Jacek Krawczyk Posted May 5, 2015 Posted May 5, 2015 Zapisy rozpoczęte.http://glowacica.blogspot.com . Zapraszamy koło PZW Zagórz.
holbi Posted May 6, 2015 Posted May 6, 2015 Może w końcu się wybiorę... A czy ktoś zorientowany w temacie mógłby pokrótce przybliżyć Puchar Głowatki od strony organizacyjnej? Nigdy nie byłem na żadnych zawodach wędkarskich, stąd moje pytanie.
Jacek Krawczyk Posted May 6, 2015 Author Posted May 6, 2015 W zawodach wędkarskich tzw. poważnych startowałem od 1985r. Dziś już się nie ... udzielam. Puchar Głowatki to nie są zawody sportowe. <br>Tutaj nie walczymy o punkty do kadry i te inne sprawy. Powiem tak- wygrywa jedna - jedna największa ryba łososiowata, jokerem jest oczywiście głowatka . I za to jest zawsze piękna rzeżba głowatki oraz inne nagrody. Celem najważniejszym - spotykamy się by podyskutować o ochronie, gospodarce wędkarskiej, zmianach w mentalności wędkarzy, może nie wędkarzy ale mięsiarzy... etc. etc. o tym co by zrobić by było lepiej w sprawach wędkarskich. Nie chcę się chwalić, ale to że widać wreszcie głowatki w Sanie to też chyba nasza zasługa. Tak przy okazji nowe znajomości, spotkanie starych znajomych, itd. itp.
holbi Posted May 6, 2015 Posted May 6, 2015 Dziękuję za przybliżenie tematu. Cel szczytny i ciekawy. A jak wyglądają same zawody? Losuje się numer stanowiska i rozjeżdża wzdłuż Sanu do wylosowanego stanowiska, tak? Jak "gęsto" są rozstawione stanowiska?
Jacek Krawczyk Posted May 6, 2015 Author Posted May 6, 2015 Losuje się tylko kolegę lub kolegów do łowienia. Czyli łowisz z wędkarzem z którym uzgadniasz ja chcę łowić tutaj 2 godz. póżniej ty decydujesz. Nie ma ściśle ustalonych stanowisk, łowimy tam gdzie chcemy. Cały tzw. sektor jest od ujścia Hoczewki do Sanoka. Z doświadczenia powiem tak to jest bardzo dobra formuła. Wskazane jest zrobienie zdjęcia największej ryby złowionej, powtarzam największej, następne mniejsze się nie liczą. Czyli np. łowisz 1 rybę np. 43cm. Zgłaszasz koledze na stanowisku. Łowisz następną np. 42 i nawet nie podchodzisz tylko szybko wypuszczasz. Liczy się do klasyfikacji jedynie największa. To tyle , to są zawody towarzyskie, mało tego zawody zaufania.
marekn Posted June 28, 2015 Posted June 28, 2015 I po... Głowatki nie wyjęto, ale i tak było super. Mam nadzieję, że zwycięzca doszedł już do siebie po takich "emocjach" . Paweł, gratuluję! Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
pawlo Posted June 28, 2015 Posted June 28, 2015 Marek dziękuję. Pomału emocje opadają i wracam do żywych, było super .
holbi Posted June 28, 2015 Posted June 28, 2015 A czy tradycyjnie podczas pucharu zostały wpuszczone "nowe" głowatki do Sanu?
Jacek Krawczyk Posted June 29, 2015 Author Posted June 29, 2015 http://zagorz.pl/home/1305-v-bieszczadzki-puchar-glowatki-za-nami
MilanND Posted June 29, 2015 Posted June 29, 2015 Wyniki mnie mocno zdziwiły... w niedzielę osobiscie widziałem 2 wyjęte główki. 60 i 82 cm ryby potrafią zaskakiwać
holbi Posted June 29, 2015 Posted June 29, 2015 Ale chyba poza zawodami bo na zawodach żadna nie "padła":confused:
holbi Posted June 10, 2016 Posted June 10, 2016 Czy ktoś ma informacje nt zarybienia głowatką przed tegorocznym pucharem? Ciekawi mnie ile sztuk wpuszczono i jak dużych
Recommended Posts