całe wory. To teraz TWOJA kolej.
Stanisław Mączka Posted February 28, 2008 Posted February 28, 2008 wyręczę Gienka. To było łatwe, spróbujcie tego:
słonecznica Posted February 28, 2008 Posted February 28, 2008 Czarka purpurowa, jeden z pierwszych wiosennych grzybów. chroniony.
Stanisław Mączka Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 Gratuluję, i nie wiem kto wygrał. Jak zapewne oboje wiecie rozstrzygnięcie tego jest trudne. Jak czytałem dopiero pod mikroskopem można różnicę zobaczyć. Być może wskazówką byłoby to, że rosną na miejscu gdzie przed wojną były osady ukraińskie... http://www.pzw.org.pl/1295/mod.php?dir=wiadomosci&file=cascade&id_wiadomosci=6004&id_kategorii=1&opcja=wiadomosc&pozycja=60
Recommended Posts