Piotr Madura Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 Cześć i czołem! Od jakiegoś czasu noszę się z pomysłem wzięcia niewielkiego zbiornika we własne ręce. W tym kontekście chciałbym wybadać grunt, czy wśród forumowiczów PSW znajdą się osoby realnie zainteresowane tematem. Chodziłoby o wydzierżawienie niewielkiego zbiornika w okolicach Rzeszowa i wspólnymi siłami, na ustalonych wcześniej zasadach zadbanie o tę wodę. Koncepcja bardzo, bardzo robocza i zanim zabiorę się na poważnie za cokolwiek, to chcę w miarę możliwości zebrać grupę osób, które mają wspólny cel i będą chciały go konsekwentnie realizować. Poniżej krótko kilka podstaw, które uważam za kluczowe i w oparciu o które chciałbym tę inicjatywę powadzić jeżeli mogłaby ona dojść do skutku. 1. Równy podział kosztów dzierżawy, zabezpieczenia i zagospodarowania wody 2. Zamknięty charakter grupy i łowiska - ze względu na wielkość wody ustalamy optymalną i nieprzekraczalną wielkość naszej zamkniętej grupy 3. Ewentualna możliwość okazjonalnego korzystania z łowiska osób spoza grupy jej opiekunów na zasadach komercyjnych - wykupu jednodniowych zezwoleń (ograniczona, z góry ustalona pula, całość zysków inwestowana w ochronę i zagospodarowanie wody) 4. Bezwzględny zakaz zabierania złowionych ryb z łowiska 5. Równy podział obowiązków związanych z ochroną i utrzymaniem łowiska (m.in. sprzątanie brzegów, kontrolowanie wody itp.) 6. Profil łowiska nastawiony na mocną populację ryb drapieżnych i rodzimych ryb spokojnego żeru W kontekście zwiększających się opłat za wędkowanie na wodach PZW oraz mizerii jaką te łowiska oferują (zwłaszcza spinningistom) myślę, że dla niektórych Kolegów może to być ciekawa perspektywa. Temat utworzyłem celem rozpoznania sprawy i zebrania kontaktów do potencjalnych partnerów - zainteresowanych proszę o dyskusję w wątku bądź kontakt na priv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedi62 Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 Witaj, jak duży jest ten zbiornik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ka-mil Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 3 minuty temu, tedi62 napisał: Witaj, jak duży jest ten zbiornik? Zbiornika jeszcze nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Karol Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 Drapieżniki i CR? Bez sensu. Karpiow napuścić i amurow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ORINOKO Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 (edited) Godzinę temu, Radek Karol napisał: Drapieżniki i CR? Bez sensu. Karpiow napuścić i amurow. 🤣🤣🤣 Zapomniałeś o leszczu, sumie, i jesiotr 🤣🤣 Edited November 9, 2022 by ORINOKO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Madura Posted November 9, 2022 Author Share Posted November 9, 2022 2 godziny temu, ka-mil napisał: Zbiornika jeszcze nie ma Zgadza się, na chwilę obecną rozglądam się po mapie, pytam miejscowych itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr. R Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 Wiele zależy od lokalizacji takiego zbiornika. Niemniej, jestem zainteresowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
ORINOKO Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 Czekam na więcej informacji co do lokalizacji oraz postępów w rozmowach z potencjalnymi podmiotami chcącymi wydzierżawić zbiornik. Jestem zainteresowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maffinka Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 Zainteresowana Link to comment Share on other sites More sharing options...
goatguy Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 Ja również jestem zainteresowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Rabczak Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 Jak najbardziej Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomipasuje Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 W Jaśle pracownicy Gamratu mają taki zbiornik. Jest ich jak pamiętam około 30 tu. Jakiś czas temu składali się po 150 zł rocznie. Świetna inicjatywa. Jakiś czas różni zabłąkani wędrowcy "przypadkowo" zabierali im rybki (zbiornik jest w pobliżu Ropy) ale PSR kilka razy tam zajechała i zapadł spokój. Konkludując, myślę, że wystarczy kilkadziesiąt osób do sprawnego utrzymania zbiornika za niewygórowaną kwotę. Fajna inicjatywa, będę obserwował wątek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stiff43 Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 chętnie dołącze Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 Pomysł wart zastanowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
kristofer1 Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 Zainteresowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedi62 Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 Jakie okolice są brane pod uwagę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Madura Posted November 11, 2022 Author Share Posted November 11, 2022 23 minuty temu, tedi62 napisał: Jakie okolice są brane pod uwagę? Do 20 minut drogi od centrum Rzeszowa maksymalnie. Jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe propozycje można dawać na priv. ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macio33 Posted November 12, 2022 Share Posted November 12, 2022 Myśle, że temat wart uwagi chetnie dołącze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haratacz Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 Też jestem zainteresowany 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszado Posted November 14, 2022 Share Posted November 14, 2022 Zainteresowany, być może mógłby też pomóc załatwić trochę zarybień Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba7 Posted November 17, 2022 Share Posted November 17, 2022 I jak się sprawy mają, masz coś na oku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Madura Posted November 17, 2022 Author Share Posted November 17, 2022 Byłem na kilku łowiskach sprawdzić je bezpośrednio, z wędką. Jedne są bardziej atrakcyjne, inne mniej. Jeszcze jeden ciekawy zbiornik mam do sprawdzenia. Wstępnie pytałem w jednym miejscu o warunki, ale odbiłem się od ściany, spróbuję ponownie, ale w innym miejscu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafaello Posted November 17, 2022 Share Posted November 17, 2022 Staw nr 4 na Błażkowej, też chyba kończy mu się dżierżawa,na to łowisko byłbym chętny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedi62 Posted November 17, 2022 Share Posted November 17, 2022 Jaką minimalną i maksymalną powierzchnię takiego zbiornika zakładasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GRZEGORZW Posted November 17, 2022 Share Posted November 17, 2022 Witam. Zainteresowany jestem taką inicjatywą. Mogę podpowiedzieć ,że zbiornik w Turzy koło Sokołowa Młp. jest możliwy do wydzierżawienia. Właścicielem są lasy Państwowe, którym skończyło się przymusowe zagospodarowanie bo brali dotację Unijną na wybudowanie tego zbiornika. Miesiąc temu proponowali Pzw na przejęcie. Rok temu został całkowicie spuszczony ale teraz jest napełniony. Zbiornik zadbany ,duży przy drodze asfaltowej koło lasu. Mogę zdjęcia przesłać jutro. W razie pytań to proszę na tel. 600828890 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts