Suwek Posted April 6, 2019 Posted April 6, 2019 Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk i Towarzystwo Badań i Ochrony Przyrody prowadzą obecnie inwentaryzację raków w Polsce. Akcja rozpoczęła się w 2017, ale wciąż trwa. Celem jest zebranie danych o występowaniu raków (zarówno gatunków rodzimych jak i inwazyjnych), a co za tym idzie ochrona rodzimych gatunków np. raka szlachetnego czy błotnego, które są gatunkami zanikającymi. W związku z akcją organizatorzy proszą o zgłaszanie zaobserwowanych raków (wszelkich gatunków, żywych, martwych oraz szczątków). Raki można zgłaszać do koordynatora akcji Macieja Bonka: [email protected] (wystarczy przesłać zdjęcie raka oraz dokładne miejsce). Więcej informacji w WW 4/2019 oraz na stronie akcji: https://malerzeki.wordpress.com/2017/07/07/szukamy-rakow/ Zachęcam do przyłączenia się do akcji - dla nas to niewiele roboty (fotka i miejsce), a dla przyrodników bardzo ważna informacja.
Robertoo Posted April 7, 2019 Posted April 7, 2019 Ostatni raz widziałem raka 23 lata temu (na Sanie),tak że powodzenia.
adamus78 Posted April 7, 2019 Posted April 7, 2019 A ja wręcz przeciwnie, łowiłem je jako przyłów na gliniance na woli mieleckiej.
halfdanTheBlack Posted April 7, 2019 Posted April 7, 2019 (edited) Jakieś raki są koło nas. Dwa lata temu trafiłem na raka szlachetnego w ciurku koło Rzeszowa. Z reszta jest na forum kolega @Janek który wie więcej na ich temat. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited April 7, 2019 by halfdanTheBlack
Andrzejm Posted April 7, 2019 Posted April 7, 2019 (edited) Ja w tamtym roku spotkałem raka na Wisłoce w Kołaczycach ciekawe co to za gatunek. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited April 7, 2019 by Andrzejm
Suwek Posted April 7, 2019 Author Posted April 7, 2019 @halfdanTheBlack i @Andrzejm super by było jakbyście wysłali te fotki i miejsce znalezienia do Macieja Bonka: [email protected] - akcja trwa od 2017 roku, więc nawet dane sprzed roku czy dwóch lat będą wartościowe. Można też skorzystać z formularza: https://malerzeki.files.wordpress.com/2017/07/raki_ankieta_karta_obserwacji_akt.docx
Janek Posted April 7, 2019 Posted April 7, 2019 8 godzin temu, Andrzejm napisał: Ja w tamtym roku spotkałem raka na Wisłoce w Kołaczycach ciekawe co to za gatunek. Cześć, to piękny rak szlachetny. Wyślij do Maćka Bonka. Bardzo fajna obserwacja. Żyjemy w tej lepszej części świata gdzie rak szlachetny jeszcze występuje. Cieszmy się takimi widokami.
Andrzejm Posted April 7, 2019 Posted April 7, 2019 2 minuty temu, Janek napisał: Cześć, to piękny rak szlachetny. Wyślij do Maćka Bonka. Bardzo fajna obserwacja. Żyjemy w tej lepszej części świata gdzie rak szlachetny jeszcze występuje. Cieszmy się takimi widokami. Wysłałem mu wiadomość ze zdjęciem oczywiście rak wrócił po fotce do wody dla nas było to zaskoczenie nie spotykamy nad wodą raków.
kropek26 Posted July 28, 2019 Posted July 28, 2019 U mnie dość licznie występują raki Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
Janek Posted July 28, 2019 Posted July 28, 2019 Szlachetne, piękne. Gratuluje. Jak możesz to wyślij do Maćka Bonka.
Janek Posted July 2, 2020 Posted July 2, 2020 Na pobliskiej żwirowni (jeden z dzikich stawów Lipie) szlachetny ale po kilku bójkach Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
Recommended Posts