Jump to content

Recommended Posts

Posted

Może w końcu się wybiorę...:rolleyes:

A czy ktoś zorientowany w temacie mógłby pokrótce przybliżyć Puchar Głowatki od strony organizacyjnej?

Nigdy nie byłem na żadnych zawodach wędkarskich, stąd moje pytanie.

Posted

W zawodach wędkarskich tzw. poważnych startowałem od 1985r. Dziś już się nie ... udzielam. Puchar Głowatki to nie są zawody sportowe. <br>Tutaj nie walczymy o punkty do kadry i te inne sprawy. Powiem tak- wygrywa jedna - jedna największa ryba łososiowata, jokerem jest oczywiście głowatka . I za to jest zawsze piękna rzeżba głowatki oraz inne nagrody. Celem najważniejszym - spotykamy się by podyskutować o ochronie, gospodarce wędkarskiej, zmianach w mentalności wędkarzy, może nie wędkarzy ale mięsiarzy... etc. etc. o tym co by zrobić by było lepiej w sprawach wędkarskich. Nie chcę się chwalić, ale to że widać wreszcie głowatki w Sanie to też chyba nasza zasługa. Tak przy okazji nowe znajomości, spotkanie starych znajomych, itd. itp.

Posted

Dziękuję za przybliżenie tematu. Cel szczytny i ciekawy.

A jak wyglądają same zawody? Losuje się numer stanowiska i rozjeżdża wzdłuż Sanu do wylosowanego stanowiska, tak?

Jak "gęsto" są rozstawione stanowiska?

Posted

Losuje się tylko kolegę lub kolegów do łowienia. Czyli łowisz z wędkarzem z którym uzgadniasz ja chcę łowić tutaj 2 godz. póżniej ty decydujesz. Nie ma ściśle ustalonych stanowisk, łowimy tam gdzie chcemy. Cały tzw. sektor jest od ujścia Hoczewki do Sanoka. Z doświadczenia powiem tak to jest bardzo dobra formuła. Wskazane jest zrobienie zdjęcia największej ryby złowionej, powtarzam największej, następne mniejsze się nie liczą. Czyli np. łowisz 1 rybę np. 43cm. Zgłaszasz koledze na stanowisku. Łowisz następną np. 42 i nawet nie podchodzisz tylko szybko wypuszczasz. Liczy się do klasyfikacji jedynie największa. To tyle , to są zawody towarzyskie, mało tego zawody zaufania.

• 1 month later...
Posted

I po... Głowatki nie wyjęto, ale i tak było super. Mam nadzieję, że zwycięzca doszedł już do siebie po takich "emocjach" :D. Paweł, gratuluję!

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

• 11 months later...
Posted

Czy ktoś ma informacje nt zarybienia głowatką przed tegorocznym pucharem?

Ciekawi mnie ile sztuk wpuszczono i jak dużych ;)