rapala Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 Mam pytanie do forumowiczów;).Czy ktoś z Was łowił w ostatnim czasie w rzece Mrowli vel Czarnej,która wpada do "zbiornika" w Nowej Wsi?Nawet nie wiem czy jest ujęta w wykazie wód O.Rzeszów.Z tego co mi wiadomo,kilka lat temu zarybiana była nawet pstrągiem.Pamiętam że trzy abo cztery lata temu udało mi się złowić na zbiorniku w Nowej Wsi z pod lodu kilka mniejszych pstrągów.W latach 80-tych można było w niej połowić ładne płocie,jazie i przyzwoite klenie a wieczorami jeździło się na raki;).Niestety czasy już odległe:(.Ciekawy jestem jak sytuacja rybostanu ,przedstawia się na dzień dzisiejszy?
Marcin Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 Dobry temat Rapala:)Także mnie ciekawi co się dzieje na tej rzeczce.Kiedyś w zasadzie daawno temu jezdziliśmy tam na rybki zaczynając od mostku(przed skrętem na Zaczernie)aż dochodziliśmy do zbiornika Terliczka.Wtedy była tam masa okoni,kleni i jazi o płociach nie wspominając.Były to odległe czasy ale myśle że na pewno są tam przyzwoite rybki.Acha i mam jeszcze jedno ciekawe wspomnienie z nad tej rzeczki:)zgubiłem tam Shimano Stradica 1000gt ,,czarnucha'' to było ponad 10 lat temu..może ktoś znalazł...i odda?:D;)
rapala Posted December 7, 2010 Author Posted December 7, 2010 Masz rację Marcin to dość odległe czasy.Praktycznie na tej rzeczce stawiałem swoje pierwsze kroki w wędkarstwie można powiedzieć że w pampersie:D.Pierwsze rybki na jakie się nastawiałem to były oczywiście kiełbie,których wtedy było od zatrzęsienia.Dawno tam nie zaglądałem ale na pewno rzeczka się zmieniła,mało już zostało starych topoli,które koło niej rosły a i brzegi pewnie mocno pozarastały.Teraz sobie tak o niej myślę,rzeczka nie za szeroka ale kilka może nawet kilkanaście miejsc z wodą 2-u metrową to było albo to człowiek wtedy był niższy:D.Kiedyś nawet przez kilka lat z tego co sobie przypominam była jako wody górskie.Tak myślę że jeżeli zostało tam coś z tego pstrąga z zarybień to mogą to być już fajne sztuki;).
charim_zaczerniei Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 w tym roku na jednym z zakoli rzeczki w polach zameldowal mi sie ladny klenik kolo 35 cm na woblerka
LukaszZ Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 Panowie nie bądźcie takimi optymistami. Wystarczy paru miejscowych którzy z siatą przejdą się brzegiem raz na rok i po wszystkim.
rapala Posted December 7, 2010 Author Posted December 7, 2010 Jeżeli mówimy o wodach PZW to musimy być optymistami ponieważ inaczej to psychika by nam siadła.@LukaszZ,więcej wiary!
lama Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 Ja również stawiałem pierwsza kroki w wędkarstwie na tej rzeczce. Straty rownież poniosłem-zgubiona torba z akcesoriami i termos na herbatę, wtedy termos to było coś tak więc bolało bardzo.Dawno tam już nie wędkowałem z powodu działania ludzi z koszami oraz przez uregulowanie jej brzegów. I pewnie się tam już nie wybiorę z wędką bo chcę zachować wspaniałe wspomnienia z dawnych lat o dzikiej,tajemniczej i bardzo rybnej rzeczce.Wielka szkoda!!! .
cyniu5 Posted March 27, 2011 Posted March 27, 2011 (edited) Mały wypad na Mrowlę -tylko jedno wyjście okonia ale za to pogoda kapitalna Głębokość to około 0,5 do 1,3m. poniżej kilka fotek:) Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited March 27, 2011 by cyniu5
Piotr P Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 Panowie jesteście naprawde wielkimi optymistami co do tej rzeczki .Napewno jest tam płoć ,okoń ,klenik czy jaź ,ale są to niedobitki w takich ilościach ze szkoda gadać rzeczka ta przybiera kilka razy do roku i nawet ryba ze zbiornika w Nowej Wsi spłyneła do Wisłoka Łowię często w tamtych okolicach i wierzcie mi ryby z zbiornika w Nowej Wsi łapie się teraz na Wisłoku , a tego zbiorniczka PZW niezarybia już od kilku lat bo twierdzą ze niemożna odłowić tej ryby aby sprawdzić stan
Piotr P Posted April 14, 2011 Posted April 14, 2011 Czyżbym urwał temat swoją optymistyczną wypowiedźią o tej rzeczce Parę dni temu widziałem tam dwóch wędkarzy łowiących na zakręcie przed mostem w Nowej Wsi może to był ktoś z forum ?
rapala Posted April 14, 2011 Author Posted April 14, 2011 Wczoraj kolega łowił poniżej mostu a efekt to grube płocie i kilka przyzwoitych jazi.
piotrrz Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 Mam pytanie : Czy ta rzeczka to są wody PZW? Bo w wykazie jej nie znalazłem.
indian Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 W obecnym wykazie (jak i wiele innych, np. nizinny odcinek Strugu, nie jest ujęta). W poprzednich wykazach była ujmowana jako rzeka Czarna i o ile nic się nie zmieniło (a raczej nic poza spiep....iem wykazów), gospodaruje na niej PZW.
Bartold Posted May 6, 2011 Posted May 6, 2011 Jeśli cokolwiek większego w tej rzece pływało to już zostało wybrane przez tambylców.Rzeka płynie jakieś 40 m od mojego domu więc co jakiś czas tam zaglądam,ale bez większych rezultatów.
Mateusz Porada Posted March 18, 2012 Posted March 18, 2012 Odświeżę nieco temat Mrowli z tej prostej przyczyny, że zamierzam opisać tę rzeczkę w jednym z katalogów łowisk WŚ. Uważam, że Mrowla ( przez niektórych nazywana Czarną) jest atrakcyjnym łowiskiem kleni i jazi. Od lat zaglądam tam zwłaszcza wiosną, gdy poziom wody na Wisłoku jest znacznie podwyższony. Najlepszym dowodem jest mój inauguracyjny kleń zamieszczony w galerii.
Mateusz Porada Posted March 18, 2012 Posted March 18, 2012 (edited) Tak Mateusz pisz takie rzeczy na forum Witaj apioo;) Należę do tych, którzy preferują wędkarstwo bez tajemnic. Moim zdaniem większość forumowiczów i tak kieruje się najzdrowszą ze wszystkich zasad - "no kill" - chwała Im za to;) A wracając do tematu Mrowli... Edited March 18, 2012 by Mateusz Porada
raftik Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 Mateusz byłeś dziś na rzeczce za zalewem w Nowej Wsi?
Mateusz Porada Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 Witaj @Raftik, Owszem, zameldowałem się nad Mrowlą wczesnym popołudniem razem z tatą. Efekt trzygodzinnego wypadu to okoń 22cm. Przy ujściu Mrowli do zbiornika w Nowej Wsi zaliczyłem kilka skubnięć. Podejrzenia padają na sprytne jazie;) Pozdrawiam, Mateusz;)
Mateusz91 Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 Odświeżę nieco temat Mrowli z tej prostej przyczyny, że zamierzam opisać tę rzeczkę w jednym z katalogów łowisk WŚ. Uważam, że Mrowla ( przez niektórych nazywana Czarną) jest atrakcyjnym łowiskiem kleni i jazi. Od lat zaglądam tam zwłaszcza wiosną, gdy poziom wody na Wisłoku jest znacznie podwyższony. Najlepszym dowodem jest mój inauguracyjny kleń zamieszczony w galerii. Rozumiem, że to co napisałeś ma zachęcić do zakupu tejże gazetki, aby przeczytać Twój artykuł? :D:D
Mateusz Porada Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 Mój post ma na celu w pierwszej kolejności ożywić na forum dyskusję na temat Mrowli. Katalog łowisk odgrywa tutaj drugorzędne znaczenie i jest tematem pobocznym;)
wujekpasiak Posted May 15, 2013 Posted May 15, 2013 Witam! Ja również wychowałem się nad tą rzeczką i to co się z nią teraz dzieje to tragedia. Na wysokości miejscowości Lipie zmieniono jej bieg poprzez budowę dojazdówki do autostrady. Przez tą budowę przez kilka miesięcy zeszłego roku płyneła w niej żółta, zapiaszczona woda, zero przejrzystości i ryb. Kiedyś pływały w niej piękne okonie, szczupaki, klenie , płocie, jazie i były raki. Po dwóch zatruciach rzeki przez oczyszczalnię ścieków w Głogowie Młp. w rzeczce zostało prawie nic:(. Co roku powiedziony wspomnieniami wracam na stare miejscówki by zobaczyć czy coś się ruszyło z rybostanem. W tamtym roku tj. 2012 okoni brak i tylko jeden wypracowany, mały szczupaczek. Coś się ruszyło albo po prostu przypadek. Zobaczymy co będzie w tym roku. Pozdrawiam
darckamil Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 Mrowla to niesamowita rzeka. Sam na niej zaczynałem łowić. Niestety od ok 2 lat jej stan jest tragiczny. Wpływ na to ma most jaki zbudowano na niej na odcinku tej drogi szybkiego ruchu. Jest to parę rur kanalizacyjnych, wrzuconych i przysypanych ziemią. Normalnie jak to wtedy zobaczyłem to się załamałem do reszty, bo parę miesięcy przed tym udało mi się tam złowić kilka pstrągów. Na rzekę mają również ogromny wpływ wydry które tam zagościły. Nie wiem jak jest obecnie, bo myślę że obecnie powinno im tam brakować pożywienia, ale to trzeba by sprawdzić. I tak apropo tego mostu to wtedy jak puścili wodę przez te rury to podstawiali kosze i wszystkie ryby zabrali. (Podobno było dużo szczupaków). Ostatnio koleś z mojej szkoły(tak naprawdę to nigdy z nim nie rozmawiałem) zdobył 4 miejsce w ogólnopolskiej olimpiadzie biologicznej w której robił projekt o rzece mrowli. Projekt był bardzo wysoko oceniony więc myślę że niesie ze sobą ważne treści, a dokładnie oceniał w nim ekosystem tej rzeki. Fajnie by było gdyby udało mi się zobaczyć ten projekt i go tu wrzucić, ale wiecie jak to jest.
Janek Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 Proszę wszystkich zainteresowanych czystością wody w rzece Mrowli o podawanie lokalizacji rur odprowadzających zanieczyszczenia. Trzeba podać miejsce (np prawy brzeg 100 m od mostu na drodze nr 9) coś charakterystycznego ( złamane drzewo, rów melioracyjny) rodzaj wypływu - stały, okresowy itp. Spróbuję zrobić inwentaryzacje i przedstawić WIOŚ'iowi. Z moich obserwacji oczyszczalnia głogowska trochę jakby polepszyła działanie i jest szansa że powróci do rzeczki życie. Trzeba jednak ograniczyć pozostałe "zasilenia" Liczę na waszą pomoc
Recommended Posts