Podstawowym czynnikiem środowiskowym wpływającym na życie i zachowanie się ryb jest temperatura wody. W zależności od cykli termicznych panujących w środowisku wodnym, odbywają się cykle życiowe poszczególnych gatunków ryb, np. tarło, migracje itp. Ryby jako organizmy zmiennocieplne są wyjątkowo wrażliwe na zmiany temperatury i uzależnione od niej. Przyjmuje się, że nawet nieznaczne zmiany naturalnych cykli termicznych mogą wywrzeć istotny wpływ na zachowanie się ryb oraz na stan populacji i gatunków, gdyż ryby reagują na zmiany temperatury poniżej 0,5°C, a nawet rzędu 0,001°C
Istotne zagrożenie dla rodzimej ichtiofauny obserwowane zmiany klimatyczne. Wynikiem tych zmian jest coraz częstsze pojawianie się ekstremalnych sytuacji pogodowych, powodujących zarówno powodzie, jak i susze. W związku z tym następuje destabilizacja dotychczasowych cykli hydrologicznych i termicznych w rzekach. Ponadto obserwowane jest systematyczne podnoszenie się temperatur wód rzecznych, głównie w okresie lata. Takie ekstremalne warunki odbijają się niekorzystnie na rodzimej ichtiofaunie rzecznej, co jest szeroko opisane w literaturze naukowej.
Zanieczyszczenia przedostające się do rzeki powodować będą trwałe (długoterminowe) zmiany chemizmu i termiki wód rzeki. Stopień ich oddziaływania na ryby uzależniony będzie od innych warunków środowiskowych, np. wielkości przepływu, pory roku itp. Najpoważniejszych strat w ichtiofaunie można się spodziewać w czasie niżówek. Niskie stany wody w połączeniu z podwyższoną temperaturą powodować będą wyższą koncentrację zanieczyszczeń, spadek zawartości tlenu i przy jednoczesnym wzroście zapotrzebowania tlenowego przez ryby np. w okresie tarła , którego nie będzie można pokryć.
Istotny wpływ na termikę rzek mają obserwowane zmiany klimatyczne. Generalnie uważa się, że wzrost temperatur wód w wyniku ocieplania się klimatu powoduje lub będzie powodował istotne zmiany u ryb rzecznych, a także bezkręgowców stanowiących bazę pokarmową ryb. Przede wszystkim będzie powodował redukcję dostępnych siedlisk i populacji
Dodatkowym negatywnym czynnikiem może być częstsze i dłuższe pojawianie się niżówek w okresie wiosenno -letnim, gdyż wpływają one na wzrost maksymalnych temperatur wody w rzekach, a także wzrost stężenia zanieczyszczeń
dr nauk rolniczych Grzegorz Radtke
Ręka w górę kto pamięta taki kwiecień suchy jak pieprz , bez opadów od miesiąca bez wody pośniegowej i z takim stanem wody.
Mam już swoje lata i ja osobiście nie pamiętam , a może być jeszcze gorzej .
W okolicach Przemyśla jest sporo chorej ryby ale to coroczne zjawisko , najsłabsze po prostu chorują .
Z relacji kolegi , który wczoraj widział ,brzany już są na tarliskach i to jest trochę za wcześnie , jest mało wody i te ryby stoją jedna na drugiej , znam takie jedno tarlisko a wody tam dziś nie wiele ponad kostki , tak że dobrze to nie wróży .
KTO NA WODZIE PONIŻEJ OBARZYMA NIECH MA OCZY SZEROKO OTWARTE , PŁUCZKA ZE ZWIROWNI PRZY TAKIM STANIE WODY I RYBY GOTUJĄCE SIE DO TARŁA , TO BYŁBY ISTNY ARMAGEDON
l